7 tehnici de manipulare ale persoanelor abuzive
Persoanele abuzive apelează la diverse tertipuri și tehnici de manipulare fără a ține cont că fac rău persoanelor de lângă ei.
Chiar și așa, mulți oameni aleg să rămână alături de astfel de persoane. De ce?
De ce trecem cu vederea faptul că aceștia ne atacă constant? Putem găsi un răspuns la aceste întrebări dacă analizăm diversele tehnici de manipulare la care persoanele abuzive apelează.
Aceste modalități de manipulare sunt subtile. Când ne regăsim în toiul unui conflict, ele ne copleșesc, provocând confuzie și disperare. În asemenea momente, suntem mai fragili și mai ușor de manipulat ca niciodată.
În articolul de azi îți prezentăm câteva dintre cele mai frecvente tehnici de manipulare utilizate de persoanele abuzive. Poate chiar tu însuți ai fost, la un moment dat, victima acestora.
Deseori se întâmplă să le folosim chiar noi, fără însă să ne dăm seama. Acest fapt se datorează dorinței noastre ascunse ca lucrurile să decurgă exact așa cum vrem.
La ce tehnici de manipulare apelează persoanele abuzive pentru a ne controla?
1. „Dacă nu faci ce vreau, o să mă enervez”
Când individul abuziv simte că nu are cum să se apere, alege să se enerveze. El sau ea va apela la această strategie în special dacă se simte ofensat(ă) sau intimidat(ă). Astfel, situația este întoarsă cu fundul în sus, iar vina cade asupra celeilalte persoane.Scopul acestei tehnici de manipulare este convingerea victimei că ea este cea care trebuie să își ceară scuze și să își schimbe comportamentul. Când suntem atacați în acest mod, nici măcar nu realizăm că ajungem la mila individului abuziv.
2. „Te înșeli, nu am spus niciodată asta”
Aceasta reprezintă una dintre cele mai distructive și derutante tehnici de manipulare folosite de persoanele abuzive. Acestora le place să folosească expresii precum „Nu am spus niciodată asta” sau „Nu-ți amintești ce ai spus?”. Scopul acestei tehnici de manipulare este îndemnarea victimei să se îndoiască de propria sa realitate.
Individul abuziv vrea ca victima sa să se îndoiască de sine însăși. În cele din urmă, aceasta va ajunge să acționeze contrar dorințelor sale.
Acest fenomen este foarte răspândit. Drept rezultat, numeroase victime ale abuzului psihologic sunt nevoite să discute cu prietenii apropiați ca să își prezinte propria perspectivă asupra situației în cauză. Numai așa își pot da seama dacă întreaga problemă este un rod al imaginației lor sau nu.
Te-ar putea interesa și
3. „Am făcut-o pentru că… te iubesc”
Ai mare grijă când auzi această justificare, în special dacă persoana din fața ta o folosește pentru a justifica lovituri sau insulte. Dacă cineva ridică mâna împotriva ta, încearcă să te manipuleze, te împiedică să faci ce vrei, te asaltează cu gelozie sau își dă osteneala să te umilească, ai mare grijă. Aici nu este vorba despre dragoste.
Dragostea necondiționată este total diferită de controlul obsesiv. Când iubim pe cineva cu adevărat, nu are importanță dacă el sau ea este mereu alături de noi. Cel mai important lucru este ca ființa iubită să fie fericită.
4. „Dacă faci asta, știi ce o să se întâmple…”
Indivizii abuzivi recurg deseori la această strategie pentru a-și șantaja emoțional victimele. Replici ca „Dacă nu o faci acum, știi ce o să se întâmple data viitoare” sau „Dacă nu ieși în oraș cu mine, o să mă sinucid” au rolul de a obliga victima să se simtă răspunzătoare pentru un potențial dezastru care urmează să aibă loc.
În general, persoanele care apelează la această tehnică nu au curajul să își pună în aplicare amenințările. Acestea încearcă doar să își sperie victimele și să le oblige să cedeze. În ciuda dorințelor victimei, indivizii abuzivi tânjesc după control.
5. „Jur că nu o să mai fac asta niciodată”
Deseori, după ce un partener abuziv își rănește victima, acesta promite că se va schimba. Te asigurăm că aceasta este o minciună. Dacă partenerul tău te lovește sau încearcă să te controleze, trebuie să ai mare grijă.
Când ajungi în acest punct, încrederea, dragostea și respectul s-au evaporat. Este frumos când ne închipuim că oamenii se pot schimba, dar, când avem de-a face cu un individ abuziv, această speranță este zadarnică. Dacă te-a lovit o dată, nimic nu îl va opri pe acest individ să te lovească și cu altă ocazie.
6. „Trebuie să îmi dai un răspuns chiar acum”
Toți indivizii abuzivi încearcă să își împiedice victimele să analizeze situația în mod obiectiv. Această strategie le asigură succesul. Din acest motiv, este esențial să ne distanțăm de situație când avem de-a face o persoană abuzivă.
Luptă pentru spațiul personal de care ai nevoie pentru a putea formula un punct de vedere asupra situației. Oamenii abuzivi insistă că trebuie să luăm o decizie pe loc. Aceasta nu este decât una dintre numeroasele tehnici de manipulare la care le place să recurgă.
7. „Prietenii tăi nu-ți fac bine”
Persoanele abuzive știu că este necesar să își țină victimele departe de ființele dragi din viața lor. Acestea pot ajuta victima să se salveze. Așadar, persoanele abuzive vor apela la diverse tehnici de manipulare pentru a crea o prăpastie între victima sa și cei care țin la ea.
Este posibil ca individul abuziv să înceapă să mintă, cu scopul de a schimba părerea victimei sale cu privire la ființele la care ține. Când ne regăsim în această situație, este posibil să avem impresia că partenerul nostru reprezintă singura persoană care ne merită atenția, că restul oamenilor nu au nicio importanță.
Trebuie să ai mare grijă dacă te regăsești în paragraful de mai sus, pentru că este foarte posibil să te afli sub influența unui manipulator expert. Cel mai îngrijorător aspect este faptul că, în general, realizăm că suntem manipulați când este deja prea târziu.
Persoanele abuzive acționează treptat, nu dintr-o dată. Inițial, acestea se enervează puțin câte puțin, îți umplu mintea cu îndoieli, îți spun „Te iubesc” și recurg la multe alte tehnici de manipulare. Scopul tuturor acestor trucuri este să te facă să cazi în plasa lor. Cu cât ți se deschid ochii mai repede, cu atât mai bine!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Marroquí, M., & Cervera, P. (2014). Interiorización de los falsos mitos del amor romántico en jóvenes.
-
Gálvez Gómez, L. (2015). Proyecto de prevención de violencia de género en adolescentes.