5 sfaturi pentru a accepta vârsta și îmbătrânirea
Nu putem opri trecerea timpului, oricât de mult ne-am dori. În ciuda încercării de a atenua efectul anilor cu creme antirid sau retușuri estetice, zilele continuă să treacă. Acceptarea vârstei și a îmbătrânirii este inevitabilă. A o face cât mai curând posibil ne va ajuta să trăim din plin. Descoperiți 5 sfaturi pentru a accepta vârsta și îmbătrânirea!
Din cauza culturii în care ne-am născut și am crescut, credem că a fi tânăr este mai bine. Uităm de experiența pe care ne-o oferă anii, uităm să ne iubim așa cum suntem, deși fizicul nostru se schimbă. Acest lucru ne face să ne fie frică să îmbătrânim, iar această teamă are propriul nume: gerascofobie.
De ce ne este atât de greu să acceptăm vârsta și să îmbătrânim?
Răspunsul este simplu: ne este greu din cauza unei chestiuni culturale. Îmbătrânirea nu implică doar schimbări fizice, ci ne cere și să avem mai multă grijă de noi înșine.
Nu vom mai putea petrece până noaptea târziu. De asemenea, poate fi necesar să fim mai atenți la sănătatea noastră și pot apărea boli neașteptate.
Este foarte posibil ca în spatele acestei respingeri a tot ceea ce ne aduce vârsta să existe o frică de moarte. Un an în plus este încă o cale către sfârșitul nostru. De când ne-am născut, am știut cum se va termina viața noastră.
Sfaturi pentru a accepta vârsta și a ne bucura de ea
Este posibil să acceptăm vârsta și să ne bucurăm de ea în fiecare dintre etapele sale. De ce nu vrem să îmbătrânim, ci să fim din nou copii? Avem așteptări și o serie de idealizări cu privire la vârsta perfectă. Poate 30 sunt cei mai buni ani? Din păcate, vom continua să adăugăm din ce în ce mai mulți.
Recomandăm: Sfaturi pentru îmbătrânire sănătoasă
1. Vârsta ne-a făcut mai buni
Cu siguranță ne amintim de acei ani nebuni în care relațiile noastre nu au fost în totalitate sănătoase sau am suferit foarte mult. Acceptarea vârstei implică recunoașterea a ceea ce ne-a oferit: posibilitatea de a fi oameni mai buni, de a învăța din greșeli, de a merge înainte, de a crește, de a gândi diferit, de a ne descoperi valorile. Trebuie să prețuim toate acestea.
Ne-am schimbat, viața noastră nu este aceeași, dar cu siguranță trăim așa cum ne dorim. Să ne gândim la tot ce am realizat, la obiectivele pe care le-am atins, la oamenii pe care i-am întâlnit. Viața este prețioasă și am trăit-o intens. Sfârșitul este departe, așa că putem să îmbrățișăm îmbătrânirea pentru a vedea ce ne așteaptă.
2. Schimbările nu sunt întotdeauna negative
Stăm în fața oglinzii și observăm acele riduri care încep să ne apară pe față. Câte râsete și momente fericite le-au provocat? Să reflectăm la acel moment în care îmbătrânirea ne va face să ne pensionăm și să ne bucurăm și mai mult de viață. Călătorii, odihnă, prieteni noi… Schimbările nu sunt întotdeauna negative!
3. Să prețuim ceea ce avem
Un alt sfat care ne poate ajuta să acceptăm vârsta și îmbătrânirea este să prețuim ceea ce avem. Pielea noastră nu mai este la fel de netedă ca înainte. Poate avem pete sau riduri, dar suntem încă sănătoși și asta e ceva de sărbătorit! Dacă vârsta ne-a dat copii sau chiar nepoți, chiar ne-am fi dorit să-i ratăm?
Uneori, ne facem griji pentru vârstă, deși nu putem face nimic pentru a opri trecerea timpului. Uităm să ne bucurăm de viață. Avem în jurul nostru oameni incredibili, experiențe, sănătate și mulți ani de trăit cu stil. Vârsta este doar un număr și ceea ce credem despre ea poate avea de-a face cu fricile noastre.
4. Să avem grijă de noi în ciuda vârstei noastre
A avea grijă de noi înșine, a ne îngrijora pentru alimentația noastră și a face sport sunt lucruri care ne vor asigura o îmbătrânire mai blândă. Vom avea mai multa energie și o stare fizică excelentă. În ciuda ridurilor, a avea grijă de noi înșine ne va ajuta să acceptăm vârsta. Deci, să nu așteptăm ziua de mâine. Să începem de astăzi!
5. Să cultivăm iubirea de sine
Cu ajutorul unui profesionist sau prin găsirea de prieteni cu același scop, cultivarea iubirii de sine ne va ajuta să acceptăm vârsta. Vom accepta că fiecare corp este diferit, că fiecare îmbătrânește diferit. Vom începe să iubim persoana pe care o vedem în oglindă și tot ceea ce presupune aceasta. Este o etapă plină de aventuri și provocări.
Sfaturi pentru a accepta vârsta: concluzie
Îmbătrânirea este la fel de minunată ca orice altă etapă a vieții. Trebuie să învățăm să lăsăm deoparte credințele care ne pot afecta pentru a trăi fără teamă, fără a ne face rău. Vom fi mereu triști după o anumită vârstă? Nu!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ceberio, M. R. (2021). Psicólogos en el frente: la atención durante la crisis del Covid-19. De las emociones tóxicas a la salud psicológica. Archivos de Medicina (Manizales), 21(1), 225-237.
- Córdoba, A. M. C., & Mantilla, M. S. Q. (2015). Reflexiones grupales en gerontología: el envejecimiento normal y patológico. Revista Virtual Universidad Católica del Norte, (45), 173-180.
- Case Rep Psychiatry. 2014; 2014: 706439. Severe Growing-Up Phobia, a Condition Explained in a 14-Year-Old Boy. Published online 2014 Dec 21. doi: 10.1155/2014/706439