5 motive pentru care nu ai prieteni și de ce este vina ta
Te plângi mereu că nu ai niciun prieten? Te simți singur? Dacă da, descoperă mai jos principalele motive pentru care nu ai prieteni. Este posibil ca tu să fii cel care îi ține la distanță.
Uneori, este greu să fim autocritici și să ne recunoaștem propriile defecte. Însă este necesar să îți dezvolți aceste abilități, mai ales dacă vrei să ai mai mulți prieteni.
Să vedem care ar putea fi cauza lipsei prietenilor din viața ta.
1. Motive pentru care nu ai prieteni: te plângi mereu
Unul dintre principalele motive pentru care nu ai prieteni poate fi tendința ta de a te plânge mereu. Multe persoane obișnuiesc să facă acest lucru fără să își dea seama.
Faptul că te plângi mereu de orice îi face pe cei din jur să te perceapă ca pe o persoană pesimistă, căreia îi place să joace rolul victimei.
În plus, nemulțumirile constante te fac să pari egoist. Când te plângi, dai de înțeles că numai tu contezi, că lucrurile îți merg atât de prost, încât ai permanent nevoie de sprijinul celor din jur. Însă oamenii se satură să te audă mereu cum te lamentezi. Poate de asta nu ai prieteni…
2. Uiți de prieteni când ești într-o relație
Mulți oameni uită de prietenii lor când au o relație amoroasă. Vrei să te bucuri de compania partenerului tău, ceea ce este de înțeles. Însă trebuie să îți faci timp și pentru prietenii tăi.
- Prietenii tăi se pot simți folosiți dacă nu îi suni și nu te întâlnești cu ei decât când ești singur. Prieteniile trebuie respectate.
- Partenerul îți acaparează chiar toată viața? Chiar nu ai timp și pentru prietenii tăi?
Dragostea ne orbește atât de tare, încât uităm de persoanele care sunt mereu alături de noi, ne ascultă și ne consolează când avem probleme.
Nu îți neglija prietenii când ești într-o relație. Prietenia este neprețuită.
3. Ai așteptări prea mari
Printre posibilele motive pentru care nu ai prieteni ar putea fi așteptările tale nerealiste privind comportamentul lor. La fel se întâmplă și în cazul relațiilor amoroase, fiind un lucru extrem de frustrant și obositor.
Dacă te aștepți ca prietenii tăi să se poarte și să acționeze așa cum ți-ai dori tu, este posibil să fii dezamăgit. Nimeni nu se va comporta într-un anumit fel doar pentru că așa vrei tu. Renunță la așteptările nerealiste care distrug prieteniile.
4. Ai o stimă de sine scăzută
Ai o stimă de sine scăzută? Atunci nu ezita să adaugi și acest lucru pe lista posibilelor motive pentru care nu ai prieteni. O stimă de sine scăzută generează multe probleme în relațiile interpersonale.
- Poate ai așteptări prea mari de la cei din jur, te simți dezamăgit atunci când acestea nu corespund realității sau te întristezi când nu ești în centrul atenției.
- Dacă acționezi așa, probabil că te închizi în tine, nu interacționezi prea mult cu ei și nici nu te mai întâlnești cu ei.
În acest fel, prietenia se va destrăma. Este important să apelezi la un specialist pentru a te ajuta să îți întărești încrederea în tine și să cunoști persoane noi.
Mergi la sala de fitness sau participă la anumite activități de grup care îți trezesc interesul. În acest fel, vei descoperi că există și alți oameni care pot face parte din cercul tău de prieteni. Fii deschis la ideea de a lega noi prietenii.
5. Bârfești pe toată lumea
Există multe persoane care au căpătat faima de bârfitoare în cercul lor de prieteni. Problema apare atunci când acestea bârfesc un prieten față de altul. În primul rând, persoana cu care discuți își va da seama că probabil o vorbești și pe ea pe la spate.
Obiceiul de a-i bârfi pe toți îi va face pe cei din jur să își piardă încrederea în tine, să nu mai fie sinceri cu tine și, în cele din urmă, să rupă prietenia.
Încrederea este esențială în orice relație. Desigur, este normal să vorbești uneori despre un prieten care nu este de față. Dar dacă faci acest lucru în mod constant și repetat, afișezi o atitudine negativă vizavi de tot ceea ce înseamnă o prietenie.
Recunoști vreunul dintre aceste motive pentru care nu ai prieteni? Chiar dacă ești o fire singuratică, este necesar și sănătos să legi prietenii, atât timp când dai dovadă de responsabilitate în menținerea acestor relații.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Azmitia, M., Ittel, A., & Radmacher, K. (2005). Narratives of friendship and self in adolescence. New directions for child and adolescent development, 2005(107), 23-39.