Sosul de mere: beneficii pentru organism - Doza de Sănătate
 

Sosul de mere: beneficii pentru organism

Dacă este posibil, nu curăța merele de coajă înainte de a le prepara, întrucât aceasta este bogată în pectină și îmbunătățește digestia. 
Sosul de mere: beneficii pentru organism

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

În copilărie, atunci când erai bolnav, probabil că mama sau bunica îți dădeau să mănânci sos de mere. Sosul de mere este servit deseori copiilor care au probleme digestive sau intestinale.

Poate nu ai mai gustat acest preparat delicios de mult timp, dar trebuie să știi că el are numeroase proprietăți benefice. În articolul de azi îți prezentăm câteva dintre beneficiile sosului de mere, așa că ia aminte!

Ce este sosul de mere?

Merele sunt printre cele mai sănătoase fructe din lume, motiv pentru care este foarte bine să le consumi. Chiar dacă obișnuiești să le mănânci în stare crudă sau coapte în cuptor, nu trebuie să uiți de una dintre cele mai sănătoase rețete: sosul de mere.

Acest sos este consumat în general de copii și este foarte ușor de preparat, avantajul său fiind faptul fiind că păstrează toate beneficiile și nutrienții fructului.

Sosul de mere este bogat în antioxidanți, flavonoide și vitamine. Acesta reduce riscul de boli cardiovasculare sau cancer. Tocmai de aceea este recomandat și pentru adulți.

Ce este sosul de mere
  • Cercetările au arătat că fructoza din mere stimulează eliminarea toxinelor.
  • Atunci când adaugi sosului miere și scorțișoară, îi oferi un gust mai bun și o serie de beneficii suplimentare.
  • Acest preparat este foarte delicios și benefic pentru sănătate.

Te-ar putea interesa și:

5 trucuri cosmetice cu oțet de mere

Principalele beneficii ale sosului de mere

Merele sunt printre cele mai importante surse de nutrienți. În plus, ele te ajută în următoarele moduri:

Încetinește îmbătrânirea celulelor

Merele sunt bogate în vitamina C (care îmbunătățește sistemul imunitar), iar un singur fruct consumat zilnic îți oferă 11% din doza recomandată pentru a-ți menține organismul puternic și sănătos.

Mai mult, s-a dovedit că merele combat efectele dăunătoare ale radicalilor liberi asupra celulelor și a organelor. Aceasta este o problemă comună în rândul oamenilor în vârstă.

Îmbunătățește digestia

  • Sosul de mere conține foarte multe fibre insolubile, dar pentru a le obține nu trebuie să cureți fructele de coajă atunci când prepari această rețetă.
  • Stimulează peristaltismul și îmbunătățește tranzitul intestinal. 
  • Pentru o funcționare optimă a digestiei și a intestinelor, bărbații cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani trebuie să consume 38 de grame de fibre pe zi, iar femeile 25 de grame.
Sosul de mere cu scorțișoară

Acest preparat este ideal pentru cei care suferă de constipație, dar pentru a-i maximiza efectele este indicat să bei foarte multă apă.

Stimulează pofta de mâncare

Sosul de mere redă pofta de mâncare persoanelor bolnave sau aflate în convalescență. De multe ori acesta este servit persoanelor vârstnice care nu pot mesteca sau înghiți alimentele.

Sosul de mere este folosit și în cazul pacienților care de suferă de bulimie sau anorexie.

Potolește foamea

Dacă vrei să slăbești, sosul de mere poate fi din nou de ajutor.

O cană de sos de mere neîndulcit conține numai 100 de calorii. Pentru multe persoane această cantitate este suficientă pentru a sta câteva ore fără să mănânce altceva și pentru a preveni apariția tentației de a servi o gustare nesănătoasă.

Dacă adaugi și o lingură de migdale răzuite sau stafide în sosul de mere, obții un desert bogat în grăsimi sănătoase, proteine și carbohidrați. Iar senzația de sațietate nu va întârzia să apară!

Sosul de mere potolește foamea

Cum se prepară sosul de mere?

Acum că știi cât de benefic este sosul de mere, este bine să înveți să îl prepari la tine acasă. Iată o rețetă simplă și rapidă!

Ingrediente

  • 3 mere roșii
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată (5 g)
  • 2 linguri de miere (50 g)

Te-ar putea interesa și:

Dietă cu mere pentru un abdomen plat

Mod de preparare

  • Spală bine merele și taie-le în patru bucăți.
  • Îndepărtează codița, miezul și semințele.
  • Pune bucățile de măr într-o tavă și lasă-le la copt timp de 40 minute la 175 ºC.
  • Scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească, apoi pasează-le cu un zdrobitor de cartofi pentru piure până obții o pastă groasă.
  • Adaugă scorțișoara și mierea (cantitățile de mai sus sunt doar orientative, în funcție de gust).
  • Pune amestecul în recipiente diferite în frigider.
  • Poți să mănânci sosul de mere cald sau rece, după preferințe.
  • Poți să folosești o combinație de fructe pentru această rețetă: smochinele și perele se potrivesc foarte bine cu merele.

Există contraindicații pentru sosul de mere?

Dacă servești sos de mere unui copil, unui bătrân sau unei persoane bolnave sau subponderale, îți recomandăm să adaugi și o lingură de ulei de măsline în preparat pentru a-i maximiza efectele.

Dacă ai intoleranță la fructoză, ar trebui să eviți acest preparat. Optează mai degrabă pentru căpșuni, zmeură sau ananas în loc de mere și amestecă-le cu puțin orez.

 

Care este diferența dintre piure și sos de mere?

Multe persoane își pun această întrebare, gândindu-se că sunt unul și același lucru.

Există însă o diferență importantă: sosul de mere se prepară din mere coapte (preparate în cuptor), în timp ce piureul se pregătește folosind mere în stare crudă. În cel de-al doilea caz trebuie să cureți merele și să le dai prin răzătoare, apoi să adaugi scorțișoară, miere sau stafide.

REFERINȚE:

http://www.botanical-online.com/compota-propiedades.htm#


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • James, J. S., Rickard, B. J., & Rossman, W. J. (2016). Product Differentiation and Market Segmentation in Applesauce: Using a Choice Experiment to Assess the Value of Organic, Local, and Nutrition Attributes. Agricultural and Resource Economics Review. https://doi.org/10.1017/s1068280500009618
  • Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020782a
  • Flood-Obbagy, J. E., & Rolls, B. J. (2009). The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.12.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.