Tot ce trebuie să știi despre sindromul regina albinelor
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Sindromul regina albinelor (queen bee syndrome în limba engleză) nu este recunoscut de către specialiști. Însă multe persoane apelează la acest termen pentru a scoate în evidență comportamente pe care unele femei, îndemnate de competitivitate, le manifestă.
Într-un stup de albine, regina (numită și matcă) constituie personajul principal. Ea este înconjurată de numeroși masculi (trântori), precum și de femele nefertile (albinele lucrătoare). Astfel, regina albinelor se simte superioară semenilor săi, o poziție după care multe femei tânjesc.
Societatea și competitivitatea
Încă de la o vârstă fragedă, suntem învățate că trebuie să concurăm cu oamenii din jurul nostru.
De fapt, impulsul de a concura pe care îl simțim are la bază dorința de a ne compara cu alții, o tendință frecventă în rândul adulților. Deși concurând vrem să avansăm, în realitate stima noastră de sine are de suferit.
Astfel, atunci când încercăm să ne dezvoltăm pe plan personal și profesional, nu facem acest lucru pentru că vrem să avem o viață mai bună. De fapt, obiectivul nostru este să ne ridicăm deasupra celorlalți, pentru a-i face invidioși.
Sindromul regina albinelor se referă la acest tip de competitivitate în rândul femeilor.
Femeile în societate
Femeile sunt nevoite să facă față unor presiuni sociale excesive. Ele trebuie să țină cont de standarde de frumusețe imposibil de atins, să suporte presiunea de a fi perfecte și să facă totul în mod corect. Femeile sunt învățate să-și privească semenele drept rivale.
Oare de ce avem impresia că trebuie să concurăm cu alte femei, dar nu și cu bărbații care ne înconjoară?
Citește și:
În general, ne este mai ușor să ne identificăm cu persoanele de același sex. Dar sindromul regina albinelor este cauzat și de o serie de comportamente pe care le învățăm încă de la o vârstă fragedă: să criticăm alte femei, să le judecăm și să vrem să fim superioare.
Așa cum îți poți închipui, ar fi bine să evităm aceste comportamente. Însă ele continuă să fie atât de prezente în societatea contemporană, încât unele femei ajung să sufere de sindromul regina albinelor.
Cum să detectezi sindromul regina albinelor
Pentru a-ți da seama dacă o femeie suferă de sindromul regina albinelor sau nu, trebuie doar să îi analizezi comportamentul. Din când în când, o să ți se pară că este prea îngânfată, foarte competitivă sau invidioasă. Însă dacă privești mai adânc, vei descoperi și alte semnale de alarmă:
- Mereu bârfește, criticând ceea ce alte femei fac sau nu fac. Tot ce are de spus la adresa lor este negativ, degradant și umilitor.
- Este dornică să se dea în spectacol și se pune mereu pe sine pe primul loc,indiferent de consecințe. Drept rezultat, pierde prietene și dezvoltă un comportament pasiv-agresiv.
- Pentru a se simți puternică, încearcă mereu să le oblige pe celelalte femei să i se supună. În acest scop, va ataca stima de sine și autoîncrederea celor pe care le consideră a-i fi inamice.
După cum poți vedea, femeile care suferă de sindromul regina albinelor au o atitudine foarte toxică. Cele care au ghinionul de a se apropria de ele vor avea mult de suferit.
Dar oare care sunt cauzele sindromului regina albinelor?
Femeile măcinate de nesiguranță
Femeile afectate de sindromul regina albinelor simt nevoia să calce în picioare și să submineze stima de sine a celor pe care le consideră a fi rivale. Ele se comportă astfel pentru că, în realitate, nu au prea multă încredere în sine.
Din acest motiv, aceste femei își proiectează nesiguranța asupra altor persoane de sex feminin. Astfel, ele obțin siguranța după care tânjesc într-un mod foarte distructiv.
De fiecare dată când observăm că o femeie îi tratează pe ceilalți prost, se dă mare sau încearcă să dovedească faptul că este cool, este bine să știm care este adevărul. Nu se comportă așa pentru că se cred mai bune și mai puternice decât ceilalți. Din contră, în spatele aceștei măști se află o persoană rănită și fragilă, cu o stimă de sine scăzută și multe insecurități.
Trebuie să avem mare grijă în preajma femeilor care suferă de sindromul regina albinelor deoarece ele pot cauza multă durere. Fără să ne dăm seama, ele ne contaminează cu nesiguranța, credinețele și fricile lor, pe care nu sunt capabile să le recunoască.
Nu uita să citești:
Ți s-a întâmplat vreodată să suferi de sindromul regina albinelor? O anumită femeie din viața ta (o prietenă, o colegă de serviciu) prezintă trăsăturile enumerate în acest articol?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
García-Velasco Rubio, O. (2013). El síndrome de la abeja reina. Retrieved from https://dialnet.unirioja.es/servlet/dctes?codigo=96188
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.