Chyawanprash: valoarea nutrițională și utilizările gemului indian
 

Chyawanprash: valoarea nutrițională și utilizările gemului indian

Chyawanprash este un compus hindus al medicinei ayurvedice. Vă spunem ce beneficii are acest amestec cu peste 40 de ingrediente!
Chyawanprash: valoarea nutrițională și utilizările gemului indian
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2023

Chyawanprash este un fel de dulceață originară din India, cu multe mituri în spate. O legendă susține faptul că Chyawana, un hindus cunoscut, a trăit foarte mulți ani datorită acestui elixir. Cu toate acestea, nu există prea multe informații despre veridicitatea poveștii.

Indienii îl numesc „elixirul tinereții”. Are o culoare închisă, o textură groasă și un gust dulce cu o notă de aciditate. Pentru prepararea lui se folosesc peste 40 de plante, inclusiv fructe și condimente.

Chyawanprash: valoarea nutrițională

Este important să evidențiem conținutul scăzut de colesterol și grăsimi al acestui gem, precum și conținutul ridicat de vitamina C și saponine.

100 g din această dulceață oferă:

  • Calorii: 35
  • Grăsimi: 7 g
  • Sodiu: 5 mg
  • Carbohidrați: 7,5 g
  • Fibre: 500 mg
  • Zaharuri totale: 3,5 g
  • Vitamina C: 3,4 mg
  • Flavonoide totale: 20 mg
  • Alcaloizi: 80 mg
  • Piperină: 4,2 mg
  • Compuși fenolici: 235 mg

Principalele ingrediente ale acestui amestec sunt:

  • Miere
  • Sirop de zahăr
  • Ulei de susan
  • Mană de bambus
  • Unt clarificat
  • Pulpă de agrișă indiană

Deși există mai mult de 40 de compuși, aceștia sunt cei care se află în cea mai mare proporție în amestec. În 10 g de chyawanprash există 206 mg de sirop de zahăr, 706 mg de miere, 5880 mg de zahăr, 206 mg de ulei de susan și 206 mg de unt clarificat.

Ce beneficii are gemul chyawanprash?

Chyawanprash este bogat în antioxidanți și saponine. Acesta poate întări imunitatea. Acest studiu a analizat cele peste 40 de ingrediente active. Unii dintre compuși au efecte antiulceroase, bronhodilatatoare, antialergice, antiinflamatorii, analgezice, antimicrobiene, antioxidante și antipiretice.

Gemul are și componente cu funcții diuretice, hepatoprotectoare, imunomodulatoare și neuroprotectoare. Fiecare ingredient din acest preparat are un rol.

Cea mai veche rețetă de chyawanprash este din Charaka Samhita. Rețeta datează din secolul al II-lea. Cu toate acestea, în ciuda indicațiilor originale, variațiile și utilizarea greșită a rețetei de către companiile farmaceutice au dus la schimbări importante. Există chiar și plante pe cale de dispariție include în anumite variații ale rețetei.

Ingrediente pentru gemul chyawanprash
În medicina Ayurveda, există tradiții care datează de mii de ani. Unele remedii sunt menționate în textele antice.

Îmbunătățește performanța fizică

În antichitate, se credea că această dulceață este capabilă să îmbunătățească memoria, imunitatea, rezistența fizică și funcționarea simțurilor. Știința a demonstrat că poate să îmbunătățească performanța fizică. Sinergia dintre componentele sale o face un tonic interesant, capabil să stimuleze vitalitatea.

Ajută la digestie

Unele ierburi din acest gem, conform acestui articol, îmbunătățesc digestia și metabolismul grăsimilor. În plus, favorizează asimilarea și trecerea principiilor active ale nutrienților prin peretele celular.

Întărește sistemul respirator

Într-un studiu controlat cu 90 de pacienți cu tuberculoză pulmonară cărora li s-au administrat 10 g de chyawanprash de două ori pe zi, bioactivitatea medicamentelor antituberculoase a fost crescută. În plus, nivelul hemoglobinei s-a îmbunătățit.

Are efect antioxidant

Antioxidanții sunt compuși capabili să lupte împotriva radicalilor liberi. Compuși precum flavonoidele, vitamina C, carotenoizii, fenolii și taninurile sunt antioxidanți puternici. Deci, chyawanprash este un cocktail interesant de antioxidanți.

Într-un studiu comparativ care a analizat diferite mărci de gem, s-a constatat că, deși formula poate varia, toate versiunile au un efect antioxidant asupra celulelor, prevenind îmbătrânirea și bolile pe termen lung.

Un alt studiu, în care au fost comparate diferite mărci, a constatat o eliminare puternică a radicalilor liberi. Efectul antioxidant este atribuit în mare măsură acidului ascorbic sau vitaminei C.

Nu doar vitamina C are acest efect. Într-un alt studiu, care a durat 6 luni și a urmărit copii de la 5 la 12 ani, oamenii de știință au atribuit taninurilor, polifenolilor și flavonoidelor proprietatea de a întări sistemul imunitar.

Este cardiotonic

Acest gem are efecte cardiotonice pentru că scade grăsimile din sânge și echilibrează tulburările metabolice, potrivit unui studiu efectuat pe animale. Totuși, pentru o concluzie clară, sunt necesare studii pe subiecți umani.

Colesterol depus pe artere
Reducerea colesterolului circulant crește eficiența inimii în pomparea sângelui.

Îmbunătățește funcționarea sistemului reproducător

Deși existența alimentelor afrodiziace a fost intens dezbătută, gemul chyawanprash îmbunătățește funcționarea sistemului reproducător masculin prin creșterea calității lichidului seminal. Un studiu sistematic al unuia dintre compușii amestecului de plante a constatat că acesta a crescut concentrația spermatozoizilor și a îmbunătățit motilitatea acestora.

Are efect radioprotector

Experții au descoperitgemul chyawanprash are efecte anti-radiații. Șoarecii au primit o doză letală de radiații și apoi acest compus. Numărul de supraviețuitori a fost ridicat. În orice caz, este un experiment pe animale, deci beneficiile nu pot fi extinse la om.

Utilizări ale gemului chyawanprash

Gemul chyawanprash are un număr mare de întrebuințări în cultura hindusă. În ciuda acestui fapt, se recomandă utilizarea cu precauție, sub supraveghere medicală. Guvernul canadian a interzis vânzarea acestuia în 2005, susținând că poate avea niveluri ridicate de plumb și mercur.

Așadar, în ciuda faptului că este un produs popular în India, recomandarea este să verificați reglementările locale. Consultați un specialist pentru a discuta despre siguranță și dozaj!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kumar A., ​​Kaur P., Rinwa P. Estudio comparativo de varias marcas comercializadas de Chyawanprash indio por su potencial ansiolítico y antioxidante. En t. J. Pharm. Res. Biosci. 2012; 1 :296–310.
  • C.P.Thakur. The Ayurvedic medicines Haritaki, Amla and Bahira reduce cholesterol-induced atherosclerosis in rabbits. International Journal of Cardiology. Volume 21, Issue 2, November 1988, Pages 167-175
  • Sharanbasappa Durg. Withania somnifera (Indian ginseng) in male infertility: An evidence-based systematic review and meta-analysis. Phytomedicine. 2017.11. 11.
  • Jagetia, G.C., Baliga, M.S., Venkatesh, P. and Ulloor, J.N. (2003) Influence of Ginger Rhizome (Zingiber officinale Rosc) on Survival, Glutathione and Lipid Peroxidation in Mice after Whole-Body Exposure to Gamma Radiation. Radiation Research, 160, 584-592. http://dx.doi.org/10.1667/RR3057
  • Rohit Sharma. Chyawanprash: A Traditional Indian Bioactive Health Supplement. Biomolecules. 2019 May; 9(5): 161. Published online 2019 Apr 26. doi: 10.3390/biom9050161
  • Ojha, J.K., H.S. Bajpai, P.V. Sharma, M.N. Khanna, P.K. Shukla and T.N. Sharma (1973) Chyavanprash as an anabolic agent — experimental study (preliminary work).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.