Vitamina C împotriva osteoporozei
 

Vitamina C împotriva osteoporozei

Potrivit datelor publicate de un studiu, consumul de vitamina C ar putea favoriza capacitatea de a forma țesut osos nou, oferind protecție în caz de osteoporoză.
Vitamina C împotriva osteoporozei

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Osteoporoza este clasificată ca o boală sistemică ce determină pierderea progresivă a masei osoase, generând un risc crescut de fracturi. Știați că vitamina C poate fi de ajutor împotriva osteoporozei?

În România, aproximativ 1 milion de oameni suferă de osteoporoză, marea majoritate fiind femei la menopauză. Deși afectează și bărbații, se estimează că cel puțin 30 din 100 de femei suferă de această boală.

Aportul de alimente precum produsele lactate și toate acele elemente care oferă cantități mari de calciu a fost întotdeauna recomandat, pe lângă exercițiile fizice moderate, pentru a preveni apariția acestei boli.

Din fericire și conform noilor descoperiri pe acest subiect, vitamina C poate fi de mare ajutor în combaterea apariției osteoporozei, deoarece oferă o protecție eficientă.

Studiul efectuat: vitamina C împotriva osteoporozei

Medic ce vorbește despre osteoporoză

Unii cercetători sunt foarte interesați să descopere tratamente care pot preveni osteoporoza, o boală degenerativă care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Acest lucru este sugerat de această cercetare publicată în 2015 și realizată de o echipă de la Jerry L. Pettis Memorial Veterans Medical Center, care a făcut loc altor studii mai aprofundate pe acest subiect.

Unul dintre ele este acest studiu realizat de Universitatea Națională Chung Hsing (Taiwan) pe rozătoare, care sugerează că subiecții care au consumat cantități mari de vitamina C au reușit să-și crească mult mai ușor capacitatea de a forma țesut osos nou.

Atât excesul, cât și deficitul de vitamina C în organism pot cauza multe probleme. De fapt, în trecut, carența era legată de apariția unor boli grave precum scorbutul. În zilele noastre, este posibil să o includem în dietă și să ne bucurăm de beneficiile sale într-un mod foarte simplu.

Cum a fost realizat studiul? Care a fost procedura?

Acest studiu a fost realizat pe câteva grupe de șoareci femele, care au fost împărțite în două subgrupe; tuturor li s-au îndepărtat ovarele. Trebuie remarcat faptul că această procedură medicală este efectuată multor femei din cauza menopauzei precoce legate de anumite patologii.

Cele două grupe de șoareci au fost studiate după cum urmează:

Grupa A

Acest grup a primit cantități mari de vitamina C timp de aproximativ opt săptămâni. Apoi, s-a măsurat densitatea osoasă a subiecților.

De-a lungul săptămânilor prevăzute, s-a constatat că rozătoarele fără ovare cărora li s-a administrat vitamina C nu și-au pierdut densitatea osoasă.

Grupa B

Subiecților li s-au îndepărtat ovarele, dar nu li s-a administrat această vitamină. La final, au avut aceeași densitate osoasă ca subiecții de control care nu au fost supuși procedurii.

Rezultate

Datorită acestor cercetări, s-a dovedit că vitamina C are o mare capacitate de a preveni pierderea densității osoase și osteoporoza.

Ca ultimă recomandare, este ideal ca dieta zilnică să includă alimente ce oferă o cantitate mare de vitamina C, cum ar fi citricele. Acestea ajută la prevenirea bolilor și contribuie la sănătatea întregului organism.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.