Tânăr mai mult timp: cum să amâni îmbătrânirea
 

Tânăr mai mult timp: cum să amâni îmbătrânirea

Poți îmbătrâni sănătos? Răspunsul este pozitiv și acestea sunt obiceiurile care te vor ajuta!
Tânăr mai mult timp: cum să amâni îmbătrânirea
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 10 ianuarie, 2023

Majoritatea oamenilor vor să aibă o viață lungă, dar nimeni nu vrea să fie bătrân. Această contradicție ne arată că nu este vorba doar despre durata vieții în sine, ci și despre starea de sănătate. Deși nu există o rețetă magică, există mai multe obiceiuri și acțiuni care te ajută să amâni îmbătrânirea.

Cei care rămân tineri mai mult timp au energia necesară pentru a se bucura de viață și a fi activi social. Dar cum poți să-ți păstrezi vitalitatea și să întârzii îmbătrânirea? Citește mai departe pentru a afla!

Tânăr mai mult timp: cum să amâni îmbătrânirea

Experții ne reamintesc că o mare parte din îmbătrânirea umană este mediată de variabile genetice. Fără a nega importanța genelor în îmbătrânirea organismului, știm deja stilul de viață joacă un rol care este adesea subestimat.

Obiceiurile greșite ne împiedică să încetinim îmbătrânirea și să rămânem sănătoși fizic și psihic. Este important să adoptăm noi obiceiuri. Acest lucru necesită timp, răbdare și disciplină.

Femeie care știe că poți să amâni îmbătrânirea

1. Mentalitate deschisă și bună dispoziție

Mentalitatea se referă la felul în care gândești, simți și acționezi. Gândurile, sentimentele și acțiunile pozitive au un impact ridicat asupra bunăstării fizice. Acestea influențează stima de sine și realizările personale. În plus, o mentalitate orientată spre bună dispoziție este un mediator al obiceiurilor precum cititul, practicarea unui nou hobby sau învățarea unei noi limbi.

Mentalitatea influențează, de asemenea, dorința de a crea legături sociale, de a face exerciții fizice, de a menține sau de a implementa o dietă echilibrată și de a avea grijă de sănătate. Toate acestea sunt direct sau indirect legate de bunăstare.

2. Dietă echilibrată

Există dovezi ce arată că schimbarea nutriției este esențială pentru a preveni dezvoltarea bolilor, a crește longevitatea, a spori bunăstarea și a promova îmbătrânirea sănătoasă. Prin urmare, dieta este unul dintre pilonii care te ajută să amâni îmbătrânirea.

Totul începe cu eliminarea alimentelor nesănătoase. Acestea includ, mai presus de toate, zahărul. De asemenea, trebuie evitați carbohidrații simpli și alimentele procesate. Pariază pe o dietă bogată în legume, fructe, nuci, cereale, pește și grăsimi nesaturate (cum ar fi omega-3).

Uneori nu este ușor să-ți satisfaci nevoile de minerale și vitamine prin intermediul alimentelor. Poți lua suplimente nutritive pentru longevitate. Dacă a dubii, este indicat să consulți un medic nutriționist.

3. Eliminarea alcoolului

Consumul regulat de alcool scurtează speranța de viață. De fapt, studiile recente au arătat că abuzul de alcool exacerbează și accelerează schimbările legate de vârstă. Bea alcool cu moderație; desigur, cu cât bei mai puțin, cu atât mai bine.

4. Eliminarea tutunului

Cercetătorii au descoperit că fumatul duce la deces precoce la bătrânețe. După cum era de așteptat, consecințele sunt mai grave dacă fumezi mulți ani. De multe ori, credem că fumatul duce doar la cancer, dar adevărul este că există multiple implicații asupra sănătății asociate cu acest obicei.

Hipertensiunea arterială, apariția petelor pe piele și dinți, accidentele vasculare cerebrale și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sunt doar câteva complicații ale fumatului.

5. Exerciții fizice

Antrenamentul de rezistență și forță încetinește foarte mult procesele degenerative. De exemplu, ridicarea de greutăți crește densitatea osoasă și masa musculară. Antrenamentul de forță întărește ligamentele și tendoanele.

Sporturile de anduranță, cum ar fi înotul și alergarea, stimulează metabolismul grăsimilor și sănătatea cardiovasculară. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă minim 150 de minute de exerciții intense sau 300 de minute de exerciții moderate pe săptămână.

6. Igiena somnului

Somnul este unul dintre cele mai bune remedii naturale împotriva îmbătrânirii. Studiile au descoperit faptul că în timpul somnului este declanșat un proces fundamental pentru sănătatea biologică și imunitate. Câte ore ar trebui să dormi noaptea? Ideal este între 7 și 8 ore (somn continuu).

7. Ameliorarea stresului

Cei care sunt supuși permanent stresului îmbătrânesc mai repede. Acest lucru este explicat de o lucrare publicată în Biomedicines, care leagă stresul cronic de diferite afecțiuni.

Printre multe alte lucruri, stresul cronic declanșează procese inflamatorii. Acestea sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta diabet, ateroscleroză și hipertensiune arterială. Reducerea stresului zilnic ce te ajută să amâni îmbătrânirea.

8. Relații sociale

Există dovezi ce arată că adulții în vârstă care au o viață socială activă trăiesc mai mult. Există multe moduri în care legăturile sociale te pot ajuta să amâni îmbătrânirea. Ele alungă singurătatea, care este un factor de risc pentru depresie și anxietate.

Extinderea cercului social crește stima de sine, duce la abandonarea vieții sedentare și sporește bunăstarea. Ceea ce contează nu este numărul de relații, ci calitatea lor.

Bătrâni distrându-se
Persoanele cu suport social îmbătrânesc mai sănătos.

9. Hidratare

Listă de obiceiuri ar fi incompletă fără hidratare. Importanța hidratării crește pe măsură ce îmbătrânești. Adulții în vârstă, din cauza modificărilor fiziologice, își reduc voluntar aportul de lichide.

Bea cel puțin 1,6 litri de apă dacă ești femeie și 2 litri de apă dacă ești bărbat. Aceasta este doar o referință, deoarece cerințele variază în funcție de nevoi. De exemplu, temperatura mediului ambiant și nivelul de activitate fizică modifică necesarul de apă.

După cum poți vedea, amânarea îmbătrânirii este posibilă prin schimbarea obiceiurilor zilnice. Acest lucru are un impact pozitiv asupra sănătății, principala referință atunci când vorbim despre îmbătrânire. Și tu poți să amâni îmbătrânirea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abud T, Kounidas G, Martin KR, Werth M, Cooper K, Myint PK. Determinants of healthy ageing: a systematic review of contemporary literature. Aging Clin Exp Res. 2022 Jun;34(6):1215-1223.
  • Carroll JE, Prather AA. Sleep and Biological Aging: A Short Review. Curr Opin Endocr Metab Res. 2021 Jun;18:159-164.
  • Cha NH, Seo EJ, Sok SR. Factors influencing the successful aging of older Korean adults. Contemp Nurse. 2012 Apr;41(1):78-87.
  • Klopack ET, Carroll JE, Cole SW, Seeman TE, Crimmins EM. Lifetime exposure to smoking, epigenetic aging, and morbidity and mortality in older adults. Clin Epigenetics. 2022 May 28;14(1):72.
  • Leitão C, Mignano A, Estrela M, Fardilha M, Figueiras A, Roque F, Herdeiro MT. The Effect of Nutrition on Aging-A Systematic Review Focusing on Aging-Related Biomarkers. Nutrients. 2022 Jan 27;14(3):554.
  • Rodríguez-Rodero S, Fernández-Morera JL, Menéndez-Torre E, Calvanese V, Fernández AF, Fraga MF. Aging genetics and aging. Aging Dis. 2011 Jun;2(3):186-95.
  • Soares MU, Facchini LA, Nedel FB, Wachs LS, Kessler M, Thumé E. Social relationships and survival in the older adult cohort. Rev Lat Am Enfermagem. 2021 Jan 8;29:e3395.
  • White AM, Orosz A, Powell PA, Koob GF. Alcohol and Aging – An Area of Increasing Concern. Alcohol. 2022 Aug 5:S0741-8329(22)00066-0.
  • Yegorov YE, Poznyak AV, Nikiforov NG, Sobenin IA, Orekhov AN. The Link between Chronic Stress and Accelerated Aging. Biomedicines. 2020 Jul 7;8(7):198.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.