Cum să eviți comportamentul agresiv?
 

Cum să eviți comportamentul agresiv?

Uneori, oamenii pot reacționa agresiv și ostil la anumite situații. Dacă acest lucru se repetă în cazul tău, ține cont de câteva sfaturi pentru a evita comportamentul agresiv!
Cum să eviți comportamentul agresiv?
Sara González Juárez

Verificat și aprobat de psihologul Sara González Juárez.

Ultima actualizare: 22 iunie, 2023

Cu toții suntem înconjurați de manifestări agresive: războaie, violență, certuri în familie sau în cuplu, etc. Poate fi prevenit comportamentul agresiv? Deși pare că a fi înconjurați de aceste situații este inevitabil, există multe modalități de a păstra distanța. Cel mai important lucru este să avem autocontrol, întrucât acesta este cheia gestionării emoțiilor puternice în momentele de furie.

Cum să eviți comportamentul agresiv: 7 sfaturi

Reține că acestea sunt doar recomandări. Este posibil să nu funcționeze pentru a preveni comportamentul agresiv în orice situație. În situații de violență sau alte probleme conexe, cel mai bine este să mergi la un profesionist în sănătate mintală sau la serviciile de asistență socială, după caz.

Sunt momente când este dificil să eviți comportamentul agresiv. Cu toate acestea, atunci când devine recurent, este important să iei măsuri înainte de a deveni cauza mai multor probleme. Mai jos, îți prezentăm câteva tehnici de reflectare, precum și strategii pentru a gestiona agresivitatea.

1. Recunoaște cauza comportamentului agresiv

În primul rând, trebuie să începi prin a recunoaște că ai sau ai avut un comportament agresiv și inadecvat. Apoi, trebuie să înțelegi cauzele pentru care se întâmplă acest lucru.

Există diverse motive pentru care poți acționa impulsiv sau violent. Revista Universitas Psychologica menționează situații precum: a fi stresat, a fi sub influența anumitor substanțe (de exemplu, alcool), a suferi un abuz, a avea o tulburare mintală, etc.

Deși este posibil ca la momentul respectiv să fi fost emotiv, dacă te gândești mai bine, data viitoare vei putea face față situației. Dacă acest lucru devine recurent, cel mai bine este să ceri ajutor.

2. Nu ridica vocea și nu-ți schimba tonul

Comportamentul agresiv în cuplu
Într-un cuplu, comportamentul agresiv nu duce la nimic bun.

 

De multe ori vei avea dreptate cu privire la o anumită problemă, dar nu trebuie să o convingi pe cealaltă persoană prin ceartă. Gândește-te de ce a început cearta, cum decurge și ce șanse există să rezolvați problema.

Există alternative la comportamentul agresiv, așa cum susține un articol publicat de Journal of Social and Human Sciences. În acest sens, există multe alte modalități de a obține ceea ce dorești sau ai nevoie fără consecințe dezastruoase. Prin urmare, ia în considerare alternativele și alege o soluție mai bună.

3. Dă dovadă de autocontrol

Este bine să fii conștient de ceea ce simți și să nu te lași purtat de val. Aplicarea diferitelor tehnici de autocontrol, cum ar fi utilizarea respirației sau relaxarea, ajută la evitarea comportamentului agresiv. Ce trebuie să faci?

  • Stabilește dacă situația prezintă sau nu un risc.
  • Concentrează-te pe senzațiile interne pozitive.
  • Dacă îți este frică să nu pierzi controlul, apelează la anumite tehnici, cum ar fi să numeri încet până la 10 în timp ce respiri.
  • O altă opțiune bună este meditația, așa cum recomandă un studiu publicat de Revista Puertorriqueña de Psicología.

4. Răspunde la glume în mod asertiv

De multe ori, când ești ținta glumelor, devii furios sau te retragi pentru a evita conflictul. Ai perceput gluma ca fiind negativă și crezi că scopul a fost ridiculizarea ta.

Bărbat cu nas de clovn
Când cineva este agresiv verbal, încearcă să răspunzi cu o glumă simplă.

 

Presupunerea ta poate fi sau nu corectă, dar trebuie să înveți să răspunzi la tachinare pentru a nu reacționa cu furie. Cel mai indicat lucru este răspunzi cu umor sau să ignori situația.

Secretul este schimbarea agresivității în asertivitate. Analizează intenția glumei și găsește o alternativă pentru a evita comportamentul agresiv ca răspuns.

5. Convinge-i pe alții cu calm

A convinge pe cineva nu înseamnă a forța, ci a folosi retorica pentru a-i arăta varianta ta. Pentru a face acest lucru, trebuie să prezinți cu respect avantajele versiunii tale. Mai presus de toate, trebuie să accepți faptul că, uneori, celălalt nu vrea să fie convins.

6. Negociază cu respect

Negocierea este importantă atunci când două sau mai multe părți au opinii diferite și nu ajung la un consens. Negocierea înseamnă a ajunge la un acord, nu a te certa. Scopul este de a evita comportamentul agresiv, așa cum arată acest studiu realizat în 2019 de Universidad Pontificia de Comillas.

Caută forme alternative de soluționare a conflictului. Ia în calcul ce gândește și simte cealaltă parte. Nu trebuie să încerci să impui ideile cu forța. Ia în considerare voința celeilalte persoane.

Într-un proces de negociere, ambele părți trebuie să se exprime respectuos și să se asculte reciproc pentru a ajunge ulterior la un acord care să fie benefic pentru toată lumea (chiar și pentru alte părți neimplicate în discuție, dar afectate de situație).

Nu uita că fiecare discuție are cel puțin trei puncte de vedere: al tău, al celuilalt și al celorlalți.

Napoleon Hill

7. Fii empatic

Toți oamenii au nevoie de ajutor la un moment dat în viață; prin urmare, așa cum tu primești, este foarte important să și dăruiești. Dă dovadă de empatie atunci când îți dai seama că cineva are nevoie de ajutor.

Empatia oferă numeroase beneficii: te va face să te simți mai bine atât față de tine, cât și față de ceilalți, îți vei îmbunătăți relațiile și nu te vei mai supăra la fel de repede atunci când ți se pare că cineva face ceva greșit.

Soluții pentru comportamentul agresiv

Consultă un profesionist în domeniul sănătății mintale atunci când comportamentul tău agresiv este incontrolabil, afectează diverse domenii ale vieții (familie, muncă etc.), apare frecvent și provoacă multe probleme interpersonale.

Tipuri de terapie

Există diferite terapii pentru comportamentul agresiv. Conform studiilor, cele de mai jos oferă rezultate pozitive:

Terapia cognitiv comportamentală

Această terapie se concentrează în primul rând pe dificultățile de autoreglare emoțională și pe rezolvarea problemelor sociale care sunt legate de comportamentul agresiv, potrivit Jurnalului de psihofarmacologie a copilului și adolescentului.

Cele mai utilizate tehnici urmăresc identificarea antecedentelor și a consecințelor comportamentului agresiv, învățarea strategiilor de identificare și reglare a agresivității, rezolvarea problemelor, restructurarea cognitivă și modelarea comportamentelor sociale.

Terapia psihodinamică

Potrivit unui articol publicat în 2018 de BJPsych Advances , abordarea psihodinamică își propune să încurajeze dezvoltarea unei funcții psihice care să permită pacientului să experimenteze și să tolereze pierderea, regretul, îngrijorarea și empatia.

Autorii articolului subliniază faptul că, deși determinanții inconștienți sunt relevanți, interpretările gândurilor, fanteziile și motivațiile sunt folosite cu mare grijă, întrucât pacientul le poate percepe greșit.

Terapia de grup

Jurnalul Internațional de Psihoterapie de Grup subliniază faptul că terapia de grup le permite oamenilor să învețe de la alții care au aceleași dificultăți. În plus, îi ajută să exerseze și să-și îmbunătățească abilitățile interpersonale, obținând feedback de la membrii grupului.

După cum explică Universitatea Señor de Sipán, acest tip de terapie are trei componente de bază:

  • Cognitivă: participanții învață că furia, frustrarea și stresul sunt experiențe universale.
  • Emoțională: membrii grupului învață să accepte și să proceseze angoasa de a nu ști să gestioneze agresivitatea. De asemenea, ei învață să proceseze furia.
  • Comportamental: pacienții dobândesc noi abilități în contexte interpersonale care pot imita situațiile în care apare furia.

Toate aceste tratamente trebuie efectuate de un profesionist în sănătate mintală. O persoană cu comportamente agresive poate învăța să-și regleze emoțiile și să înțeleagă de ce apar aceste modele disfuncționale.

Când să ceri ajutor dacă nu poți evita comportamentul agresiv?

Ceea ce am descris mai sus sunt doar recomandări care pot fi de prisos în caz de violență și/sau comportament foarte agresiv. Din acest motiv, cel mai bine este să apelezi la un psiholog sau un psihiatru pentru a rezolva această problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.