Simptomele astmului pot fi ținute sub control? - Doza de Sănătate
 

Simptomele astmului pot fi ținute sub control?

Astmul este o boală cronică, dar poate fi tratată într-un mod eficient, astfel încât să-ți stabilizezi reacțiile și simptomele experimentate să devină mai puțin deranjante. Citește în continuare pentru a descoperi tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect!
Simptomele astmului pot fi ținute sub control?

Ultima actualizare: 29 mai, 2018

Să încerci să înțelegi anumite boli poate deveni epuizant, în special când vine vorba de acele afecțiune etichetate drept „incurabile”. În această categorie intră și boala despre care vom vorbi astăzi: astmul. Cu toate acestea, simptomele astmului pot fi ținute sub control.

Cel mai probabil, ai avut deja o experiență sau ai auzit informații care ți-au permis să-ți creezi o impresie despre astm. Dar ceea ce contează cu adevărat este dacă știi cum poți să ții sub control astmul și să-i ameliorezi simptomele (sau măcar să le recunoști atunci când apar). În cazul în care am reușit să-ți captăm atenția, te invităm să afli tot ceea ce trebuie să știi despre astm.

Astmul este o boală cronică incurabilă. Bolile cronice sunt acele afecțiuni care persistă mult timp. Atât pacientul, cât și familia acestuia sunt nevoiți să treacă printr-un proces de adaptare, asimilare și ținere sub control a problemei în mod constant. Din păcate, așa cum am menționat anterior, tratamentele nu pot decât să stabilizeze simptomele care survin în timpul unui atac de astm.

În prezent, astmul este cea mai des întâlnită boală cronică în rândul copiilor. Acesta este caracterizat prin inflamarea bronhiilor, provocând obstrucția și creșterea sensibilității lor la factorii de mediu.

Principalele simptome ale astmului sunt respirația șuierătoare, tusea persistentă, rigiditatea la nivelul pieptului și dificultățile de respirație (în special dimineața devreme sau noaptea).

Creșterea numărului de cazuri de astm are la bază factori care variază de la expunerea excesivă la polen, praf  sau acarieni, la expunerea la fumul de țigară.

Simptomele astmului pot fi ținute sub control

Astmul este tratabil

Simptomele astmului pot fi ținute sub control cu un tratament adecvat

Este foarte important ca familia și prietenii apropiați ai pacientului să recunoască simptomele atacurilor de astm. Uneori cei afectați nu-și dau seama că sunt bolnavi deoarece astmul începe să se manifeste între 17 și 28 de ani.

Așa cum am spus și la începutul acestui articol, astmul este o boală care va fi mereu prezentă. Însă acesta poate deveni „pasiv” sau „tăcut”. Aspecte precum interacțiunea cu fumurile groase sau toxice (precum cele produse de traficul zilnic, smogul orașelor sau fumul de țigară) pot declanșa atacuri periculoase.

Este important să reținem că și anumite boli, cum ar fi gripa, bronșita, pneumonia și tusea persistentă, pot fi asemănătoare astmului. Aceste afecțiuni, precum și strategiile pentru a le trata, nu sunt identice. Ce te sfătuim să faci? Să consulți un specialist și să te supui unui control medical.

Tratament după diagnosticare

Femeie care știe că simptomele astmului pot fi ținute sub control

Dacă începi un tratament împotriva astmului, va trebui să mergi periodic la medic. Frecvența acestor întâlniri variază de la o dată la două săptămâni, la o dată la șase săptămâni. Dacă reușești să ții sub control simptomele bolii, poți reduce frecvența vizitelor la medic la o dată pe lună sau chiar o dată pe an.

În timpul unui consult, medicul te va întreba dacă ai avut un atac de astm. Acesta te-ar putea întreba și dacă ai observat vreo modificare a simptomelor experimentate sau a duratei atacurilor. În plus, specialistul va dori să știe câte ceva despre activitățile tale zilnice. Toate aceste informații îl vor ajuta să stabilească ce măsuri trebuie să adopți pentru a ține sub control astmul.

Nu uita, tratamentul este adaptat nevoilor tale personale. Simptomele astmului pot fi ținute sub control cu soluțiile clasice care includ:

  • Tratamente simptomatice: Scopul lor este să întrerupă atacurile cu ajutorul medicamentelor cu acțiune rapidă, cum ar fi adrenalina, corticosteroizii sau terapia cu oxigen.
  • Tratamente preventive: Includ administrarea regulată de bronhodilatatoare, antihistaminice, corticosteroizi, terapii respiratorii, imunoterapii și nu numai.

Sfaturi pentru persoanele cu astm și alergii

Simptomele astmului pot fi ținute sub control evitând consumul de țigări

În timp, următoarele sfaturi pot avea un impact major asupra stilului tău de viață, ajutându-te să reduci frecvența atacurilor de astm.

  • Menține-ți locuința bine aerisită și folosește un dezumidificator sau un aparat de aer condiționat pentru a preveni umezeala.
  • Îndepărtează praful cu o cârpă umedă și aspiră regulat încăperile locuinței tale.
  • Dacă ai animale de companie, spală-le și periază-le blana periodic.
  • Cumpără-ți un aparat de aer condiționat cu sistem de filtrare. Schimbă filtrul acestui dispozitiv în fiecare iarnă și vară.
  • Ține ușile și ferestrele închise în acele momente ale zile în care nivelul polenului din aer este ridicat. Folosește filtre speciale pentru a împiedica polenul să pătrundă în casă.
  • Elimină alergenii din locuință cu ajutorul purificatoarelor de aer. Schimbă filtrele acestora o dată la trei luni.
  • Nu fuma în casă.
  • Evită substanțele iritante, precum odorizantele, produsele de curățare cu arome intense și orice alte produse pe bază de aerosoli.

Simptomele astmului pot fi ținute sub control dacă ai grijă de tine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • MAyo Clinic. Asma. mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
  • Río-Navarro Blanca Estela del, Hidalgo-Castro Emilia María, Sienra-Monge Juan José Luis. Asma. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex.  [revista en la Internet]. 2009  Feb [citado  2019  Feb  19] ;  66( 1 ): 3-33. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100002&lng=es.
  • Braman SS. The global burden of asthma. Chest. 2006; 30 Suppl 1: 45-125.
  • The Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention. Definition and Overview; 2006. p. 2-13.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.