Când este cazul să închei o relație de prietenie? - Doza de Sănătate
 

Când este cazul să închei o relație de prietenie?

Nu este niciodată ușor să închei o relație de prietenie. Dacă însă un prieten sau o prietenă îți reduce încrederea în tine și te umple de îndoieli, a venit momentul să faci o schimbare. Citește în continuare pentru a descoperi 7 semne că ar fi cazul să închei o relație de prietenie, pentru a face o schimbare în bine în viața ta.
Când este cazul să închei o relație de prietenie?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă o relație de prietenie este neechilibrată și simți că dăruiești mai mult decât primești, poate a venit momentul să reanalizezi situația. Să închei o relație de prietenie este un veritabil montagne russe emoțional. Însă, când stai să te gândești logic, realizezi că o despărțire este cea mai bună soluție.

Pe măsură ce timpul trece, este firesc să întâlnești oameni noi și să stabilești legături cu anumite persoane speciale. Însă câteodată este indicat să nu lași chiar pe oricine să pătrundă în cercul tău de prieteni.

Nu uita, nu este niciodată ușor să pui capăt unei relații de prietenie. Acest lucru este adevărat chiar și atunci când relația respectivă nu te ajută să avansezi și îți strică dispoziția.

Nu trebuie să îți fie rușine să te distanțezi de cei care îți fac rău. În fond, oamenii sunt schimbători. Este posibil să alegi să urmezi un drum diferit față de cel al prietenilor tăi.

Despărțirile pot fi foarte dureroase. Cu toate acestea, dacă o relație de prietenie prezintă următoarele 9 trăsături, pune-i capăt cât mai curând posibil.

7 motive să închei o relație de prietenie

1. Relația este unilaterală

Dacă o relație de prietenie este dezechilibrată și nu reușești să remediezi situația, este posibil ca prietenul respectiv să nu te aprecieze așa cum tu îl apreciezi pe el. Nimic nu este mai obositor ca încercarea constantă de a face pe plac unui prieten. De fapt, acest comportament îți poate afecta stima de sine.

Ai încheiat contactul cu vreun prieten, iar acesta nu a făcut nimic pentru a remedia situația? Poate ar fi bine să nu îți mai irosești energia și timpul pe o persoană căreia nu îi mai pasă de tine.

2. Prietenul respectiv te manipulează

Închei o relație de prietenie când ești manipulat

Trebuie să pui capăt unei relații de prietenie atunci când simți că ai uitat cine ești cu adevărat și că nu poți fi autentic alături de prietenul sau prietena respectivă.

O relație de prietenie sănătoasă presupune ca ambele persoane să își poată împărtăși sinele interior fără a profita unul de celălalt. Dacă lucrurile nu stau astfel, reevaluează relația și gândește-te bine dacă într-adevăr merită să o menții.

3. Prietenul respectiv te trage în jos

Când începi să te simți răspunzător pentru comportamentul prietenului tău deoarece se comportă într-un mod îndoielnic, este posibil ca acesta să te tragă în jos. Nu uita, expresia „cine se aseamănă se adună” este considerată a fi o regulă de aur de către mulți dintre noi.

Asta înseamnă că, dacă prietenul tău este privit negativ de ceilalți, este posibil ca aceștia să te vadă și pe tine în același mod. Mai mult, nu este exclus să începi să imiți comportamentul negativ al prietenului tău.

Ține seama de faptul că natura umană presupune imitarea instinctivă a oamenilor din jurul nostru. Scopul acestui comportament este adaptarea și supraviețuirea în cadrul grupului. Din acest motiv, dacă o relație de prietenie îți afectează comportamentul în mod negativ, cel mai bine este să îi pui capăt.

4. Prietenul respectiv este gelos, invidios sau există o competiție între voi

Închei o relație de prietenie când intervine gelozia

Nevoia constantă de a dovedi că ești mai bun decât un anumit prieten poate fi foarte epuizantă. O relație de prietenie care nu are la bază susținere reciprocă reprezintă o relație negativă. De pildă, prietenul tău este bucuros atunci când reușești să te dezvolți pe plan personal?

Prietenia înseamnă ca tu și persoana respectivă să găsiți o modalitate de a crește și a vă îmbunătăți viețile împreună. Niciunul dintre voi nu trebuie să fie „vedeta”, iar celălalt un simplu „aghiotant”.

5. Cele mai frumoase momente din relație sunt de domeniul trecutului

Ia în considerare posibilitatea de a pune capăt unei relații de prietenie dacă singurul motiv pentru care o menții este faptul că o asociezi cu diverse momente frumoase din trecut.

Trăiește în prezent. Este posibil ca viața ta actuală să fie foarte diferită, de pildă, de copilăria ta. Nu trebuie sub nicio formă să menții o relație doar pentru că ți-a adus bucurie în trecut, deși în prezent doar amintirile te mai fac să zâmbești.

6. Prietenul respectiv nu aduce o contribuție pozitivă în viața ta

Este esențial să îți îmbunătățești dispoziția când ești trist. În acest scop, dacă o relație de prietenie nu îți aduce decât suferință, trebuie să o închei. Aceasta este o situație în care este cazul să îți urmărești interesele. Renunță la acele persoane care îți fac rău.

Prietenii ar trebui să fie o extensie firească a propriei tale vieți și viceversa. Cu alte cuvinte, trebuie să vă încurajați și să vă inspirați reciproc, astfel încât să fiți fericiți și sănătoși. Tu și prietenul tău trebuie să aduceți o contribuție pozitivă unul în viața celuilalt.

7. Prietenul respectiv îți afectează stima de sine

Prietenii adevărați formează o rețea de susținere esențială, în special când este vorba de a înfrunta stresul vieții moderne. De fiecare dată când ai o problemă, dificultăți sau întrebări, prietenii tăi ar trebui să fie dispuși să îți ofere susținere moralăși să te ajute să îți îmbunătățești stima de sine.

Așa cum am menționat deja, nu este ușor să închei o relație de prietenie. Dacă însă aceasta nu face decât să îți zguduie încrederea în tine și te umple de îndoieli, a venit momentul să iei măsuri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mira, P. C. (2010). El problema de la amistad en la moral. Estudios de Filosofía.
  • Requena, F. (1994). Redes De Amistad, Felicidad Y Familia. Revista Española de Investigaciones Sociológicas.
  • Requena. (1998). Género, redes de amistad y rendimiento académico. Papers Revista de Sociología. https://doi.org/10.5565/rev/papers.1952
  • López, C. B., & Rodríguez-Cárdenas, D. E. (2014). Percepción de amistad en adolescentes: El papel de las redes sociales. Revista Colombiana de Psicologia. https://doi.org/10.15446/rcp.v23n2.37359

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.