Cauzele trezitului la ora 3 noaptea și câteva soluții - Doza de Sănătate
 

Cauzele trezitului la ora 3 noaptea și câteva soluții

Cauzele trezitului la ora 3 noaptea și câteva soluții

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Un fenomen surprinzător de comun în zilele noastre este trezitul la ora 3 noaptea sau chiar puțin mai târziu de această oră. Unele persoane îi atribuie cauze mistice sau supranaturale. În realitate, este vorba despre o problemă legată de tulburările de somn sau de anxietate. Citește mai departe pentru a afla care sunt, de fapt, cauzele trezitului la ora 3 noaptea.

Dacă te trezești frecvent la primele ore ale zilei și nu reușești să adormi din nou, este posibil ca, în cele din urmă, să ajungi să suferi de probleme mult mai grave. Din acest motiv, este important să descoperi care sunt cauzele trezitului la ora 3. În plus, trebuie să știi ce trebuie să faci pentru a te putea odihni din  nou.

Simptome asociate cu trezitul la ora 3 noaptea

Anxietatea este printre cauzele trezitului la ora 3

Numeroase reviste și site-uri web au dezbătut acest subiect. În realitate, nu este vorba despre niciun fenomen „bizar”. Trezitul la ora 3 noaptea este pur și simplu o reacție firească a creierului nostru în prezența unui nivel ridicat de stres. Însă de îndată ce această problemă începe să ne afecteze abilitatea de a ne odihni, trebuie să luăm măsuri pentru a o remedia.

Iată câteva simptome deseori asociate cu trezitul la ora 3 noaptea:

  • Te trezești resimțind o stare de anxietate și neliniște intensă.
  • Ai palpitații cardiace și simți că te pândește un pericol. 
  • Îți este imposibil să adormi din nou, iar acest lucru amplifică anxietatea, gândurile negative și insomnia.
  • Dacă reușești să adormi din nou, nu vei avea un somn odihnitor și te vei simți foarte obosit dimineața.
  • Fenomenul se repetă de mai multe ori pe parcursul săptămânii.

Legătura dintre anxietate și trezitul la ora 3 noaptea

Care sunt cauzele trezitului la ora 3 noaptea?

Dacă în decursul săptămânii ți se întâmplă să te trezești la primele ore ale zilei în mod repetat, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te întrebi dacă nu cumva te îngrijorează sau te deranjează ceva din viața ta. Poate te-ai suprasolicitat la muncă sau te confrunți cu o problemă de natură emoțională.

Toți factorii pe care tocmai i-am enumerat pot cauza anxietate. Însă deseori se întâmplă să nu realizăm că suntem afectați de anxietate. În schimb, reacția creierului nostru la această problemă este tulburarea somnului. Vom începe să adormim greu și ne vom trezi la primele ore ale zilei cu senzația că ne pândește un pericol.

Să vedem în ce fel stresul și anxietatea devin cauzele trezitului la ora 3 noaptea:

  • Anxietatea afectează în mod direct sistemul nervos central (SNC). Aceasta provoacă mici schimbări la nivelul sistemelor bio- și neurochimice implicate în ciclul de somn-veghe. Toate aceste schimbări vor altera fazele somnului (REM și non-REM).
  • În general, atunci când suntem afectați de anxietate, întâmpinăm dificultăți în a adormi. Probabil reușim să adormim de abia pe la miezul nopții, însă somnul nostru va fi fragmentat. În plus, ne va fi mai greu să intrăm în faza REM, atunci când somnul devine adânc și odihnitor. Creierul nostru va interpreta anxietatea resimțită ca pe un pericol de care trebuie să ne depărtăm. Prin urmare, ne vom trezi în jurul orei 3 dimineața.
  • Trezitul la ora 3 noaptea este un răspuns firesc al organismului uman la anxietate, tulburările de somn survenind din cauza alterării neurotransmițătorilor.

Ce pot face pentru a remedia această problemă?

Stresul este una dintre cauzele trezitului la ora 3

Cum să combați cauzele trezitului la ora 3 noaptea? Dacă suferi de tulburări de somn cauzate de anxietate, va trebui să confrunți direct sursele de stres și cauzele anxietății. Numai așa vei putea avea din nou un somn odihnitor.

  • În primul rând, trebuie să accepți și să recunoști faptul că există o problemă. Nu este deloc normal să te trezești noaptea plin de teamă, simțind că te pândește un pericol cumplit. Trebuie să încerci să găsești cauza acestei probleme. Ce te deranjează? De ce ești nefericit și care este motivul pentru care te simți amenințat?
  • Fă mici schimbări în viața ta. Reorganizează-ți prioritățile și adoptă obiceiuri noi, care să îți stimuleze creierul și să te ajute să scapi de stres.
  • Încearcă să ieși la o plimbare după cină, timp de cel puțin o jumătate de oră. Mergi pe jos, respiră adânc, încearcă să privești lucrurile dintr-o perspectivă nouă și relaxează-te.
  • Când ajungi acasă, fă o baie relaxantă înainte de culcare. Evită gânduri nefolositoare ca „Trebuie să mă odihnesc diseară pentru a fi productiv mâine la muncă”. Astfel de gânduri pur și simplu te vor stresa mai mult, deoarece vei vedea somnul ca pe o obligație.
  • Limpezește-ți mintea și evită gândurile deranjante.
  • Asigură-te că dormitorul tău este curat și bine aerisit. Conform mai multor specialiști, temperatura ideală pentru a avea un somn odihnitor este de 20° C. Dacă temperatura din dormitorul tău depășește 25° C, îți va fi greu să adormi.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.