5 băuturi care cresc tensiunea arterială - Doza de Sănătate
 

5 băuturi care cresc tensiunea arterială

Deși este indicat să nu faci abuz de următoarele băuturi dacă suferi de hipertensiune arterială, poți chiar să le eviți cu totul pentru a-ți proteja sănătatea cardiovasculară.
5 băuturi care cresc tensiunea arterială

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Hipertensiunea arterială constituie un pericol pentru sănătate. Aceasta poate provoca daune majore dacă nu este ținută sub control. Așadar, te sfătuim să reții următoarele 5 băuturi care cresc tensiunea arterială și să le eviți.

Pericolele hipertensiunii arteriale

Unul dintre principalele pericole ale hipertensiunii arteriale este faptul că daunele pe care le produce nu sunt însoțite de simptome vizibile. Acesta este motivul pentru care a fost denumită „ucigașul tăcut”.

Hipertensiunea arterială reduce calitatea vieții, provocând un disconfort constant și, în cele mai grave cazuri, un infarct.

În ciuda faptului că este o problemă de sănătate gravă, avem la dispoziție numeroase tratamente pentru hipertensiune. Dacă le combinăm cu anumite schimbări ale stilului de viață, vom putea ține sub control tensiunea arterială.

Care sunt principalele complicații provocate de hipertensiunea arterială?

Deteriorarea arterelor

Băuturi care cresc tensiunea arterială și provoacă dureri

Când starea lor este optimă, arterele sunt flexibile, elastice și puternice. Lucrurile însă se schimbă dacă tensiunea arterială crește excesiv. Hipertensiunea arterială deteriorează și îngustează arterele, afectând celulele care alcătuiesc pereții interiori, îngroșându-i și rigidizându-i.

Grăsimile ingerate ajung în sânge. Pe măsură ce circula prin artere, ele se acumulează pe pereții acestora. Astfel, fluxul sanguin spre diverse părți ale corpului (creier, picioare, inimă, rinichi) este afectat.

Anevrismele

Fluxul sanguin constant printr-o arteră deteriorată poate duce la îngroșarea pereților acesteia, provocând anevrisme. Dacă anevrismul se rupe, se declanșează o sângerare internă care pune viața pacientului în pericol.

Infarctul

Băuturi care cresc tensiunea arterială și afectează negativ inima

Hipertensiunea arterială afectează inima pentru că acest organ este responsabil de pomparea sângelui. Deoarece fluxul sanguin este îngreunat, o tensiune arterială crescută poate provoca dureri în piept, aritmii sau chiar un infarct.

Se pot forma și leziuni cerebrale din cauza unui atac ischemic tranzitor (o scurtă întrerupere a fluxului sanguin spre creier). Acestea sunt doar câteva din posibilele complicații ale hipertensiunii arteriale netratate corespunzător.

Care sunt acele băuturi care cresc tensiunea arterială?

Nu ducem lipsa de moduri de a preveni și trata hipertensiunea. Printre aceste măsuri se numără evitarea unor băuturi care cresc tensiunea arterială.

Băuturile izotonice

Băuturi care cresc tensiunea arterială foarte populare

Acest tip de băutură are rolul de a rehidrata organismul și conține o doză de sodiu—mai exact, clorură de sodiu și bicarbonat de sodiu. Persoanele hipertensive ar trebui să evite sodiul, inclusiv alimentele și băuturile care îl conțin.

Băuturile energizante

Pacienții cu tulburări cardiace sau hipertensiune trebuie să spună nu și băuturilor energizante. Numeroase studii au demonstrat că tensiunea arterială crește atunci când o persoană sănătoasă consumă o asemenea băutură.

Băuturile energizante conțin taurină și cafeină. Conform cercetătorilor, aceste substanțe pot mări tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Orice produs care promite un plus de energie conține, într-o anumită măsură, cafeină și taurină. Evident, aceste substanțe au un impact major asupra tensiunii arteriale.

Reține faptul că o băutură energizantă la cutie este echivalentul a 2 căni de cafea. Nu face confuzie între aceste produse și băuturile rehidratante sau pentru sportivi (ale căror rol este să ajute corpul să se recupereze după depunerea unui efort fizic).

Cafeaua și ceaiul

Cafeaua pe lista de băuturi care cresc tensiunea arterială

Consumul moderat de cafea și ceai este recomandat pacienților hipotensivi, dar cei cu hipertensiune ar trebui să evite aceste băuturi.

Cafeaua se află pe lista de produse care măresc tensiunea arterială. Chiar dacă nu suferi de hipertensiune, nu face abuz de cafea.

Băuturile alcoolice

Cercetătorii nu știu încă de ce băuturile alcoolice intră în categoria de băuturi care cresc tensiunea arterială. Însă un lucru este clar: prezența alcoolului în fluxul sanguin inhibă aprovizionarea cu oxigen a inimii.

Dacă oxigenul nu poate ajunge la inimă, acest organ este nevoit să pompeze sângele mai rapid. Acest lucru se întâmplă pentru ca inima să poată aproviziona celelalte regiuni ale corpului cu tot oxigenul și nutrienții necesari.

După cum poți vedea, cele 5 băuturi care cresc tensiunea arterială prezentate în acest articol sunt foarte populare și fac parte din dieta zilnică a multora dintre noi. Așadar, o modalitate de a combate hipertensiunea este să ne schimbăm obiceiurile alimentare.

Mici schimbări precum evitarea băuturilor prezentate anterior pot proteja sistemul circulator al pacienților hipertensivi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kitt J, Fox R, Tucker KL, McManus RJ. New Approaches in Hypertension Management: a Review of Current and Developing Technologies and Their Potential Impact on Hypertension Care. Curr Hypertens Rep. 2019;21(6):44. Published 2019 Apr 25. doi:10.1007/s11906-019-0949-4
  • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
  • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2.
  • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1.
  • Malik, A. H., Akram, Y., Shetty, S., Malik, S. S., & Yanchou Njike, V. (2014, May 1). Impact of sugar-sweetened beverages on blood pressure. American Journal of Cardiology. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2014.01.437
  • Fletcher, E. A., Lacey, C. S., Aaron, M., Kolasa, M., Occiano, A., & Shah, S. A. (2017). Randomized controlled trial of high-volume energy drink versus caffeine consumption on ECG and hemodynamic parameters. Journal of the American Heart Association, 6(5). https://doi.org/10.1161/JAHA.116.004448
  • Husain K, Ansari RA, Ferder L. Alcohol-induced hypertension: Mechanism and prevention. World J Cardiol. 2014;6(5):245–252. doi:10.4330/wjc.v6.i5.245

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.