Punctele roșii de pe piele – când sunt periculoase? - Doza de Sănătate
 

Punctele roșii de pe piele – când sunt periculoase?

De obicei, punctele roșii nu semnalizează prezența unei probleme de sănătate grave, în afara cazurilor în care sunt însoțite de disconfort, mâncărimi sau sângerări. Dacă experimentezi aceste simptome, consultă imediat un medic.
Punctele roșii de pe piele – când sunt periculoase?
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2018

Suntem singuri că ți s-a întâmplat de multe ori să observi că ți-au apărut niște puncte roșii pe piele. Aceste imperfecțiuni au tendința să apară și apoi să dispară aparent fără niciun motiv. Cu toate acestea, mulți dintre noi suntem îngrijorați de punctele roșii de pe piele, chiar dacă acestea dispar imediat.

Punctele roșii de pe piele sunt angioame ce prezintă o componentă ereditară și, în general, sunt rezultatul îmbătrânirii pielii. Însă, deși nu sunt canceroase sau cauzate de efectele nocive ale razelor solare, asta nu înseamnă că nu este nevoie să le monitorizăm atent, astfel încât să surprindem orice schimbare la timp.

În articolul de azi te invităm să descoperi cele mai importante informații referitoare la punctele roșii de pe piele. Citește în continuare și nu ezita să consulți un medic dacă ai vreo nelămurire.

5 informații de bază referitoare la punctele roșii de pe piele

Punctele roșii de pe piele apar mai frecvent în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 40 și 45 de ani. Cu toate acestea, ele pot afecta și copiii sau adolescenții. În general, culoarea roșie a acestor pete este elementul care ne atrage atenția. Pe lângă faptul că sunt relativ vizibile, punctele roșii ale pielii sunt foarte inestetice.

Multe persoane apelează la diverse tratamente pentru a îndepărta punctele roșii de pe piele. Însă, așa cum am menționat mai sus, aceste imperfecțiuni au o componentă genetică. În cele ce urmează, îți prezentăm mai multe detalii utile.

În mod obișnuit punctele roșii de pe piele nu ar trebui să ne îngrijoreze

Ce sunt punctele roșii de pe piele?

Punctele roșii de pe piele sunt rezultatul dilatării capilarelor din cauza rupturilor de la nivelul sistemului vascular. Aceste imperfecțiuni apar de obicei pe brațe și piept.

  • Specialiștii susțin că punctele roșii de pe piele sunt asemănătoare cu varicele, însă perpendiculare pe piele, nu paralele cu aceasta.
  • Practic, punctele roșii de pe piele sunt tumori benigne, acumulări de melanocite care, spre deosebire de alunițe, rareori devin maligne.

Punctele și petele roșii de pe piele

Pe lângă puncte roșii, pielea noastră poate fi acoperită și de pete de această culoare. Reține următoarele informații:

  • Cuperoza se manifestă la fel ca dilatarea capilarelor, dar această boală produce imperfecțiuni asemănătoare cu venele în pânză de păianjen.
  • Vestea bună este că petele roșii provocate de cuperoză nu sunt permanente și dispar în timp.
  • O altă imperfecțiune asemănătoare punctelor roșii este reprezentată de hemangioame, niște semne din naștere ce pot fi roșii sau violet.
  • Hemangioamele sunt mici malformații ale capilarelor ce apar aproape în exclusivitate pe trunchiurile și fețele copiilor. Deși pot dispărea în timp, unele persoane rămân cu hemangioame toată viața.

Este cazul să te îngrijorezi?

Așa cum am menționat deja, punctele roșii de pe piele nu sunt canceroase, ci benigne. Cu toate acestea, trebuie să le monitorizăm atent pentru a detecta la timp schimbările îngrijorătoare.

Punctele roșii de pe piele nu ar trebui să fie însoțite de disconfort
  • Punctele roșii de pe piele nu ar trebui să apară într-un număr foarte mare într-o regiune anume.
  • De asemenea, aceste imperfecțiuni nu ar trebui să producă disconfort. Dacă simți durere, mâncărimi sau alte inconveniente din cauza lor, consultă imediat un medic.
  • Punctele roșii de pe piele nu trebuie să sângereze. Contactează imediat un medic dermatolog dacă aceste puncte sângerează la atingere.
  • Nu în ultimul rând, monitorizează atent culoarea și forma acestor imperfecțiuni cutanate. Dacă culoarea lor se închide sau dacă observi că devin aspre sau neregulate la margini, supune-te unui control medical.

Cum se pot îndepărta punctele roșii de pe piele?

Deși nu prezintă niciun risc pentru sănătate, multe persoane doresc să îndepărteze punctele roșii de pe piele deoarece le consideră inestetice, în special în momentele în care poartă haine care nu acoperă aceste imperfecțiuni.

Te sfătuim să citești și:

Cum îndepărtați alunițele roșii

Punctele roșii trebuie verificate de un medic dacă sângerează
  • Nu încerca niciodată să îndepărtezi punctele roșii de pe piele acasă, chiar dacă intenționezi să utilizezi produse naturiste în acest scop.
  • Mărimea punctelor roșii de pe piele poate varia între 6 și 7 mm. Fiind vase capilare, nu este indicat să încercăm să le îndepărtăm pe cont propriu. Numai un dermatolog ne poate prescrie un tratament adecvat.
  • În general, specialistul va utiliza un laser sau un bisturiu electric pentru a îndepărta punctele roșii de pe piele și a preveni reapariția acestora. Aceste metode nu sunt deloc periculoase.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Luba, M. C., Bangs, S. A., Mohler, A. M., & Stulberg, D. L. (2003, February 15). Common benign skin tumors. American Family Physician.
  • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., González-Santos, J. M., & Arnáiz, J. (2016). Puntos de Campbell de Morgan, hemangioma capilar o angioma senil. Medicina General y de Familia5(3), 107–109. https://doi.org/10.1016/j.mgyf.2016.01.005
  • Kim JH, Park HY, Ahn SK. Cherry Angiomas on the Scalp. Case Rep Dermatol. 2009;1(1):82–86. Published 2009 Nov 11. doi:10.1159/000251395

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.