Ovăzul înainte de culcare - motive pentru a-l consuma
Știai că ovăzul consumat înainte de culcare te ajută să dormi mai bine? Un somn odihnitor este sinonim cu o stare bună de sănătate și cu un nivel ridicat de energie.
Plecând de la afirmația de mai sus, avem câteva întrebări pentru tine: Dormi opt ore fără întrerupere? Sau te trezești mereu în timpul nopții, iar dimineața simți că nu te-ai odihnit deloc?
Dacă răspunsul la cea de-a doua întrebare este da, trebuie să iei măsuri. Este important să faci anumite schimbări și să iei un remediu simplu: o porție terci de ovăz înainte de culcare.
Te-ar putea interesa și:
Mai jos îți prezentăm 5 motive pentru care ar trebui să adopți acest obicei.
1. Ovăzul înainte de culcare: o alegere excelentă
Un somn adânc și odihnitor depinde de mai mulți factori. Doi dintre ei sunt foarte clari: ora la care iei cina și ce alimente servești la ultima masă a zilei.
Iată un lucru interesant de reținut: ficatul realizează procesul de detoxificare între 1:00 și 3:00 dimineața. Dacă mănânci târziu sau servești o masă copioasă, această funcție nu mai este la fel de eficientă, iar tu te trezești din somn.
Având în vedere aspectele menționate mai sus, este recomandat să iei cina între orele 19:00 și 21:00.
În ceea ce privește alimentele pe care trebuie să le consumi seara, una dintre cele mai bune opțiuni este ovăzul, atât pentru sănătatea organismului, cât și pentru a te bucura de un somn de calitate.
Fulgii și laptele de ovăz conțin nutrienți benefici care reglează glicemia, acest echilibru fiind foarte important în ultimele ore ale zilei.
În plus, dacă vrei să te odihnești în mod corespunzător, nu este bine să mănânci carne roșie seara. De ce? Carnea roșie conține substanțe stimulante, cum ar fi hipoxantina. Prin urmare, este mai indicat să optezi pentru pește sau cereale integrale, precum ovăzul.
2. Ovăzul este bogat în melatonină și vitamina D
Este o sursă naturală de melatonină, un compus care reglează ciclul veghe/somn. Acest lucru nu înseamnă că ovăzul consumat înainte de culcare te va adormi pe loc ca un somnifer, ci că va face în așa fel încât starea de somnolență să te cuprindă de îndată ce vine noaptea.
Ovăzul ajută la reglarea ciclului veghe/somn datorită conținutului de malatonină și vitamina D care contribuie și la combaterea altor probleme:
- Migrene
- Oboseală cronică
- Sindromul colonului iritabil
- Pierderea densității osoase (osteoporoză)
Pentru ca beneficiile oferite să fie și mai mari, caută la supermarket fulgi de ovăz îmbogățiți cu vitamina D. Acest produs va stimula producția de serotonină, ajutându-te să adormi mai repede.
3. Ovăzul și complexul de vitamina B
Complexul de vitamine B joacă un rol important în întreg organismul, ajutând, printre altele, la buna funcționare a sistemului nervos.
- Ovăzul este bogat în vitamina B6 sau piridoxină. Aceasta este necesară pentru transformarea energiei din alimente în glucoză și pentru metabolizarea grăsimilor și a proteinelor.
- Vitamina B3 stimulează producția de triptofan, un aminoacid esențial care induce o stare de relaxare și de somnolență.
Dacă ai un deficit de vitamina B6 sau B3, vei resimți efectele, cele mai frecvente fiind oboseala fizică și insomnia.
4. Ovăzul înainte de culcare combate anxietatea
Ovăzul conține avenină și trigonelină, două tipuri de prolamine (proteine vegetale). Acestea combat anxietatea, nervozitatea și agitația fizică și mentală care te împiedică să adormi noaptea.
Este important de menționat, totuși, faptul că proteinele vegetale din ovăz pot reprezenta un factor alergen pentru persoanele bolnave de celiachie, drept pentru care nu este recomandat acestora.
5. Spune adio stresului cu ajutorul ovăzului
Printre principalele cauze ale insomniei sunt anxietatea cronică și stresul. Acestea stimulează glanda suprarenală și eliberarea anumitor hormoni care provoacă tensiune musculară, stres și oboseală.
Consumul regulat de ovăz ajută la echilibrarea multor hormoni asociați stresului. Această cereală reglează nivelul de cortizol și sprijină sistemul nervos datorită conținutului bogat de vitamina B.
În plus, ovăzul ajută la menținerea homeostaziei interne, este relaxant, îmbunătățește digestia și sprijină sănătatea ficatului. Toate aceste efecte contribuie la un somn liniștit și odihnitor.
Te-ar putea interesa și:
Nu uita: consumă un bol cu terci de ovăz cald în fiecare seară cu o oră sau două înainte de culcare pentru a te bucura de toate beneficiile pe care ți le-am prezentat mai sus.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Corio Andújar, R., & Arbonés Fincias, L. (2009). Nutrición y salud. Nutrition and Health, 35, 9, 423–479. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(09)72843-6
- Ávila Zúñiga, P. (n.d.). El secreto: 5 tiempos de comida al día. Clínica En Especialidades Dietoterapéuticas. Retrieved from https://www.carmenlia.com/Articulos/5_comidas_al_dia/5_tiempos_de_comida_al_dÃa.pdf
- Rozano Ladrón, V., Quiróz Santiago, C., Acosta Pulido, J. C., & Pimentel Ayaquica, L. A. (2004). Hortalizas, las llaves de la energía. Revista Digital Universitaria, 5. Retrieved from http://www.revista.unam.mx/vol.6/num9/art88/sep_art88.pdf
- Celorio Fries, G. A., & Mota López, M. Á. (2016). Salud Mental y Nutrición: Una revisión sistemática. Cádiz: Colegio Oficial de Enfermería de Madrid.
- Romo, M. (2014). Entrena tu cerebro. Neurociencia para la vida cotidiana. Barcelona: Editorial Alienta.