Există alimente care accelerează îmbătrânirea?
 

Există alimente care accelerează îmbătrânirea?

Unele alimente, cum ar fi zahărul rafinat, pot afecta procesul de îmbătrânire, grăbindu-l din cauza produselor finale de glicație.
Există alimente care accelerează îmbătrânirea?

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Știați că există alimente care accelerează îmbătrânirea? Unele dintre următoarele alimente nu sunt foarte sănătoase, dar multe dintre ele sunt comercializate ca fiind „benefice”. De fiecare dată când consumăm alimente, organismul reacționează într-un anumit mod pentru a le digera. Unele ingrediente pot face ca îmbătrânirea să decurgă mai repede.

Consumând ceea ce este bun în fiecare zi, ne vom simți mai bine nu numai exterior, ci și interior.

Alimente care accelerează îmbătrânirea

Alegeri alimentare

 

Se pare că există doi vinovați principali care accelerează procesul de îmbătrânire a pielii: primul este expunerea necontrolată la soare, iar al doilea este produsul final de glicație. Acesta are un efect direct asupra bolilor cronice, precum și asupra procesului de îmbătrânire. Mai jos, vă prezentăm o serie de alimente care pot accelera îmbătrânirea!

Grâu rafinat

Când carbohidrații rafinați se integrează cu proteinele, determină formarea unei surse de produse finale de glicație. În plus, alimentele cu indice glicemic ridicat, cum ar fi pâinea albă, pot provoca inflamații în organism, proces care este direct legat de îmbătrânire, potrivit unui studiu publicat în Cell Transplantation.

Grâul rafinat este capabil să influențeze negativ nivelul de glucoză din sânge. Apar probleme de metabolism, care duc la o utilizare mai proasta a nutrienților și la un proces de îmbătrânire accelerat. Consumul regulat de făină este asociat cu obezitatea, situație periculoasă pentru sănătate.

Potrivit cercetărilor publicate în Progress in Molecular Biology and Translational Science , excesul de greutate este strâns legat de îmbătrânirea mai rapidă. Din acest motiv, este important să avem mare grijă la dietă.

Zahăr rafinat

Zahărul pe lista de alimente care accelerează îmbătrânirea

 

Glicemia este din nou prezentă. În acest caz, vorbim despre aportul de zahăr alb sau rafinat.

Zahărul, după cum știți deja, este foarte rău pentru sănătate. Poate provoca diabet și unul dintre alimentele care accelerează îmbătrânirea. Este strâns legat de obezitate, inflamație și oxidarea țesuturilor. Este foarte important să evitați consumul lui, mai ales când apare sub formă de zaharuri adăugate.

Există o situație în care nu prezintă atât de multe riscuri. Acesta este cazul fructelor. Deși aceste elemente conțin fructoză, aceasta este prezentă în mod natural, însoțită de o doză mare de fibre care îi reglează absorbția. În plus, fructele conțin fitonutrienți. S-a dovedit că aceștia pot întârzia procesele de îmbătrânire.

În schimb, cel mai bine este să folosiți stevia pentru dulciuri sau deserturi. Dați deoparte orice este îndulcit artificial.

Margarină

Potrivit cercetărilor efectuate pe această temă, acele persoane care nu consumă margarină au mai puține riduri și mai puține leziuni ale pielii. Acest produs poate favoriza îmbătrânirea și ar fi bine să-l înlocuim, de exemplu, cu ulei de măsline.

Cafea

A bea multă cafea nu este bine, deoarece generează o creștere a nivelului de cortizol, așa-numitul „hormon al stresului”. Consumul moderat contribuie la reducerea incidenței multor patologii cronice, precum cele cardiovasculare.

Limitarea strictă a cafelei în dietă a dispărut. Desigur, nu este indicat să depășim 200 mg de cofeină zilnic. În acest caz, nivelurile de stres ar putea fi modificate, ceea ce generează un impact negativ asupra organismului.

În plus, amestecul de cofeină cu alcool este cu adevărat îngrijorător. În cazul adolescenților, are un impact semnificativ asupra creierului, condiționând dezvoltarea. Această combinație accelerează îmbătrânirea și afectează funcția cognitivă.

Se recomandă consumul a maxim 2 sau 3 căni de cafea pe zi. Nici înlocuirea ei cu ceai nu este o opțiune rea. Această băutură are antioxidanți care protejează împotriva dezvoltării patologiilor complexe.

Aveți grijă de dietă pentru a întârzia îmbătrânirea

După cum puteți vedea, există multe alimente care sunt vândute ca fiind sănătoase, dar în realitate nu sunt. Este important să cunoașteți alimentele care accelerează îmbătrânirea și să încercați să moderați consumul acestora.

În plus, este esențial să efectuați exerciții fizice în mod regulat pentru a evita îmbătrânirea prematură. Odihna corectă va face, de asemenea, diferența. În acest moment au loc toate procesele de recuperare a organismului, ceea ce are un impact pozitiv asupra sănătății. Dacă acest aspect nu este luat în considerare, riscul de îmbolnăvire crește exponențial.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zhang S., Duan E., Fighting against skin aging. Cell Transplantation, 2018. 27 (5): 729-738.
  • Bentley RA, Ross CN, O’Brien MJ. Obesity, Metabolism, and Aging: A Multiscalar Approach. Prog Mol Biol Transl Sci. 2018;155:25-42. doi: 10.1016/bs.pmbts.2017.11.016. Epub 2018 Feb 1. PMID: 29653680.
  • Galvan YP, Alperovich I, Zolotukhin P, Prazdnova E, Mazanko M, Belanova A, Chistyakov V. Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Curr Aging Sci. 2017;10(1):56-67. doi: 10.2174/1874609809666160921120008. PMID: 27659261.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.