Prevenirea căzăturilor la bătrâni: sfaturi utile - Doza de Sănătate
 

Prevenirea căzăturilor la bătrâni: sfaturi utile

Toată lumea trebuie să învețe cum să prevină căzăturile, în special persoanele în vârstă. Ele devin mai periculoase pe măsură ce o persoană îmbătrânește.
Prevenirea căzăturilor la bătrâni: sfaturi utile
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Prevenirea căzăturilor la bătrâni este foarte importantă, așa că trebuie să fim conștienți de această situație. Articolul de astăzi va descrie cauzele căzăturilor și va evalua consecințele pe care aceste accidente le pot avea asupra sănătății unei persoane în vârstă.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește „căzătura” ca un eveniment involuntar în care o persoană își pierde echilibrul și lovește solul sau o altă suprafață fermă care o oprește.

În primul rând, vârsta este unul dintre principalii factori de risc pentru căzături, iar incidența lor crește progresiv pe măsură ce îmbătrânim. În plus, riscul ca aceste accidente să provoace vătămări grave sau chiar moarte crește odată cu înaintarea în vârstă.

Factorii de risc ai căzăturilor și modul de prevenire a acestora

Aceștia pot fi intrinseci sau extrinseci. Să aruncăm o privire mai atentă asupra celor mai frecvenți factori de risc!

Intrinseci

Acești factori depind de persoană, fie din cauza procesului de îmbătrânire în sine, fie din cauza circumstanțelor care apar în acel moment. De asemenea, factorii intrinseci sunt cei care au cea mai mare influență și includ următorii:

  • Vârsta
  • O cădere anterioară
  • Probleme vizuale precum cataracta sau scăderea acuității vizuale
  • Atrofia musculară și tulburările musculo-scheletice
  • Probleme vestibulare care afectează echilibrul
  • Afectarea cognitivă

Extrinseci

Femeie care ajută un bărbat care are dureri
Vârsta este un factor de risc pentru căzături. Cu toate acestea, mulți factori de mediu pot juca un rol semnificativ.

Este vorba despre factori care depind de mediul înconjurător al persoanelor în vârstă. Este posibil să existe iluminare slabă, dezordine, podele neuniforme sau alunecoase, covoare sau cabluri. Încălțămintea necorespunzătoare poate crește, de asemenea, riscul de cădere.

Baia este un alt loc critic, deoarece există dușuri sau căzi fără mânere adecvate, ceea ce poate crește riscul de căzături. Pe stradă, unii dintre factorii care cresc riscul de cădere la vârstnici sunt:

  • Pavaj neuniform sau alunecos
  • Semafoare de scurtă durată
  • Absența rampelor

În mijloacele de transport, mișcările bruște și perioadele scurte de urcare sau coborâre au, de asemenea, o influență importantă. OMS menționează că anumite medicamente pot crește riscul de a suferi căzături, în special cele care acționează la nivelul sistemului nervos central.

Consecințele căzăturilor la persoanele în vârstă

Consecințele căzăturilor pot fi clasificate în trei grupuri.

1. Consecințe fizice

Consecințele fizice sunt cele asociate direct cu căderea, cum ar fi fracturile, entorsele sau leziunile. Un articol publicat în Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica enumeră fracturile și hematoamele, printre alte leziuni, ca exemple ale acestor consecințe.

Acele căderi care apar atunci când o persoană în vârstă este singură acasă fac adesea imposibilă ridicarea. În plus, pot duce la hipotermie sau deshidratare, printre alte probleme grave.

2. Consecințe psihologice

Impactul emoțional pe care îl poate avea o cădere include teama că se va întâmpla din nou, așa cum a indicat studiul citat la punctul anterior. În multe cazuri, acest lucru duce la o afectare a activităților zilnice.

3. Consecințe socio-economice

Căderile duc la scumpirea mijloacelor necesare pentru îngrijirea persoanei afectate. La nivel de asistență medicală, crește numărul de consultații, internări în spital, intervenții chirurgicale și ședințe de recuperare.

Prevenirea căzăturilor la bătrâni: sfaturi utile

Trebuie să faci modificările necesare în casă pentru a preveni căderile, cum ar fi instalarea unei iluminări adecvate, menținerea podelei băii uscate, instalarea de covorașe antiderapante și chiar reglarea înălțimii patului. Un manual pentru prevenirea căderilor la vârstnici publicat de guvernul chilian oferă sfaturi importante în acest sens.

Există scări în casă? Asigură-te că toate treptele sunt uniforme și antiderapante și că există o balustradă fixă pe ambele părți ale scărilor. Un alt document util pentru acțiunile preventive de bază este un ghid pentru prevenirea accidentelor la persoanele în vârstă publicat de comunitatea din Madrid.

Prevenirea căzăturilor la bătrâni: principalul mod

Prevenirea căzăturilor la bătrâni prin ajustarea casei
Efectuarea unor ajustări în casă poate ajuta la reducerea riscului de cădere la adulții în vârstă.

Prevenirea primară cuprinde o serie de măsuri menite să reducă riscul de căderi la persoanele în vârstă. Scopul este ca persoana în vârstă să fie autonomă, astfel încât să poată rămâne în propria casă cât mai mult posibil.

OMS recomandă practicarea exercițiilor de intensitate ușoară până la moderată. Acest lucru se datorează faptului că mișcarea crește puterea, reduce depresia, ameliorează durerile articulare și scade riscul de diabet și boli cardiovasculare.

De asemenea, bătrânii ar trebui să își verifice periodic atât ochii, cât și urechile, precum și orice dispozitiv pe care îl folosesc pentru eventuale deficiențe.

Modul secundar

Acesta constă în cunoașterea factorilor care duc la căderi și acționarea asupra lor pentru a împiedica repetarea accidentărilor.

Al treilea pas pentru prevenirea căderilor

Include toate măsurile care vizează reabilitarea necesară pentru a readuce persoana în vârstă într-o stare optimă. De asemenea, persoana afectată trebuie învățată cum să se ridice după cădere.

Pentru a face acest lucru, este recomandată întoarcerea corpului pentru susținere pe genunchi și ridicarea cu sprijin pe un obiect din apropiere.

Căderile la vârstnici sunt o problemă majoră pe care trebuie să o prevenim

Estimările indică faptul că 30% dintre cei peste 65 de ani și 50% dintre cei cu vârsta peste 80 de ani experimentează cel puțin o cădere pe an. Din acest motiv, prevenirea trebuie să includă apropierea de profesioniștii din domeniul sănătății și de alte persoane care pot ajuta vârstnicii în mediul lor imediat.

Ca o ultimă considerație, luând în considerare recomandările menționate mai sus și sfaturile date de sursele menționate, putem îmbunătăți semnificativ condițiile de siguranță pentru persoanele în vârstă. Astfel, prevenirea căderilor va fi mult mai fezabilă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.