Cum să recunoști persoanele care abuzează copii - Doza de Sănătate
 

Cum să recunoști persoanele care abuzează copii

Știi care sunt semnele abuzului asupra copilului? Învață să le recunoști pentru a preveni o astfel de situație. 
Cum să recunoști persoanele care abuzează copii
Bernardo Peña

Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 05 octombrie, 2022

În ziua de azi, este foarte important să recunoaștem persoanele care abuzează copii. Din păcate, nu este deloc ușor deoarece acești agresori sunt oameni care câștigă încrederea copiilor de care abuzează. 

Persoanele care comit abuzuri asupra copiilor nu au trăsături fizice caracteristice și pot fi de orice rasă, religie sau sex.

Cum recunoști persoanele care abuzează copii

1. Devin prieteni de familie

Aceste persoane încearcă să stabilească o legătură cu familiile copiilor, să fie pe placul lor, sunt foarte sociabile, au grijă de copii, îi duc în parc, la cumpărături, etc. Agresorii încearcă să devină prieteni apropiați ai copiilor și să le câștige încrederea

2. Majoritatea agresorilor sunt persoane apropiate, nu străine

Persoanele care abuzează copii sunt apropiate de cei mici

Potrivit Asociației Americane de Psihologie, 30% dintre copiii abuzați sexual au fost victime ale unei rude, 60% au fost abuzați de o persoană cunoscută și 10% de un străin. 

3. Caracteristici ale indivizilor care comit abuzuri asupra copiilor

În general, indivizii care comit abuzuri asupra copiilor au fost victimele abuzului fizic sau sexual în trecut. Unii dintre ei suferă de tulburări psihologice sau de personalitate.

4. Au meserii care implică interacțiunea cu copiii

Persoanele care abuzează copii pot fi profesori

Agresorii petrec ore întregi cu cei mici ca antrenori, bone sau profesori. Aceștia susțin că iubesc copiii, că nu pot trăi fără ei.

5. Sunt inteligenți și abili

Persoanele care abuzează copii folosesc diverse trucuri, activități sau jocuri pentru a le câștiga încrederea celor mici. Acestea știu cum să păstreze secrete pentru a le folosi ca pe o sursă a puterii lor.

Jocurile au o latură sexuală și includ gesturi de afecțiune, sărutări, atingeri nedorite, expunându-i pe cei mici la materiale pornografice, șantaj, mită. Agresorii fac toate aceste lucruri cu multă dragoste, astfel încât copilul ajunge să se simtă confuz și izolat.

Câteva caracteristici ale persoanelor care săvârșesc abuzuri asupra copiilor

Păstrează jucăriile, cărțile, hainele copilului

Este posibil ca aceste acțiuni să nu se concentreze asupra unui singur copil. Agresorul își poate îndrepta atenția și poate abuza mai mulți micuți.

Nu se simt vinovate pentru faptele comise

Micuț afectat de persoanele care abuzează copii

Un sociopat nu simte empatie față de persoanele din jur și nu regretă faptele comise.

Victima este considerată un obiect

Unele voci susțin că aceasta este o modalitate de a evita suferința pe care chiar ei au îndurat-o atunci când erau copii.

În general, agresorii au fost abuzați sau maltratați în copilărie

Tulburările de personalitate de care suferă agresorii își au originea în experiențe sexuale și situații traumatizante din copilărie.

Sfaturi pentru a preveni abuzul asupra copiilor

Nu îți lăsa copilul singur

Persoanele care abuzează copii le câștigă încrederea celor mici

Pe stradă, în parc, pe teren, la piscină, la școală, la sala de sport… Indiferent de locul frecventat, află întotdeauna care sunt profesorii copilului și însoțește-l la venire și la plecare.

Vorbește-i despre pericolul la care este expus

Explică-i limitele pe care trebuie să le impună, spune-i că nimeni, nici măcar un membru al familiei, nu are dreptul să îl atingă în părțile intime și că niciun adult nu trebuie să îi ceară să facă un anumit lucru pe care să îl ascundă de părinți.

Atenție la schimbările de dispoziție ale copilului

Băiat afectat de persoanele care abuzează copii

Fii atent la comportamentul și stările copilului tău. Dacă acesta este mai tăcut decât de obicei, deprimat, închis în el sau trist, este posibil să fie victima unui abuz.

Monitorizează-i activitatea pe rețele de socializare

Ai grijă ca micuțul tău să nu posteze imagini care să atragă agresorii. În plus, nu îi permite să împărtășească informații personale despre el și familie, cum ar fi adresa, școala la care merge și locurile pe care le frecventează.

Părinții trebuie să știe parolele copiilor

Persoanele care abuzează copii ținute secret de cei mici

Este important să știi parolele copilului tău pentru a monitoriza mesajele private și cererile de prietenie pe care le primește. Agresorii sexuali pot fi atât femei, cât și bărbați, așa că fii atent la orice persoană suspectă.

Oferă-i sprijin copilului tău

Copiii care nu se simt sprijiniți de părinți sunt o pradă ușoară pentru agresori. Vorbește cu copilul tău, stabilește o relație bazată pe încredere și prietenie. Fă în așa fel încât micuțul tău să fie deschis față de tine și să discute despre problemele și sentimentele lui.

Este foarte important să ceri ajutor dacă bănuiești că o persoană cu care interacționează copilul tău prezintă un pericol pentru el. Există diverse instituții și organizații ce vin în sprijinul familiilor care se confruntă cu situații de abuz asupra copiilor.

Trebuie să ceri ajutor, să pui capăt violenței, să rupi tăcerea și să denunți agresorii. În general, persoanele care abuzează copii au mai multe victime.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.