Autovictimizarea cronică: psihologia „eternelor victime”
La un moment dat, fiecare dintre noi s-a aflat în postura de victimă. Dar ce se întâmplă atunci când acest rol devine o componentă stabilă a personalității noastre? Este rău dacă ne plângem mereu de problemele noastre? Da, pentru că în această situație putem spune că suntem „afectați” de autovictimizarea cronică.
Autovictimizarea cronică și pesimismul
O persoană care se vede permanent în postura de victimă va fi mereu nefericită și pesimistă. Lumea acesteia va fi tot timpul întunecată, iar ea va avea impresia că ghinionul o urmărește oriunde merge.
Însă problema este că persecuția pe care acest individ o percepe nu este de fapt reală. Autovictimizarea cronică distorsionează realitatea.
Cel sau cea care se plânge în permanență de toate lucrurile și persoanele din viața sa percepe realitatea într-un mod distorsionat. Pesimismul acestor indivizi și credința că ceva rău este pe cale să li se întâmple la tot pasul sunt principalii factori ce produc autovictimizarea cronică.
Fiecare dintre noi trece prin diverse experiențe dificile din când în când, motiv pentru care suntem siguri că acum te întrebi dacă nu cumva tu însuți ești o „eternă victimă”.
Autovictimizarea cronică este o problemă ce se dezvoltă în timp, o atitudine asupra vieții. Chiar dacă treci printr-o perioadă mai sumbră, asta nu înseamnă că ești afectat de această problemă.
Te sfătuim să citești și:
Oamenii pesimiști și „eternele victime” se hrănesc cu emoții negative. Cel mai grav aspect nu este faptul că aceștia dau mereu vina pe ceilalți pentru problemele lor, ci că uneori recurg la dispreț, agresivitate, intoleranță sau chiar violență.
5 trăsături ale unei autovictimizării cronice
Dacă bănuiești că tu sau o persoană pe care o cunoști ar putea suferi de această tulburare, citește în continuare pentru a afla principalele trăsături ale indivizilor afectați de autovictimizarea cronică.
O perspectivă distorsionată asupra realității
Autovictimizarea cronică face ca persoana afectată să aibă impresia că toate problemele sale sunt cauzate de cei din jur. Din acest motiv, aceasta nu-și va asuma niciodată responsabilitatea pentru propriile sale acțiuni și va arunca toată vina asupra celorlalți.
O consecință negativă a acestei perspective distorsionate asupra realității este faptul că persoana care se victimizează este mereu deprimată. Considerându-i pe alții vinovați pentru problemele sale, aceasta se simte neputincioasă, incapabilă să-și îmbunătățească situația.
Autocompătimirea devine o hrană pentru suflet
Autocompătimirea este hrana oricărei persoane care suferă de autovictimizare cronică. De fiecare dată când aceasta își plânge de milă, reușește să atragă atenția celorlalți, simțindu-se astfel importantă.
Una dintre cele mai nocive consecințe ale autovictimizării cronice este faptul că individul în cauzî nici măcar nu încearcă să ceară ajutor sau să-și rezolve problema pe cont propriu. Plângerea de milă este principala sa armă.
Găsirea unui vinovat este un obiectiv de bază
Cei ce se percep drept victime se află permanent în căutarea unei persoane pe care să dea vina pentru pentru problemele pentru care refuză să-și asume responsabilitatea.
Acești indivizi cred că ceilalți își urmăresc doar propriul interes și că se folosesc de ei pentru a-și atinge obiectivele ascunse. Ei nu realizează că această credință este eronată pentru că, în realitate, le place să se simtă neîndreptățiți.
Absența desăvârșită a autocriticii
Conform celor prezentate mai sus, este clar faptul că autovictimizarea cronică împiedică persoana afectată să se perceapă pe sine în mod corect. Acești oameni nu sunt niciodată capabili să își vadă propriile defecte sau să realizeze că ar fi cazul să încerce să se schimbe.
Pentru o „eternă victimă”, nenorocirile și energia negativă sunt mereu create de alții, iar ea nu are nicio putere pentru a remedia situația. Ea este pur și simplu o „victimă” a răutății altora.
Manipularea și șantajul emoțional
Autovictimizarea cronică își transformă victimele în adevărați experți în manipulare emoțională. Ele sunt capabile să manevreze situații și persoane astfel încât să-și satisfacă interesele. Acești indivizi știu că acest rol îi poate ajuta să obțină ceea ce vor.
Din acest motiv, trebuie să avem grijă deoarece un pesimist se va folosi de șantajul emoțional pentru a-și consolida statutul de victimă în orice situație. Negativismul și amărăciunea sunt arme pe care acesta le folosește pentru a se simți important.
Vrei să afli mai multe? Citește și:
Este esențial să cunoaștem trăsăturile persoanelor care își asumă permanent rolul de victimă. În acest fel, le putem identifica și putem neutraliza emoțiile negative pe care acestea le emană. Acești indivizi sunt toxici și, dacă nu îi înfruntăm corespunzător, ne pot otrăvi viața.
Astfel, dacă ai ocazia să alungi o „eternă victimă” din viața ta, nu ezita să o faci. Nu trebuie să-i permiți nimănui să-ți distrugă fericirea cu plângeri și critici continue. Acestea își au originea într-o realitate distorsionată în care individul se vede pe sine ca pe un martir.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Stöber, J. (2003). Self-Pity: Exploring the Links to Personality, Control Beliefs, and Anger. Journal of Personality. https://doi.org/10.1111/1467-6494.7102004
- Grieve, R. (2011). Mirror Mirror: The role of self-monitoring and sincerity in emotional manipulation. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2011.08.004