Măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă. 8 sfaturi - Doza de Sănătate
 

Măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă. 8 sfaturi

Chiar dacă ai echipamentul necesar pentru a-ți măsură tensiunea arterială la tine acasă, acest lucru nu înseamnă că o poți face oricum. Din contră, este indicat să urmezi anumiți pași pentru a te asigura că rezultatele obținute sunt exacte.
Măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă. 8 sfaturi
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă reprezintă o chestiune importantă. Mulți dintre noi obișnuim să ne măsurăm regulat tensiunea în propria locuință pentru a putea preveni infarcturile și ischemiile.

Medicii le recomandă pacienților hipertensivi să-și măsoare tensiunea arterială acasă. Această simplă măsură de precauție poate produce însă o mulțime de griji și alarme false. Cu alte cuvinte, citirea greșită a tensiunii arteriale provoacă situații de urgență inutile.

Pentru a-ți da o mână de ajutor, în articolul de azi îți prezentăm 8 sfaturi pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă. Păstrează-ți calmul și fii atent la semnalele observate.

Adoptarea unei posturi corporale adecvate

Unele persoane pur și simplu se întind pe pat, își pun tensiometrul și îl pornesc fără a lua în considerare postura corporală. Dar acesta nu este cel mai bun mod de a efectua o autoexaminare.

  • Pacientul care își măsoară singur tensiunea arterială ar trebui să stea în poziție verticală, cu picioarele pe podea.
  • Este esențial ca spatele pacientului să fie susținut de un spătar sau de o suprafață asemănătoare.

Poziția mâinii este esențială

Poziția mâinii influențând măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă

Ridicarea sau lăsarea în jos a brațului sau a mâinii poate schimba rezultatele indicate de către tensiometru. Același lucru se poate întâmpla și dacă supunem brațul unui efort în timpul măsurării.

  • Din acest motiv, medicii ne recomandă să așezăm brațul pe o masă sau pe o suprafață plată asemănătoare.
  • Brațul ar trebui să fie imobil și pacientul trebuie să se simtă comod.

Nu te mișca în timpul măsurării

Pentru unele persoanele măsurarea tensiunii arteriale a devenit o practică atât de banală, încât obișnuiesc să vorbească sau să-și miște brațele în timp ce tensiometrul funcționează.

  • Vorbitul tare și gândurile îngrijorătoare pot modifica tensiunea arterială într-un timp scurt.
  • Astfel, dacă vrei să obții rezultate corecte, te sfătuim să nu te miști deloc în timpul autoexaminării.

Ai grijă ce mănânci și bei cu o jumătate de oră înainte de a-ți măsura tensiunea

Băuturi care influențează măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă

Băuturile alcoolice și cele răcoritoare cresc automat tensiunea arterială. Același efect îl are și fumatul. Așadar, cel mai bine este să eviți acest tip de produse înainte și în timpul măsurării.

  • Dacă, de pildă, servești o băutură răcoritoare, așteaptă o oră înainte de a-ți lua tensiunea.
  • În caz contrar, riști să obții un rezultat greșit și să te sperii degeaba.

Pauzele dintre măsurători

Pacienții vârstnici tind să-și măsoare tensiunea arterială de mai multe ori pe zi. Majoritatea medicilor cardiologi ne avertizează că această practică nu este benefică.

  • Tensiunea trebuie măsurată de două ori pe zi: o dată dimineața, pe stomacul gol și încă o dată înainte de cină, când ar trebui să efectuezi două măsurători cu o pauză de un minut între ele.
  • Este indicat să-ți măsori tensiunea într-un loc confortabil, iar temperatura din încăpere trebuie să fie moderată.

Achiziționarea unor dispozitive adecvate

Tensiometru care asigură măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă

Unele dispozitive dau erori de măsurare, drept pentru care multe persoane nu reușesc să afle cu exactitate valoarea tensiunii arteriale. Ideal ar fi să cumperi un dispozitiv aprobat de către o organizație profesională națională, cum ar fi, de pildă, Asociația Americană a Inimii.

Pe site-urile acestor instituții poți găsi o listă de criterii pentru a alege un tensiometru cu adevărat eficient.

Uită de dispozitivele pentru încheieturi

Aceste dispozitive inedite destinate pacienților hipertensivi sunt comode, practice și plăcute din punct de vedere estetic. Problema este că, din cauza mișcării mâinilor, rezultatele obținute nu sunt exacte.

Măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă necesită să fii cât mai calm posibil

Bătrână care execută măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă

O altă greșeală frecvent comisă de către pacienții hipertensivi este măsurarea tensiunii imediat după o ceartă sau depășirea unui obstacol. În acest caz, se vor obține rezultate care vor crește nivelul de anxietate.

Înainte să-ți măsori tensiunea, calmează-te, respiră adânc și așteaptă puțin înainte de a folosi tensiometrul. De fapt, medicii încearcă mereu să-și calmeze pacienții înainte de a le măsura tensiunea arterială pentru a evita așa-zisa „hipertensiune de halat alb”.

După cum poți vedea, grijile excesive împiedică măsurarea corectă a tensiunii arteriale acasă. Totodată, ele pot face ca anumite probleme de sănătate să scape de sub control.

În fond, cel mai bun mod de a evita bolile asociate tensiunii arteriale este moderația, gestionarea adecvată a emoțiilor și adoptarea unei diete sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sociedad Española de Hipertensión (SHE). Liga Española para la Lucha contra la Hipertensión Arterial. Aparatos de medida PA. [Online] Available at: www.seh-lelha.org/aparatos-medida-pa/


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.