Îndepărtarea zgârieturilor de pe parchet repede și ușor - Doza de Sănătate
 

Îndepărtarea zgârieturilor de pe parchet repede și ușor

Dacă ai parchetul proaspăt montat, atunci știi cât de neplăcut este să-l vezi plin de zgârieturi. Dar nu te panica, îți vom împărtăși câteva idei despre cum poți să le ascunzi sau chiar să le elimini.
Îndepărtarea zgârieturilor de pe parchet repede și ușor

Ultima actualizare: 16 iunie, 2019

Zgârieturile sunt foarte neplăcute, mai ales dacă ești genul de persoană căreia îi place să-și mențină locuința imaculată. Dar nu te îngrijora, există soluții pentru îndepărtarea zgârieturilor de pe parchet pe care le vom împărtăși cu tine. Citește mai departe!

Urmele de pe parchet sunt inevitabile și pe măsură ce trece timpul, parcă sunt din ce în ce mai multe. Unele sunt cauzate de acțiuni ca mutatul mobilei sau rearanjarea sufrageriei, pe când altele apar pe neașteptate, fără să ne dăm seama. Când? Atunci când muți un scaun, când pisica se plimbă pe podeaua din sufragerie sau când o nesuferită pietricică se prinde pe talpa încălțămintei.

Atunci când le observi, ai impresia că parchetul este distrus și că nu poți face nimic să remediezi situația. Dar nu-ți fă griji, îți vom arăta câteva modalități pentru îndepărtarea zgârieturilor de pe parchet.

5 soluții pentru îndepărtarea zgârieturilor de pe parchet

1. Zgârieturi superficiale pe parchet din lemn masiv

Îndepărtarea zgârieturilor de pe parchet în propria sufragerie

Parchetul din lemn masiv este un candidat ideal pentru acumularea zgârieturilor imediat ce l-ai instalat. Dacă sunt superficiale, le poți îndepărta destul de ușor cu ajutorul unui marker special pentru lemn, într-o culoare asemănătoare parchetului. Îl găsești la majoritatea magazinelor de profil. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

  1.  Îndepărtează orice urmă de praf sau murdărie de pe zona zgâriată cu o cârpă moale și umedă.
  2.  Testează markerul pentru lemn într-o zonă ascunsă pentru a fi sigur că nuanța este cea potrivită.
  3.  Colorează zona zgâriată cu vârful markerului până ce culoarea se uniformizează cu restul parchetului.

2. Zgârieturi superficiale pe parchet laminat

Parchetul laminat este o alternativă mai ieftină față de cel din lemn masiv. Însă se poate deteriora destul de ușor. Este esențial să ai la îndemână o soluție pentru a remedia micile defecte ale parchetului. Ia în considerare următoarea soluție:

  1.  După curățarea corespunzătoare a zonei zgâriate, folosește un marker pentru repararea podelelor, care vine de obicei la pachet cu un set de reparație.
  2.  Îndepărtează excesul de ceară și netezește porțiunea de parchet cu ajutorul unei lavete umede.
  3.  Lasă să se usuce bine pentru 24 de ore.
  4.  În setul de reparație vei găsi un chit pentru lemn, pe care îl vei folosi pentru a acoperi defectele și a nivela zona zgâriată.
  5.  Orice surplus de chit se poate îndepărta ușor cu o cârpă sau cu o lavetă.

3. Zgârieturi adânci pe parchetul de lemn masiv

Îndepărtarea zgârieturilor de pe parchet cu o cârpă umedă și ceară

Aceste situații sunt ceva mai complicate, dar este posibil să remediezi măcar parțial problema. Vei avea nevoie de un material de umplutură (sau chit) de aceeași culoare ca parchetul. Urmează pașii de mai jos:

  1.  Curăță bine parchetul zgâriat cu o lavetă umedă. Clătește și repetă dacă este cazul pentru a lăsa zona perfect curată.
  2.  Dacă podeaua are un strat suplimentar de poliuretan sau de lac, vei avea nevoie de un solvent pentru a-l dizolva și îndepărta. Șterge din nou cu laveta umedă și lasă la uscat.
  3.  Aplică materialul de umplutură cu vârful degetelor și distribuie uniform pe parchetul zgâriat. Nu contează dacă ai pus prea mult, excesul se va putea îndepărta mai târziu.
  4.  Permite materialului să se întărească pentru cel puțin 24 de ore.

Dacă totuși nu ești adepta acestei metode pentru îndepărtarea zgârieturilor de pe parchet sau dacă te temi să nu strici și mai rău parchetul, poți chema un specialist pentru a se ocupa de problemă. Însă nu este cazul să-ți faci griji, procedura este destul de simplă.

Te-ar mai putea interesa: 

Curățarea lemnului cu produse naturale

4. Îndepărtarea zgârieturilor de pe granit

Spălarea podelei din lemn

Dacă locuința ta este mai veche, este posibil să nu ai deloc parchet, ci granit. Acest material, dacă este instalat și menținut cum trebuie, adaugă o notă unică de originalitate oricărei încăperi.

Și totuși, rezistența și durabilitatea granitului nu-l fac imun la zgârieturi sau deteriorare. Aspectul său poate fi degradat de mișcarea pieselor grele de mobilier sau căderea diverselor obiecte. Din păcate, în aceste cazuri vei avea nevoie de un profesionist.

Dacă este vorba doar de zgârieturi superficiale sau pete inestetice, un aspect des întâlnit la granit, te poți ocupa și singură de aceste probleme. Dacă ești în această situație, iată ce ai de făcut:

  1.  Ca de obicei, trebuie să cureți zona cu o cârpă umedă pentru îndepărtarea mizeriei. Apoi, lasă suprafața să se usuce.
  2.  Aplică pastă de lustruire pe zonele zgâriate și urmează instrucțiunile de pe ambalajul produsului.
  3.  Lustruiește cu ajutorul unui burete special din fibre metalice. Începe cu mișcări ușoare pentru a evita deteriorarea și continuă timp de câteva minute.
  4.  Testează zona de granit după lustruire. Pune câteva picături de apă pe suprafață – dacă se întind, este cazul să reîncepi procedura.

Întreținerea pardoselilor este destul de dificilă, deoarece acestea se pot deteriora ușor. Totuși, folosind metodele de mai sus pentru îndepărtarea zgârieturilor de pe parchet, îi poți menține aspectul timp îndelungat, indiferent de materialul de fabricație.

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.