Cum să raportezi un partener abuziv - Doza de Sănătate
 

Cum să raportezi un partener abuziv

Rupe ciclul vicios de violență domestică în care te afli. Dragostea adevărată nu implică niciun fel de abuz, iar tu meriți mai mult. În cele ce urmează, îți arătăm cum poți raporta un partener care te maltratează.
Cum să raportezi un partener abuziv
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Să raportezi un partener abuziv pare a fi ceva foarte ușor de la distanță, dar cum reacționezi când tu ești victima? În asemenea situații, ajungem să inventăm tot felul de scuze pentru cel sau cea care ne abuzează. Aceste scuze ne împiedică să luăm decizia benefică de a pune capăt relației.

În articolul de azi, îți prezentăm câteva sfaturi pentru a scăpa dintr-o relație abuzivă.

Cum să raportezi un partener abuziv – 4 sfaturi utile

Când vine vorba de a raporta partenerii abuzivi, avem la dispoziție mai multe opțiuni. Din păcate, multe victime ezită să acționeze.

Iată patru măsuri pe care le poți adopta ca să te asiguri că tu și copiii tăi nu cădeți pradă violenței domestice.

1. Sună la 112

Femeie descoperind cum poți să raportezi un partener abuziv
Numărul de cazuri raportate de abuz domestic a crescut datorită liniilor de asistență telefonică precum 112.

Bănuiești că ești într-o relație abuzivă, dar ai nelămuriri? Nu știi cum să procedezi? Indiferent de circumstanțe, nu trebuie niciodată să-ți fie frică să suni la 112 dacă viața sau sănătatea ta este în pericol. Poți, de asemenea, să folosești numărul unic național de urgență pentru victimele violenței domestice, care este 0800.500.333.

Conform Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, această linie telefonică este complet gratuită și disponibilă 24/7, drept pentru care vei găsi ajutor la orice oră. Astfel, vei afla ce trebuie să faci și unde poți să mergi și vei primi susținere emoțională.

2. Contează pe familia ta, pe prieteni și pe specialiști

Persoanele care se află într-o relație abuzivă tind să nu recunoască adevărul. Ele sunt abordate de prieteni, de familie sau de specialiști de încredere (psihoterapeuți, profesori, membri ai clerului). Li se spune că partenerul lor nu le aduce decât suferință și că ar trebui să-l părăsească. În adâncul sufletului, victimele știu așa stau lucrurile, dar…

Cei care te iubesc, precum și specialiștii, nu-ți vor decât binele. Încearcă să deschizi ochii și să analizezi ceea ce ai refuzat să vezi până acum.

Nu uita, există oameni care îți sunt alături. Ai la dispoziție o rețea întreagă de persoane – rude, prieteni, specialiști – cărora le pasă de tine și sunt dornice să te ajute.

3. Gândește-te la copiii tăi

Umbre ale oamenilor care se ceartă
Chiar și atunci când frica te-a paralizat, un motiv important să-ți confrunți partenerul abuziv este pentru a-ți proteja copiii.

Victimele nu realizează cât de periculoase sunt situațiile abuzive în care se regăsesc pentru copiii lor. Articolele despre abuzul asupra copiilor oferă multe informații despre acest subiect. Însă ideea că partenerul te iubește, în ciuda comportamentului agresiv, te poate determina să treci cu vederea peste suferința pe care amândoi o provocați copiilor voștri.

Chiar dacă nu sunt abuzați în mod direct, este o experiență traumatică pentru orice copil să-și vadă părinții atacându-se verbal sau fizic.

Așadar, dacă eziți să-ți raportezi partenerul abuziv, pune-ți următoarele întrebări:

  • Acest mediu este cel în care vreau să-mi cresc copiii?
  • Această situație zilnică îmi aduce fericire?
  • De ce rămânând de bună voie într-o relație toxică care ar putea face rău copiilor mei?
  • Chiar îmi pasă mai mult de partener decât de copiii mei?

4. Treci la fapte

Cel de-al patrulea sfat pe care ți-l dăm pentru a raporta un partener abuziv este să treci la fapte. Suntem siguri că și tu ai da acest sfat oricui ar veni să-ți ceară ajutorul.

Cum ai reacționa dacă sora ta sau prietena ta cea mai bună s-ar afla într-o situație similară? Nu i-ai spune să plece imediat și să depună o plângere la poliție? Ai proceda astfel fără să te gândești de două ori.

Desigur, este mai ușor să observi efectele negative ale violenței domestice atunci când abuzul se întâmplă altcuiva. Din acest motiv, este esențial să soliciți ajutorul și susținerea familiei, a prietenilor și a specialiștilor. Toate aceste persoane te vor ajuta să privești situația dintr-o perspectivă diferită.

Nu suferi în tăcere

Victimă care știe cum să raportezi un partener abuziv
Datorită liniilor telefonice dedicate raportării violenței domestice, numărul plângerilor depuse este în creștere. Însă există încă multe obstacole peste care victimele trebuie să treacă.

Deși numărul plângerilor de violență domestică este în creștere, aceeași tendință o are și numărul cazurilor care nu sunt raportate autorităților.

Cât de des se întâmplă ca un agresor să-și rănească grav – sau chiar să-și ucidă – partenera, fără să fi existat vreo plângere care să semnaleze un episod de abuz anterior? Câte cazuri cunoști de copii afectați negativ de abuzul domestic ce marchează relația părinților lor?

Frica, lipsa de informații și abuzul extrem împiedică victimele să acționeze. Totodată, o strategie populară în rândul agresorilor este să-și izoleze partenerii de persoanele care țin la aceștia. Îi țin la distanță de familie, de prieteni și de oricine ar putea încerca să le arate adevărul.

Dacă observi un episod de abuz în relația unor cunoștințe, este foarte important să nu ignori semnalele de alarmă. Din contră, raportează problema. Fă asta chiar dacă victima îți respinge ajutorul, deoarece este posibil ca ea să nu-și dea seama de ceea ce se întâmplă. Aceste persoane trăiesc în frică și stima de sine scăzută le împiedică să acționeze.

Sperăm că acest articol ți-a demonstrat că nu duci lipsa de soluții pentru problemele cauzate de violența domestică. Uită de scuze precum „Nu știu ce să fac” sau „Nimeni nu mă va ajuta”.

Există o cale de scăpare – caut-o!

Dacă tu și copiii tăi sunteți în pericol, cere ajutor. Lăsând în urmă situațiile toxice, vei descoperi o lume în care pacea și fericirea sunt reale și accesibile. Toate acestea vor deveni realitatea ta din momentul în care treci la fapte și îți iei apărarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arce-Rodríguez, Mercedes B.. (2006). Género y violencia. Agricultura, sociedad y desarrollo3(1), 77-90. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-54722006000100005&lng=es&tlng=es.
  • Fernández-González, Liria, Calvete, Esther, & Orue, Izaskun. (2017). Mujeres víctimas de violencia de género en centros de acogida: características sociodemográficas y del maltrato. Psychosocial Intervention26(1), 9-17. https://dx.doi.org/10.1016/j.psi.2016.10.001
  • González Sala, Francisco, & Gimeno Collado, Adelina. (2009). Violencia de Género: Perfil de Mujeres con Ayuda Social. Psychosocial Intervention18(2), 165-175. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-05592009000200007&lng=es&tlng=es.
  • Otero, Ivana Beatriz. (2009). Mujeres y violencia: El género como herramienta para la intervención. Política y cultura, (32), 105-126. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-77422009000200006&lng=es&tlng=es.
  • Recio, R. S., Alberola, E. G., & Guarné, C. I. F. (2016). Prevención de la violencia contra las mujeres: políticas y actuaciones en materia de violencia de género. Informació Psicològica, (111), 35-50.
  • Teléfono 016 – 016 online – Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género. Retrieved 12 December 2020, from https://violenciagenero.igualdad.gob.es/informacionUtil/recursos/telefono016/home.htm

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.