Sfaturi pentru a avea un creier sănătos - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru a avea un creier sănătos

Un creier sănătos este foarte important pentru o viață de calitate. Știai că alcoolul, tutunul și stresul sunt foarte dăunătoare acestui organ? Află mai multe din articolul de azi. 
Sfaturi pentru a avea un creier sănătos
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cu toții știm cât este de important să avem un creier sănătos. Însă de multe ori ne concentrăm asupra îngrijirii ficatului, a stomacului, a plămânilor sau a altor organe din corp și neglijăm creierul.

Multe persoane nu înțeleg nevoia îngrijirii creierului sau uită că și acesta poate fi afectat de diverși factori. În realitate, creierul este un „mecanism” deosebit de important pentru întregul organism.

Creierul este cel care te face așa cum ești, fără el nu poți trăi. Este atât de important, încât orice afecțiune a sa poate reprezenta o problemă pentru tot restul vieții.

Având în vedere toate aspectele menționate, vrem să îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta să îți menții creierul sănătos și puternic.

1. Adoptă o alimentație echilibrată pentru a avea un creier sănătos

Adoptă o alimentație echilibrată pentru a avea un creier sănătos

Multe persoane nu cunosc legătura dintre creier și sistemul digestiv, drept pentru care nu înțeleg cât de mult le poate afecta alegerile alimentare greșite. Creierul este profund influențat de nutriție. Prin urmare, trebuie să adopți o alimentație adecvată pentru a avea un creier sănătos.

Este important să înțelegi că, de fiecare dată când mănânci, provoci diverse reacții chimice care îți înfluențează întregul organism.

  • Dacă ai o alimentație bogată în făină rafinată, ingredient predominat în paste sau pâine, vei avea o stare de somnolență mai accentuată. Aceste alimente stimulează producția de hormoni ai somnului.

Prin urmare, trebuie să reduci consumul de alimente bogate în făină. În schimb, este recomandat să mărești aportul de proteine, fructe și legume. 

2. Fă exerciții fizice în fiecare zi

Exercițiile fizice reduc riscul de a suferi de afecțiuni neurodegenerative. În plus, mișcarea ajută la încetinirea evoluției bolilor deja instalate, cum ar fi Alzheimer

  • Sportul îți mărește nivelul de energie, îți oferă o stare de bine, te ajută să dormi mai bine și îți îmbunătățește sănătatea creierului.
  • În plus, mișcarea scade riscul de depresie și anxietate.

Pentru a avea un creier sănătos, trebuie să faci exerciții fizice în fiecare zi. Poți opta, de pildă, pentru o plimbare de 30 de minute, căreia să îi mărești treptat durata.

3. Spune adio viciilor

Renunță la vicii pentru a avea un creier sănătos

Există substanțe care îți influențează dispoziția, cum ar fi drogurile și țigările. Acestea îți pot afecta funcțiile cerebrale, îți pot reduce motivația, pot fi dăunătoare proceselor cognitive și îți pot modifica emoțiile.

  • Viciile de acest fel afectează în mod negativ capacitatea de concentrare, atenția, memoria și abilitatea de a-ți duce la bun sfârșit planurile.
  • În caz că nu știai, fumatul îți afectează în mod direct neuronii. 
  • În plus, acest obicei este una dintre cauzele principale ale dezvoltării cancerului pulmonar, oral, gastric și hepatic.

4. Antrenează-ți mintea

Lumea este plină de tehnologie, filme, reality show-uri, rețele de socializare și multe alte elemente care ne ocupă timpul. Încearcă să te deconectezi uneori și să citești o carte, să rezolvi o integramă sau să faci un puzzle. Nu sunt activități deloc grele.

S-a dovedit că persoanele cu un nivel scăzut de educație sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor neurologice, cum ar fi Alzheimer. Riscul este redus la jumătate în cazul indivizilor care își antrenează creierul.

Exersarea minții este la fel de importantă ca alimentația și sportul. Prin urmare, te invităm să te pierzi în aventurile unei cărți interesante și să încerci diverse activități benefice creierului:

  • Integrame și rebusuri
  • Puzzle-uri
  • Șah
  • Sudoku

Poate părea plictisitor la început și poți fi tentat să renunți. Nu o face! Cu puțin efort, vei găsi activitatea care te relaxează după o zi grea, încărcată cu sarcini și responsabilități.

5. Fă o pauză de la viața cotidiană agitată și ocupată

Relaxarea este importantă pentru un creier sănătos

Societatea evoluează într-un ritm foarte rapid. Astfel, avem din ce în ce mai puțin timp pentru a ne relaxa și a înțelege tot ce se întâmplă în jurul nostru.

Este important să îi oferi timp creierului tău pentru a procesa în profunzime informațiile. În acest fel, toate activitățile zilnice vor fi mai fructoase.

Pentru a te odihni, ai diferite variante la dispoziție:

  • Ia-ți o zi, un weekend sau câteva săptămâni libere pentru a merge într-un loc în care te poți deconecta.
  • Renunță pentru o perioadă la rețelele de socializare.

Te sfătuim să citești și:

7 metode ca să-ți relaxezi mintea

6. Respectă un program de somn

Somnul este o necesitate pentru corp și minte. Când dormi, creierul efectuează o serie de „reparații” și procese care te mențin sănătos, atât la nivel fizic, cât și psihic.

În timpul somnului, creierul procesează informațiile acumulate și experiențele trăite de-a lungul zilei. Acesta creează amintiri și îți întărește neuronii.

Data viitoare când te gândești să îți reduci numărul orelor de somn, amintește-ți că faci un rău corpului și minții tale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.