6 semne că ești o victimă a abuzului verbal - Doza de Sănătate
 

6 semne că ești o victimă a abuzului verbal

Abuzul verbal nu trebuie neapărat să fie însoțit de un limbaj agresiv sau de un ton ridicat. Cineva poate să ne intimideze și să ne facă să ne simțim inferiori folosind mijloace foarte subtile.
6 semne că ești o victimă a abuzului verbal
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Când auzim cuvântul „abuz”, ne gândim automat la agresiunile fizice. Dar există și forme de abuz verbal care, deși nu provoacă răni vizibile, sunt la fel de nocive ca abuzul fizic. Tu știi care sunt principalele semne că ești o victimă a abuzului verbal

Din cauza faptului că nu lasă urme care să se vadă cu ochiul liber, ne este foarte greu să ne dăm seama dacă suntem sau nu abuzați. Așadar, ține cont de următoarele 6 semne că ești o victimă a abuzului verbal:

1. Îți este frică chiar și atunci când nu țipă la tine

Semne că ești o victimă a abuzului verbal care lasă cicatrici emoționale

Poate avem impresia eronată că abuzul verbal este sinonim cu țipete și urlete, dar lucrurile nu stau mereu așa. În realitate, agresorul care folosește mijloace verbale sau psihologice tinde să-și manipuleze victima, făcând-o să se îndoiască de sine.

Agresorul poate chiar să adopte un ton prietenos sau tandru. Din acest motiv, trebuie să reținem că absența unui comportament agresiv nu înseamnă că nu există abuz. Amenințările pot fi prezente, fie ele explicite sau implicite.

Simți anxietate atunci când te gândești la reacția celuilalt în cazul în care nu faci ceva anume? Îți este permanent frică de comentariile sale? Îți monitorizezi atent toate cuvintele și gesturile pentru a te asigura că nu-l superi?

2. Te compară cu alte persoane și dă vina pe tine pentru tot

Fiecăruia dintre noi îi place să-și respecte individualitatea și să se accepte așa cum este. Însă abuzul verbal ne subminează încrederea în sine cu ajutorul comparațiilor și al vinei.

Nimănui nu-i place să i se spună (pe un ton de reproș, batjocură sau cruzime) că o altă persoană este mai deșteaptă, mai frumoasă sau mai descurcăreață. Auzind asemenea critici în fiecare zi, stima de sine va avea de suferit.

  • De îndată ce observi problema, distanțează-te de situație.
  • Nu uita, nimeni nu are niciodată dreptul să te facă să te simți inferior.
  • Comparațiile produc un sentiment de vină și este firesc ca agresorii să te facă să te simți vinovat pentru cele mai mărunte lucruri.

3. Intimidarea constantă, pe lista de semne că ești o victimă a abuzului verbal

Depresia inclusă pe lista de semne că ești o victimă a abuzului verbal

Poți să-ți dai seama că ești abuzat verbal dacă te simți intimidat de fiecare dată când agresorul este în preajma ta.

Acesta este unul dintre cele mai subtile semne că ești o victimă a abuzului verbal, variind de la glume și comentarii derogatorii, la un limbaj inadecvat care îți lezează stima de sine.

Evident, intimidarea poate atinge cote periculoase. Este posibil să fii obligat să faci ceva contrar dorințelor tale sau pe care îl consideri degradant.

4. Te simți acuzat sau interogat tot timpul

În categoria de semne că ești o victimă a abuzului verbal intră și atacurile directe care îți zdruncină siguranța și încrederea în tine. De obicei, această lipsă de încredere este asociată cu o stimă de sine scăzută, care te determină să-ți pui sub semnul întrebării fiecare gest și acțiune.

  • Este posibil ca întrebările și acuzațiile să survină treptat. Pentru a le detecta atunci când apar, trebuie să fii vigilent.
  • O greșeală frecventă este să începi să găsești explicații pentru a-ți calma fricile. Problema este că, în timp, situația se va agrava.

5. Experimentezi schimbări negative ale dispoziției

Gândurile negative ca posibile semne că ești o victimă a abuzului verbal

Suntem afectați de tot ceea ce ne înconjoară. Așadar, dacă suntem victime ale unei forme de abuz verbal, vom suferi anumite consecințe pe care le vom putea identifica.

  • Încearcă să devii conștient de dispoziția ta atunci când ești înconjurat de alte persoane. Îți poți da seama care dintre ele te face să te simți fericit și care te epuizează?

Dacă reușești să identifici un anumit individ care îți provoacă o senzație constantă de disconfort sau tristețe, cel mai bine este să-l eviți.

  • Uneori ne este greu să recunoaștem că suntem afectați de comportamentul cuiva. Dar este mai bine să acceptăm acest lucru și să ne distanțăm de respectivul sau respectiva.
  • Un aspect foarte important este să fim atenți la ceea ce simțim. Unii agresori apelează la forme foarte subtile de abuz.

Dacă individul agresor este partenerul tău de viață sau o altă persoană pe care o iubești, încearcă să fii obiectiv pentru a putea identifica ce te rănește. Bazându-te pe ceea ce descoperi, decide ce pași trebuie să iei pentru a remedia situația.

6. Tu însuși abuzezi pe cineva

Oamenii trag învățături de pe urma comportamentelor pe care le observă. Din păcate, multe victime ale abuzului ajung, la un moment dat, să joace ele însele rolul de agresor.

De pildă, un copil care a crescut într-un mediu în care părinții erau incapabili să-și controleze emoțiile va deveni un adult foarte agresiv, deoarece nu a învățat cum să-și gestioneze stările afective.

Desigur, există modalități de vindecare pentru a întrerupe asemenea cicluri vicioase. Soluția recomandată în asemenea cazuri este să găsești specialiști care să te ajute să faci față abuzului pe care l-ai suferit. Acesta îți va oferi sfaturi pentru a forma relații sănătoase.

Acționează împotriva abuzului verbal

Nu este ușor să recunoști cele 6 semne că ești o victimă a abuzului verbal și să accepți această realitate. Reține faptul că bunăstarea ta depinde de atenția pe care o acorzi situației în care te regăsești.

Înainte de a te gândi la modul în care cei din jurul tău vor reacționa și la alți factori, nu uita că trebuie să te pui pe tine pe primul loc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Evans P. Abuso verbal. La Violencia Negada.  Ediciones B Argentina S.A. (2000)

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.