Remediu pentru combaterea tusei cu ceapă și usturoi - Doza de Sănătate
 

Remediu pentru combaterea tusei cu ceapă și usturoi

Atât ceapa, cât și usturoiul, au proprietăți expectorante, antibiotice și antiinflamatoare care ajută la eliminarea flegmei și la ameliorarea tusei productive. 
Remediu pentru combaterea tusei cu ceapă și usturoi
Mario Benedetti Arzuza

Verificat și aprobat de medicul Mario Benedetti Arzuza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cauți un remediu pentru combaterea tusei? Acest simptom neplăcut apare, de obicei, atunci când sistemul imunitar detectează virusuri și bacterii în tractul respirator.

Tusea este un mecanism de apărare, întrucât eliminarea explozivă a aerului din plămâni permite evacuarea germenilor și a corpurilor străine care ne pun în pericol sănătatea.  În general, acest simptom este însoțit de o producție excesivă de flegmă, congestie și inflamații în gât.

În plus, având în vedere că tusea este provocată de obicei de gripă și răceală, se poate întâmpla să ai și iritații ale ochilor, dureri de cap și o stare generală de rău.

Din fericire, există remedii 100% naturale care, datorită ingredientelor lor, întăresc sistemul imunitar și grăbesc vindecarea.

În acest articol îți prezentăm un tratament bazat pe proprietățile terapeutice a două ingrediente binecunoscute: ceapa și usturoiul.

Remediu pentru combaterea tusei cu usturoi și ceapă

Băutura naturală cu ceapă și usturoi pe care ți-o prezentăm astăzi este un remediu antic cu proprietăți antibiotice. Când este ingerat, acest lichid ameliorează tusea.

Având o concentrație ridicată de agenți antiinflamatori, expectoranți și antivirali, acest tratament curăță aparatul respirator afectat de răceală sau gripă. 

Atât ceapa, cât și usturoiul conțin o doză ridicată de alicină, o substanță care le oferă gustul caracteristic, dar și numeroase efecte medicinale puternice.

Beneficiile cepei în combaterea tusei

Ceapa este un bun remediu pentru combaterea tusei

Ceapa este una dintre cele mai întrebuințate legume în bucătărie. Aceasta oferă o aromă deosebită preparatelor culinare, însă are și o valoarea nutrițională bogată care oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Ceapa este o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți. Odată absorbite în organism, aceste componente întăresc sistemul imunitar și sprijină procesele responsabile de eliminarea toxinelor din corp.

În plus, compușii sulfurici din ceapă sunt antibiotici și antiinflamatori. Aceștia sunt ideali pentru tratarea tusei și eliminarea flegmei.

De parcă nu ar fi de ajuns, ceapa este și un tonic natural pentru aparatul respirator, curățându-l și reducând inflamațiile.

Beneficiile usturoiului pentru combaterea tusei

Usturoiul este un bun remediu pentru combaterea tusei

Usturoiul este cultivat în întreaga lume de sute de ani. Aroma sa picantă și proprietățile sale nutriționale l-au transformat într-un ingredient nelipsit din bucătăria a milioane de oameni.

În cazul de față, usturoiul se remarcă prin efectele sale antibiotice și expectorante. Acestea contribuie la eliminarea germenilor care au provocat tusea.

Având în vedere calitățile menționate, precum și proprietățile sale antiinflamatoare, usturoiul ajută la curățarea aparatului respirator și reduce inflamațiile. În plus, acest aliment întărește sistemul imunitar prin mărirea producției de anticorpi care distrug virusurile și bacteriile.

Cum se prepară acest remediu pentru combaterea tusei cu ceapă și usturoi

Cu ceapă și usturoi poți prepara un remediu pentru combaterea tusei

Această băutură caldă este foarte ușor de preparat. Spre deosebire de alte produse din comerț, acest remediu  pentru combaterea tusei cu ceapă și usturoi nu provoacă efecte secundare. Chiar dacă nu este un tratament miraculos, consumul său ajută la ameliorarea simptomelor.

Ingrediente

  • 2 căni de apă (500 ml)
  • ½ ceapă de dimensiuni medii
  • 2 căpățâni de usturoi crud

Mod de preparare

  • Pune cele două căni de apă într-o cratiță și lasă-le să fiarbă la foc mediu.
  • Toacă ceapa și taie usturoiul felii.
  • Când apa dă în clocot, adaugă ceapa tăiată și usturoiul.
  • Dă focul mic și lasă amestecul să fiarbă timp de 2 – 3 minute. 
  • După ce a fiert, lasă lichidul să stea la temperatura camerei până este gata de a fi consumat.
  • Strecoară-l și bea-l.

Mod de consum

  • Toarnă o jumătate de cană și bea-o cu înghițituri mici, cât de fierbinte se poate.
  • Bea acest lichid la primul semn de tuse sau congestie.
  • Repetă de 3 – 4 ori pe zi, în funcție de gravitatea simptomelor.
  • Folosește acest remediu ca parte a tratamentului urmat, până când situația se ameliorează.

Vrei să prepari și tu acest tratament puternic? Dacă nu l-ai încercat până acum, urmează instrucțiunile de mai sus și află singur cât este de puternic acest remediu pentru combaterea tusei cu ceapă și usturoi.  


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beigoli S, Behrouz S, et al. Effects of Allium cepa and its constituents on respiratory and allergic disorders: a comprehensive review of experimental and clinical evidence. Evidence Based Complementary Alternative Medicine. 2021. 5554259.
  • Fundación Española de la Nutrición. Cebolla.
  • Gloria García, Alimentos Que Ayudan a Prevenir y Combatir Enfermedades. Palibrio, 2012.
  • Goldman R. D. Honey for treatment of cough in children. Official Publication of the College of Family Physicians of Canada. Diciembre 2014. 60 (12): 1107-1110.
  • Jean Carper. Los alimentos medicina milagrosa. Editorial AMAT, 2012.
  • Majewski M. Allium sativum, facts and myths regarding human health. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny. 65 (1): 1-8.
  • Salehi B, Zucca P, Erdogan Orhan I. Allicin and health: a comprehensive review. Trends in Food Science & Technology. 86.
  • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pennsylvania University.2009.
  • Wolde T, Kuma H, et al. Anti-bacterial activity of garlic extract against human pathogenic bacteria. Journal of Pharmacovigilance. 2018. 6:1.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.