Sfaturi pentru îmbătrânire sănătoasă - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru îmbătrânire sănătoasă

Cel mai important lucru atunci când vine vorba de îmbătrânirea sănătoasă este să nu aștepți până când ești deja în vârstă pentru a începe să ai grijă de tine. Obiceiuri simple, precum exercițiile fizice și o dietă sănătoasă, sunt decisive.
Sfaturi pentru îmbătrânire sănătoasă

Ultima actualizare: 09 august, 2022

O îmbătrânire sănătoasă este posibilă atât timp cât iei măsurile corecte din timp. După cum poți vedea, bătrânețea nu este neapărat sinonimă cu boala și disconfortul. Într-adevăr, există în mod natural o anumită deteriorare, dar aceasta nu trebuie să fie severă. Descoperă cele mai bune sfaturi pentru o îmbătrânire sănătoasă!

Speranța de viață a crescut la nivel mondial. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prezice că numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani din lume se va dubla între anii 2015 și 2050.

În prezent, mulți oameni în vârstă duc o viață activă și satisfăcătoare. Cu toate acestea, toți au fost nevoiți să îmbătrânească într-un mod sănătos pentru a ajunge acolo. Cu toții trebuie să adoptăm obiceiuri mai bune care reduc la minim declinul natural al corpului și minții.

Îmbătrânire sănătoasă

Femeie care are parte de îmbătrânire sănătoasă
Îmbătrânirea este un proces natural care implică schimbări fizice și psihosociale.

Îmbătrânirea este efectul acumulării de leziuni moleculare și celulare. Mai mult, procesul duce la o scădere a capacităților fizice și mintale, generând în același timp un risc crescut de îmbolnăvire. Vârsta nu este întotdeauna factorul care o provoacă.

Bătrânețea vine, de asemenea, cu mai multe schimbări psihosociale. Cea mai proeminentă dintre acestea este sfârșitul vieții profesionale și reducerea treptată a cercului social al colegilor. Toate aceste schimbări sunt relative pe măsură ce oamenii îmbătrânesc într-un mod sănătos. Ok, dar ce factori influențează îmbătrânirea sănătoasă? Să aflăm.

Factorul biologic

În mod clar, factorul biologic are un impact important asupra îmbătrânirii, dar să nu generalizăm. Unii oameni de 80 de ani sunt mai sănătoși decât alții de 30 de ani. Acest lucru este puternic influențat de genetică și în special de stilul de viață.

În orice caz, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, este normal să existe o pierdere a clarității simțurilor, mai multe probleme musculo-scheletice și boli cronice. Depresia și unele forme de demență sunt mai frecvente.

Mediul

Mediul este decisiv pentru îmbătrânirea sănătoasă și are un impact ridicat chiar de la naștere. De fapt, este strâns legat de dobândirea și menținerea unor obiceiuri de viață adecvate și are o influență semnificativă asupra sănătății mintale a oamenilor.

De asemenea, mediul fie facilitează, fie împiedică desfășurarea activităților zilnice, cum ar fi utilizarea transportului public.

Îngrijirea sănătății și îmbătrânirea sănătoasă

Nu toată lumea are acces egal la asistență medicală. Acest deficit se acumulează pe parcursul vieții și influențează calitatea vieții la bătrânețe. În această etapă, disponibilitatea serviciilor de sănătate este un factor determinant.

OMS pledează pentru sisteme de îngrijire cronică în toate țările și pentru toți oamenii. Guvernarea eficientă, infrastructura și personalul instruit sunt necesare pentru ca aceasta să fie posibilă. După cum îți poți imagina, toate acestea pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții persoanelor în vârstă.

Stereotipuri și discriminare

O concepție greșită este faptul că persoanele în vârstă sunt dependente și neproductive. Prin urmare, reprezintă o povară pentru societate. Acest lucru duce la atitudini discriminatorii împotriva lor în multe cazuri și face și mai dificilă îmbătrânirea într-un mod sănătos.

Acțiunea statului

Guvernele sunt un factor care fie favorizează, fie împiedică îmbătrânirea sănătoasă. Atenția și răspunsul în timp util la nevoile adulților în vârstă influențează calitatea vieții. Statul trebuie să participe la această problemă. Trebuie să ofere soluții persoanelor în vârstă în condiții de lipsă sau vulnerabilitate.

Sfaturi pentru îmbătrânire sănătoasă

Bătrâni fericiți în pat
Obiceiurile de viață sănătoase, cum ar fi o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, contribuie la îmbătrânirea corespunzătoare.

Mai multe aspecte sunt esențiale pentru îmbătrânirea sănătoasă și au legătură cu obiceiurile și atitudinile care promovează calitatea vieții. Cele mai importante sunt:

Activitatea fizică, o necesitate pentru îmbătrânire sănătoasă

Fă mișcare moderată în fiecare zi, cum ar fi mersul pe jos. Specialiștii recomandă o jumătate de oră sau echivalentul a 5.000 de pași pe zi. Unele aplicații te pot ajuta să monitorizezi acest lucru.

Deplasarea îți menține mușchii în formă și reglează greutatea corporală. În mod ideal, această rutină ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă și să continue pentru totdeauna.

O dietă echilibrată

Dieta este un factor determinant pentru o sănătate bună. Dieta trebuie să fie variată și echilibrată, cu un conținut ridicat de legume, leguminoase, fructe și cereale integrale. Cu cât mai multe alimente naturale și mai puțin procesate, cu atât mai bine. Redu aportul de grăsimi și zaharuri în exces.

Mai puțin stres și obiceiuri mai sănătoase

Stresul nu este bun în nicio etapă a vieții. Așadar, îmbătrânirea sănătoasă înseamnă să știi să te bucuri de prezent și să fii împăcat cu tine însuți. Hobby-urile, cititul, conversațiile și practicile de meditație sunt alternative excelente pentru a atinge echilibrul. Este important să renunți sau să reduci obiceiurile dăunătoare, cum ar fi fumatul și consumul de alcool.

Distrează-te

La fel ca în copilărie, jocul este important și la bătrânețe. Nu este vorba doar de a socializa și de a te distra, ci și de a-ți menține abilitățile cognitive active.

Încearcă să nu te izolezi și participă la viața comunității. Fă diverse lucruri alături de prieteni. De asemenea, află lucruri noi, ieși la plimbări și petrece timp făcând activități creative și productive. Toate acestea te vor ajuta să îmbătrânești sănătos.

Îmbătrânirea sănătoasă este posibilă

Acesta este un lucru pe care îl poți maximiza. Pregătește-te din timp, adoptând un stil de viață sănătos înainte de a ajunge la bătrânețe. Cu cât îți creezi obiceiuri sănătoase mai devreme, cu atât vei trăi mai bine mai târziu.

Mulți oameni își îndeplinesc visele cele mai prețuite la bătrânețe. Poți să faci o călătorie lungă, să câștigi o medalie olimpică, să scrii o carte sau să termini facultatea. Nu este o vreme de declin, ci o perioadă a realizărilor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Osorio, P., Torrejón, M. J., & Vogel, N. (2008). Aproximación a un concepto de calidad de vida en la vejez. Escuchando a las personas mayores. Revista de Psicología, 17(1), ág-101.
  • Berriel, F. (2007). La vejez como producción subjetiva. Representación e imaginario social. In Envejecimiento, memoria colectiva y construcción de futuro. Memorias del II Congreso Iberoamericano de Psicogerontología.
  • Fernández-Ballesteros, R. (2011). Envejecimiento saludable. In Conferencia en el Congreso sobre Envejecimiento. La Investigación en España, Universidad Autónoma de Madrid.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.