Remedii pentru incontinența urinară - Doza de Sănătate
 

Remedii pentru incontinența urinară

Incontinența urinară este ceva mai mult decât eliminarea unei cantități mici de urină atunci când strănuți, tușești, râzi sau ridici ceva greu. Este o problemă de igienă personală care afectează pacientul pe plan psihic și îi reduce calitatea vieții.
Remedii pentru incontinența urinară

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Incontinența urinară reprezintă pierderea involuntară de urină. Persoana afectată nu mai are control asupra vezicii urinare. Poate apărea în diferite stadii ale vieții și este mai frecventă în rândul femeilor. Află din articolul de mai jos câteva remedii naturale pentru incontinența urinară.

Cauze și tipuri de incontinență urinară

Incontinența urinară este ceva mai mult decât eliminarea unei cantități mici de urină atunci când strănuți, tușești, râzi sau ridici ceva greu. Este o problemă de igienă personală care afectează pacientul pe plan psihic și îi reduce calitatea vieții.

Nu este o boală în sine, ci rezultatul unor schimbări la nivelul vezicii urinare specifice mai multor afecțiuni.

Această problemă poate apărea în orice stadiu al vieții, la ambele sexe. Cu toate acestea, incontinența urinară este mai frecventă în rândul femeilor, mai ales în perioada sarcinii și a menopauzei.

Apare atunci când presiunea internă de la nivelul vezicii este mai mare decât cea din uretră. Există mai multe tipuri de incontinență urinară:

Incontinență imperioasă (de urgență)

Se manifestă atunci când pierderea de urină este involuntară și este urmată de nevoia urgentă de a urina. Aceasta apare atunci când nervii din pereții vezicii nu reacționează la timp sau se manifestă ca urmare a hiperactivității mușchilor din această zonă.

Incontinență din prea plin

Acest tip de incontinență urinară are loc atunci când vezica este plină cu urină peste măsură din diverse motive: un blocaj la nivelul uretrei, mărirea prostatei (la bărbați) sau deteriorarea nervilor în urma unei leziuni a măduvei spinării, a unei operații chirurgicale sau a sclerozei multiple.

Remedii pentru incontinența urinară și cauzele acesteia

Incontinență psihogenă

Este legată de stimulii externi cum ar fi apa rece, emoțiile puternice precum frica sau anxietatea, fobiile și maniile.

Incontinență neurologică

Acest tip de incontinență se manifestă în urma unor schimbări ale funcțiilor urinare cauzate de anumite probleme la nivelul sistemului nervos. Este frecventă în rândul celor care au suferit un atac cerebral sau sunt afectați de boala Parkinson, scleroză multiplă sau leziuni ale măduvei spinării.

Remedii naturale pentru incontinența urinară

Remedii pentru incontinența urinară: rețeta nr. 1

Ingrediente

  • 2 linguri de fenicul
  • 1 cană cu apă

Instrucțiuni

Fierbe apa împreună cu feniculul timp de 5 minute, apoi lasă amestecul să se răcească. Bea o cană pe zi.

Remedii pentru incontinența urinară: rețeta nr. 2

Ingrediente

  • 1 mână de frunze de zmeur
  • 1 cană de apă

Instrucțiuni

Fierbe apa și frunzele timp de 5 minute. Bea o cană pe zi. Acest remediu este eficient pentru întărirea mușchilor pelvieni. 

Ceai de zmeură printre aceste remedii pentru incontinența urinară

Remedii pentru incontinența urinară: rețeta nr. 3

Ingrediente

  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 mână de flori de păducel
  • 2 litri de apă

Instrucțiuni

Zdrobește usturoiul și prepară un ceai adăugând și florile de păducel. Lasă-l să fiarbă pentru 15 minute. Strecoară-l și adaugă-l în cada plină cu apă caldă și fă o baie în acest amestec.

Remedii pentru incontinența urinară: rețeta nr. 4

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze de strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi)
  • 1 litru de ceai

Instrucțiuni

Adaugă frunzele de strugurii ursului în ceai. Bea o cană de ceai o dată la trei ore (nu mai mult de 5 pe zi). Acest remediu nu poate fi utilizat de către persoanele ce prezintă inflamații renale. 

Sfaturi și metode de a ține sub control incontinența urinară

Băi calde de șezut

Stai jos, contractă mușchii pelvieni și ține-i așa timp de 5 secunde. Relaxează-te 10 secunde, apoi contractă-i din nou. Repetă exercițiul de 10 ori pe zi.

Exerciții Kegel

Aceste exerciții constau în contracția mușchiului pubococcigian (PC). Atunci când urinezi, stopează jetul prin încordarea mușchiului PC, apoi continuă să urinezi. Fă acest lucru de mai multe ori, până se golește vezica.

OBSERVAȚIE: Nu este indicat să exersezi cu vezica plină decât de 2-3 ori pe lună. Poți continua însă să practici aceste exerciții atunci când ai vezica goală, simulând procesul urinării.

Exerciții de hipopresiune

Stai cu picioarele depărtate la nivelul șoldurilor și împinge pelvisul în față. Îndoaie ușor genunchii și ridică palmele. Încordează-ți abdomenul de trei ori cu răsuflări scurte. Expiră încet. Când inhalezi aer, umple-ți plămânii. Repetă procedeul de două ori.

Află care este cauza incontinenței

Fie că se datorează stresului, emoțiilor sau unei infecții urinare, important este să cunoști cauza incontinenței pentru a o putea trata.

Remedii pentru incontinența urinară ca infecție

Evită anumite alimente

Evită alimente precum sosul de roșii, ciocolata, siropul de porumb, zaharurile, mierea de albine, ardeiul iute, curry și alte alimente picante ce pot irita vezica urinară. Același lucru este valabil și pentru cafea, băuturi acidulate și ceai.

Nu redu aportul de lichide

Aceasta este o greșeală frecventă în rândul celor care suferă de incontinență, cauzată de dorința de a preveni urinarea. Însă acest obicei poate duce la deshidratare și poate avea consecințe grave asupra rinichilor.

Pierderea în greutate poate fi o soluție

Obezitatea cauzează multe probleme, iar una dintre ele este incontinența urinară. Atunci când ești supraponderal, mușchii nu se pot contracta în mod corespunzător.

Metode de prevenire

Înainte de culcare, mergi la baie. Dacă îți vine să strănuți sau să tușești sau urmează să ridici ceva greu, încordează-ți mușchiul PC pentru a preveni curgerea urinei.

Mergi la baie înainte de a pleca de acasă. Poartă lenjerie intimă ușor de dezbrăcat și ia cu tine o pereche de schimb în caz că vei avea nevoie. De fiecare dată când urinezi, încearcă să-ți golești complet vezica. 

Mergi la baie chiar dacă nu îți vine să urinezi pentru a-ți reobișnui organismul să urineze în mod corect. Nu îți ține urina. Când îți vine să urinezi, mergi imediat la baie. În caz contrar poți dezvolta o infecție la nivelul vezicii sau mușchiul sfincterului se poate slăbi.

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Meldaña Sánchez, A., Hermida Guitierrez, J., and Sánchez Chapado, M. (2006). Fisioterapia en la incontinencia y prolapsos urogenitales. ATLAS de Incontinencia Urinaria y Suelo Pélvico 343–364.
  • García-Sánchez, E., Rubio-Arias, J.A., Ávila-Gandía, V., Ramos-Campo, D.J., and López-Román, J. (2016). Efectividad del entrenamiento de la musculatura del suelo pélvico en el tratamiento de la incontinencia urinaria en la mujer: una revisión actual. Actas Urológicas Españolas 40, 271–278.
  • Tero Kontiokari et al. (2003). “Dietary factors protecting women from urinary tract infection”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 77, Issue 3, 1 March 2003, Pages 600–604.
  • Jeanne Trill et al. (2017). “Uva-ursi extract and ibuprofen as alternative treatments of adult female urinary tract infection (ATAFUTI): study protocol for a randomised controlled trial”, Trials. 2017; 18: 421.
  • Robles, J. E. (2006, August). La incontinencia urinaria. In anales del sistema sanitario de navarra (Vol. 29, No. 2, pp. 219-231). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272006000300006&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Esteban, J. A., Longoni, T., González, M. M., & Isasa, M. T. (n.d.). Valor nutritivo y propiedades funcionales del hinojo Foeniculum vulgare. https://www.researchgate.net/profile/Tommaso_Longoni/publication/276274920_Nutritional_value_and_funcional_proprieties_of_Fennel_Foeniculum_vulgare/links/5554a51508ae980ca60a5ad0
  • Kegel, A. H. (1948). Progressive resistance exercise in the functional restoration of the perineal muscles. American journal of obstetrics and gynecology, 56(2), 238-248. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000293784890266X

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.