6 obiceiuri care duc la îmbătrânire fără să-ți dai seama
 

6 obiceiuri care duc la îmbătrânire fără să-ți dai seama

Obiceiurile nocive, precum fumatul și un stil de viață sedentar, pot accelera deteriorarea pielii, provocând îmbătrânirea prematură.
6 obiceiuri care duc la îmbătrânire fără să-ți dai seama
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Există unele obiceiuri care duc la îmbătrânire prematură. La un moment dat în viață, trebuie să acceptăm apariția semnelor de îmbătrânire ca parte a proceselor biologice prin care trece corpul. Pielea, ca și restul organelor, suferă o serie de modificări în timp. Din acest motiv, este normal ca între vârsta de 45 sau 50 de ani să apară mici riduri și imperfecțiuni legate de vârstă.

Problema este că avem tendința de a trece cu vederea acele acțiuni care dăunează pielii și, mult mai devreme decât ne așteptam, începem să observăm o deteriorare a pielii care ne afectează stima de sine. Deși există multe produse și tratamente, este inevitabil să nu observăm semne de îmbătrânire atunci când avem obiceiuri nocive.

Ce putem face pentru a evita această situație? Ei bine, pe lângă îmbunătățirea rutinei zilnice de înfrumusețare, cel mai bine este să corectăm următoarele obiceiuri proaste care duc la îmbătrânire.

Obiceiuri proaste care duc la îmbătrânire

Îngrijirea pielii ar trebui să înceapă din tinerețe. Cu toate acestea, mulți se străduiesc să combată semnele îmbătrânirii mai târziu. Cel mai eficient mod de a le evita este să luați câteva măsuri de precauție înainte ca acestea să se dezvolte.

În mediu se află multe toxine și particule volatile care au un impact negativ asupra pielii.Prin urmare, dacă vreți să preveniți îmbătrânirea prematură, trebuie să vă feriți de poluare.

Factorii genetici influențează și ei momentul în care încep să apară ridurile. Totuși, un stil de viață sănătos poate întârzia acest proces, sporind calitatea vieții. Iată care sunt principalele obiceiuri proaste care ne îmbătrânesc prematur:

1. Machiajul în exces

Femeie care aplică pudră de față

 

Machiajul este unul dintre instrumentele de înfrumusețare. Totuși, utilizarea lui excesivă are consecințe negative asupra sănătății pielii, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea din Salento (Italia). Reziduurile acestor produse se acumulează în pori și provoacă o serie de imperfecțiuni. În plus, împiedică țesuturile să se oxigeneze în mod adecvat.

Sfat

  • Încercați să evitați utilizarea machiajului atunci când nu este necesar. Pielea trebuie să respire natural.
  • Curățați-vă fața în fiecare zi pentru a îndepărta orice reziduuri de produse cosmetice.

2. Tutunul

Țigările sunt pline de componente chimice care, pe lângă faptul că afectează sănătatea respiratorie, favorizează deteriorarea prematură a pielii, după cum confirmă acest studiu realizat de Universitatea din Leiden (Olanda).

Toxinele afectează procesul de oxigenare celulară și interferează cu regenerarea țesuturilor. Pe de altă parte, provocând deshidratare, consumul excesiv poate usca și slăbi pielea. Desigur, această situație accelerează apariția ridurilor și a petelor, chiar și de la o vârstă fragedă.

Sfat

  • Încercați să renunțați la obiceiul prost de a fumat. Deși nu este ușor, există multe măsuri care pot ajuta la atingerea acestui obiectiv.
  • Chiar dacă nu fumați, evitați complet fumul de țigară. Departe de a fi inofensiv, conține particule care dăunează pielii.

3. Protecția solară lipsă

Femeie care aplică o cremă de protecție solară

Utilizarea zilnică a cremei de protecție solară este una dintre măsurile esențiale pentru prevenirea îmbătrânirii premature, conform studiului anterior de la Universitatea din Leiden. Acest produs minimizează impactul razelor UV asupra pielii.

Nu este suficient să folosiți protecție solară doar în zilele însorite sau la plajă. Razele soarelui reușesc să treacă prin nori. Prin urmare, utilizarea protecției solare trebuie să fie zilnică, fără excepții.

Sfat

  • Alegeți un factor de protecție solară egal sau mai mare de 30.
  • Purtați haine și accesorii ce oferă protecție fizică: cămăși, pălării, ochelari de soare, etc.

4. Somnul insuficient

O calitate slabă a somnului are consecințe grave asupra sănătății pielii. În perioada de odihnă, au loc procese decisive în reducerea agresiunilor suferite de țesuturi în timpul zilei. Dormitul mai puțin de 7 ore pe zi fără întrerupere afectează circulația și favorizează apariția prematură a ridurilor și a pungilor sub ochi.

Această cercetare de la Universitatea din Western Ontario asociază lipsa somnului cu dezvoltarea psoriazisului, afirmând că există o relație strânsă între cele două probleme.

Sfat

  • Culcați-vă și treziți-vă la aceeași oră ora pentru a nu vă altera ritmul de somn.
  • Dacă aveți dificultăți, încercați să găsiți cauza insomniei.

5. Alimentația proastă

Printre obiceiurile proaste care duc la îmbătrânire, acesta este cel mai important. Nutrienții obținuți din alimente sunt esențiali pentru o piele sănătoasă și tânără. Din acest motiv, atunci când mâncați prost, vă confruntați cu petele pielii.

Consumul excesiv de grăsimi, zahăr și alimente procesate afectează producția de colagen și elastină și accelerează procesul de îmbătrânire. Din păcate, multe produse alimentare sunt pline de toxine și chimicale dăunătoare. Consumul lor afectează circulația și oxigenarea organismului.

Sfat

  • Încercați să creșteți consumul de alimente naturale bio: fructe, legume, cereale integrale și carne slabă.
  • Evitați pe cât posibil alimentele procesate, cârnații și produsele industriale de panificație.
  • Înlocuiți băuturile răcoritoare și sucurile cu apă.

6. Sedentarismul

Un stil de viață sedentar are multe consecințe asupra sănătății. Ceea ce mulți nu știu este că afectează negativ și frumusețea pielii. Exercițiile fizice sunt esențiale pentru un corp suplu.

Sfat

Acum că știți care sunt obiceiurile proaste care vă îmbătrânesc, duceți o viață mai sănătoasă pentru a evita îmbătrânirea prematură. Acest lucru vă va ajuta să vă îngrijiți tot corpul!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.