Ziua Mondială a Sănătății: 6 sfaturi utile pentru a ne îngriji mintea
 

Ziua Mondială a Sănătății: 6 sfaturi utile pentru a ne îngriji mintea

Mintea este o parte esențială a bunăstării. De Ziua Mondială a Sănătății, aceste sfaturi vă vor ajuta să trăiți mai bine, cu o minte mai limpede!
Ziua Mondială a Sănătății: 6 sfaturi utile pentru a ne îngriji mintea
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 12 aprilie, 2023

Ziua Mondială a Sănătății este o zi propusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a evidenția aspecte importante legate de bunăstarea fizică, mintală și socială a oamenilor. În 2023, motto-ul este „Sănătate pentru toți”. Cu această ocazie, vă vom oferi 6 sfaturi utile pentru a vă îngriji mintea.

Anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înființarea OMS, iar instituția își revizuiește trecutul și privește spre viitor cu speranța de a oferi cea mai înaltă calitate a vieții posibilă pentru toți locuitorii planetei. Un site creat în acest scop ne explică de ce sănătatea tuturor este importantă.

Ziua Mondială a Sănătății înseamnă sănătate și bunăstare care depășesc aspectul fizic. Îngrijirea minții în cazul unui stil de viață stresant, agitat și în continuă schimbare este un aspect esențial.

6 sfaturi utile pentru a ne îngriji mintea

1. Vorbiți cu cineva

Vorbiți despre ceea ce contează pentru voi, ce vă motivează și, de ce nu, ce vă sperie și vă îngrijorează.

În unele zone, acest lucru poate fi un obstacol. Este dificil să vorbim despre sentimente în spații care sunt în mod tradițional închise acestui tip de expresie. O analiză publicată în Social Science & Medicine a atras atenția asupra crizei tăcute pe care o trăiesc bărbații din mediul rural, fiind incapabili să vorbească despre anumite probleme de teamă să nu fie condamnați de societate.

Cum să vorbim? Cum să ne deschidem dacă nu avem acest obicei? Important este să folosim propriile cuvinte și să fim sinceri. Un ghid care poate fi de ajutor este cel întocmit de Fundația pentru Sănătate Mintală și pe care îl puteți consulta aici.

Femei care poartă o conversație plăcută
A vorbi ne deschide uși și ne conectează cu ceilalți.

2. Ieșiți în natură

Contactul cu natura vă ajută să vă îngrijiți mintea. Merită să ne amintim motto-ul anului 2022 al Zilei Mondiale a Sănătății, care a fost „Planeta noastră, sănătatea noastră”, evidențiind legătura profundă dintre mediu și bunăstarea umană.

Experții sunt din ce în ce mai convinși că apropierea de natură îmbunătățește sănătatea mintală. În plus, ajută și la prevenirea dezvoltării tulburărilor de dispoziție.

De la o simplă plimbare într-un parc, până la experiențe complexe, cum ar fi scăldatul în pădure, tot mai mulți oameni înțeleg că natura înseamnă calm și relaxare. Viteza orașelor și avansul betonului amenință natura.

Un studiu din 2021 a constatat că spațiile verzi și albastre au ajutat oamenii să facă față pandemiei. După izolare și frica dezlănțuită în lume, recreerea și petrecerea timpului liber în locuri deschise au oferit tuturor speranță.

3. Nu consumați substanțe nocive

Alcoolul, tutunul și drogurile recreative nu vă ajută să vă îngrijiți mintea. Nu sunt o cale de evadare sau un calmant al stresului. Dimpotrivă, utilizarea acestor substanțe afectează sănătatea mintală:

În concluzie, nu utilizați substanțe capabile să genereze o tulburare de sănătate mintală sau să agraveze o afecțiune existentă.

4. Practicați mindfulness pentru a vă îngriji mintea

Acesta nu este un moft pentru a vă îngriji mintea sau un clișeu de Ziua Mondială a Sănătății. Mindfulness poate contribui cu adevărat la bunăstare.

Nu există limită de vârstă. Studiile arată că și cei mici și adolescenții pot beneficia de modele adaptate abilităților lor de a se conecta cu mediul înconjurător. La celălalt capăt al vieții, adulții în vârstă care se confruntă cu situații stresante au un risc mai mic de depresie atunci când practică regulat mindfulness.

Nu trebuie să fiți experți în meditație. Este nevoie de timp pentru adaptare. Se începe cu câteva întrebări, într-un mediu controlat și fără perturbări externe:

  • Ce simți acum?
  • Care sunt aromele din jurul tău?
  • Ce sunete există în mediu în ciuda tăcerii?

5. Faceți lucruri care vă plac și lucruri noi

Rutina, serviciul și scuzele ne separă de ceea ce ne bucură. Poate că avem nevoie doar de o organizare mai bună sau de o decizie fermă.

Hobby-urile sunt sănătoase pentru stres și anxietate. În plus, ele permit contactul cu un grup din care facem parte, care ne sprijină.

Trebuie să încercăm lucruri noi, fără obligații și fără presiunea de a „a face bine”. Noile experiențe ne ajută să avem grijă de minte pentru că diversifică atenția creierului.

Femeie care pictează
Hobby-urile sunt sănătoase și ajută la eliminarea stresului.

6. Mâncați bine și faceți exerciții fizice

O recenzie publicată de Universitatea din Cambridge a arătat clar faptul că nutriția joacă un rol cheie în îngrijirea minții. Adoptarea unei diete mediteraneene este un factor de protecție și prevenire a tulburărilor de sănătate mintală.

Exercițiile fizice au capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit, după cum concluzionează studiile științifice. Activitatea fizică este antiinflamatoare și eficientă împotriva anxietății și stresului.

Dar asta nu este tot. A mânca bine și a face mișcare sunt obiceiuri care îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, pulmonară și digestivă. În plus, aceste obiceiuri împiedică dezvoltarea diferitelor tipuri de patologii maligne. De ce să nu profitați de Ziua Mondială a Sănătății pentru a porni pe calea bunăstării?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.