Instabilitatea emoțională – când nicio zi nu este la fel - Doza de Sănătate
 

Instabilitatea emoțională – când nicio zi nu este la fel

Dacă instabilitatea emoțională este trecătoare, nu este cazul să ne facem griji că acest dezechilibru se va agrava. În fond, fiecare dintre noi are câteodată o zi mai proastă. Însă, în cazul în care problema persistă mult timp, este cazul să cerem ajutorul unui specialist.
Instabilitatea emoțională – când nicio zi nu este la fel

Ultima actualizare: 16 ianuarie, 2019

Instabilitatea emoțională reprezintă urcușurile și coborâșurile pe care starea noastră de spirit le poate avea într-un interval de timp scurt. Cel mai adesea, putem identifica ușor cauza. Mai exact, un eveniment neașteptat ne poate face să ne simțim triști sau, din contră, bucuroși.

În primul rând, trebuie să clarificăm un anumit aspect: instabilitatea emoțională poate fi de mai multe feluri. Există, fără îndoială, o tulburare comportamentală gravă caracterizată prin stări de spirit eratice, care poate evolua într-o nevroză complexă ce necesită îngrijire medicală.

Deși nu este neapărat o tulburare propriu-zisă, uneori simțim că lumea din jurul nostru a devenit dintr-o dată foarte sumbră. Practic, este ca și cum ceva în interiorul nostru s-a schimbat, fără ca noi să știm de ce. Citește în continuare pentru a afla cum poți să te simți din nou bine.

Ce factori pot cauza instabilitatea emoțională?

Anumiți oameni par a fi permanent dezechilibrați din punct de vedere emoțional. Uneori aceștia simt că totul le merge bine, pe când alteori fiecare proiect în care sunt implicați eșuează deoarece, în mod neașteptat, părerea și dorințele acestora s-au schimbat.

Acești indivizi au o personalitate foarte schimbătoare și, în general, nu reușesc să trezească încrederea celorlalți. Să trăiești alături de o asemenea persoană este ca și cum te-ai da într-un montagne russe—întreaga călătorie este alcătuită numai din urcușuri și coborâșuri.

Te-ar putea interesa și: 

Tulburările de anxietate – 4 simptome

Lăsând la o parte profilurile de personalitate și tulburările de comportament, mai jos îți prezentăm niște cauze mai frecvente pentru care apare instabilitatea emoțională.

Instabilitatea emoțională este temporară

O stimă de sine scăzută

Orice om se va trezi la un moment dat într-o situație complexă și delicată. Deseori relațiile caracterizate de instabilitate pot cauza dependență emoțională. Atunci când o persoană este excesiv de atașată de partenerul său deoarece se simte ca o victimă, aceasta ar putea avea o stimă de sine scăzută.

  • O consecință posibilă a acestui fapt este instabilitatea emoțională. Persoana afectată își va spune că își iubești partenerul și familia, dar se va simți mânioasă și frustrată pentru că, în realitate, este nefericită.

Depresia ascunsă

Conform specialiștilor, în zilele noastre multe persoane—în special bărbații—suferă de depresie fără să își dea seama. Fiindu-le greu să discute despre această problemă și să ceară ajutor, acestea aleg să sufere în tăcere. Iată care sunt principalele simptome ale depresiei ascunse:

  • Instabilitate emoțională
  • O stare de spirit negativă
  • Apatie
  • Oboseală
  • Gânduri negative

Stresul de zi cu zi

Aceasta este cu siguranță cea mai frecventă cauză a instabilității emoționale. Presiunea externă și modul în care reușim să facem față situațiilor stresante ne vor influența cu siguranță dispoziția. În anumite zile ne vom simți în stare să facem față oricărei provocări, dar alteori chiar și cea mai neînsemnată întâmplare ne va copleși.

Instabilitatea emoțională poate cauza dereglări hormonale

Schimbările hormonale

Instabilitatea emoțională poate să fie cauzată de sindromul premenstrual. Trebuie însă menționat faptul că acest simptom afectează în mod intens doar 10% dintre femeile care se apropie de menopauză.

Moștenirea genetică

În prezent avem mai multe informații cu privire la compoziția chimică a creierului decât am avut vreodată. Aceste descoperiri științifice au scos la iveală faptul că moștenirea genetică joacă un rol important în ceea ce privește probleme ca instabilitatea emoțională.

  • Cercetătorii au observat că, atunci când nivelul anumitor neurotransmițători ca serotonina (responsabilă de reglarea dispoziției) este alterat, pacientul poate experimenta instabilitate emoțională.
  • În acest caz, dacă instabilitatea emoțională este atât de intensă încât îți afectează viața de zi cu zi, este esențial să soliciți ajutorul unui profesionist.
Instabilitatea emoțională poate fi cauzată de depresie

Cum să învingi instabilitatea emoțională

Trebuie, în primul rând, să accepți faptul că unele zile sunt mai sumbre decât altele. Când ajungi la un asemenea impas, este firesc să te simți deznădăjduit. În cele din urmă însă, o să îți revii.

Noi oamenii nu suntem roboți, ci ființe emoționale care reacționează în mod diferit la stimuli. Câteodată vom fi îngrijorați și ne vom simți vulnerabili. Alteori, vom deveni în mod subit motivați și ne vom simți în stare să depășim orice obstacol.

Creierul tău va încerca mereu să te protejeze în momentele de instabilitate emoțională. Iată cum poți să îi dai o mână de autor:

  • Relaxează-ți mintea, alungă gândurile negative și fă mișcare. Mergi în drumeție, plimbă-te cu bicicleta, pictează și plimbă-te pe plajă sau în pădure.
  • Ascultă-te pe tine însuți. Satisface-ți nevoile și identifică problema care ți-a capturat toată atenția.
  • Deschide-te față de persoanele care te înțeleg. Explică-le cum te simți și încearcă să te relaxezi alături de ele. Această experiență este foarte cathartică.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.