Piele artificială antiîmbătrânire pentru a îndepărta ridurile și petele
 

Piele artificială antiîmbătrânire pentru a îndepărta ridurile și petele

Deși este încă în faza experimentală, adevărul este că această piele artificială ar putea reprezenta o schimbare radicală în chirurgia estetică și tratamentele antiîmbătrânire.
Piele artificială antiîmbătrânire pentru a îndepărta ridurile și petele
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tratamentele antiîmbătrânire au revoluționat lumea datorită capacității lor de a încetini apariția semnelor îmbătrânirii pe piele. Cel mai recent este o piele artificială antiîmbătrânire pentru a îndepărta ridurile și petele.

Deși termenul antiîmbătrânire a fost discutat pe scară largă de comunitatea științifică, în prezent este folosit pentru a desemna acele produse, tratamente și tehnologii al căror scop este reducerea și prevenirea deteriorării pielii asociate cu trecerea timpului.

Atât medicina, cât și industria cosmetică s-au ocupat de dezvoltarea a sute de metode de a ascunde ridurile, de a reduce petele și de a minimiza efectele negative ale radicalilor liberi și ale soarelui. Cu toate acestea, unii experți consideră că sunt necesare mai multe teste pentru a ne asigura că aceste metode că pot face față cu adevărat semnelor biologice ale îmbătrânirii.

În ciuda acestui fapt, domeniul medicinei antiîmbătrânire continuă să funcționeze și oferă tratamente din ce în ce mai surprinzătoare. Una dintre cele mai recente descoperiri poate fi utilă pentru combaterea diferitelor patologii care afectează sănătatea pielii.

Este o piele artificială realizată dintr-un polimer biocompatibil cu corpul uman, care l-ar putea proteja împotriva efectelor îmbătrânirii. Descoperirea, care se află încă în faza de cercetare, a fost prezentată de un grup de oameni de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care o numește deja „revoluția antiîmbătrânire”.

O piele artificială antiîmbătrânire

Ochi cu riduri

 

Totul a început cu peste 10 ani în urmă, când acest grup de experți de la Spitalul General din Massachusetts și-a propus să dezvolte o „a doua piele” cu toate proprietățile mecanice ale celei naturale. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au creat o bibliotecă de peste 100 de polimeri pentru repararea pielii.

Aceștia au o structură chimică numită siloxan, adică un lanț de atomi din siliciu și oxigen. Vorbim despre rășini siliconice netoxice care pot fi implantate în corpul uman fără a fi respinse.

Oamenii de știință au ales materialul care a imitat cel mai bine flexibilitatea și elasticitatea pielii sănătoase, putând dezvolta un fel de gel care, aplicat pe piele, reduce petele, ridurile, cearcănele și alte semne ale îmbătrânirii.

Acest produs se întinde pe piele, apoi se aplică un catalizator de platină sub formă de cremă, transformându-l într-o peliculă transparentă care întărește pielea și oferă un strat de barieră respirabil.

În urma testelor efectuate pe patru persoane, grupul de cercetători a confirmat că acest model de piele poate îmbunătăți funcția acestui organ la indivizii cu tendință de uscăciune. În plus, nu numai că rezolvă această afecțiune, ci restabilește și estetica pielii.

Având în vedere descoperirile, Robert Langer, unul dintre autori, afirmă că această piele artificială ar putea ajuta la protejarea tegumentului împotriva daunelor UV cauzate de soare. În plus, ar putea fi utilă ca tratament pentru dermatită și eczeme.

Pe scurt, este un strat invizibil, hidratant și elastic care, pe lângă faptul că aderă la piele, este biocompatibil cu corpul uman și reușește să reducă semnele îmbătrânirii, strângând pielea și netezind ridurile.

Când va fi disponibilă pielea artificială antiîmbătrânire?

Piele artificială antiîmbătrânire

 

Acest avans înseamnă un salt imens în estetica anti-îmbătrânire și antirid, mai ales că reprezintă o alternativă la tratamente mai complexe, precum chirurgia plastică și reparatoare.

„Oferă îmbunătățiri cosmetice și ar putea înlocui medicamentele topice”, spune Langer.

Această piele artificială are o serie de trăsături care o fac un „material ideal pentru utilizare la oameni”, conform lui Anderson, profesor de inginerie chimică la MIT și membru al Institutului Koch de Cercetare a Cancerului (MIT).

Utilizarea acestui material ar putea economisi ore întregi de intervenții chirurgicale și ar putea permite oamenilor să obțină o piele reînnoită fără a trece prin tratamente complexe și dureroase.

Deocamdată, nu se știe când ar putea ajunge această piele artificială antiîmbătrânire la public deoarece, deși primele teste au fost efectuate pe oameni, sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica efectele.

Articol bazat pe informațiile prezentate în revista Nature Materials.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.