Shinrin Yoku sau scăldatul în pădure: care sunt beneficiile sale?
 

Shinrin Yoku sau scăldatul în pădure: care sunt beneficiile sale?

Apropierea de natură este benefică pentru minte și corp. Medicina tradițională propune „scăldatul în pădure”.
Shinrin Yoku sau scăldatul în pădure: care sunt beneficiile sale?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 31 octombrie, 2022

Natura are efecte minunate pentru energia fizică și mintală. Una dintre modalitățile de tratament este reconectarea cu natura numită Shinrin Yoku, o terapie asociată cu reducerea anxietății și a stresului. Obiectivul său principal este de a promova bunăstarea prin contactul cu natura.

Este o experiență care face parte din medicina forestieră, o disciplină care consideră pădurile sursă de sănătate. Mersul prin pădurea deasă, sunetul ramurilor, contemplarea cerului și respirarea aerului curat au efecte semnificative în organism.

Ce este Shinrin Yoku?

În japoneză, shinrin înseamnă pădure, în timp ce yoku înseamnă a scălda. Expresia se traduce prin scăldat în pădure și se referă la petrecerea timpului în pădure căutând fericirea și sănătatea.

Terapia datează din anul 1980, când japonezii au adoptat un stil de viață sănătos, detașându-se de mediul urban și de boom-ul tehnologic care devenise copleșitor pentru mulți oameni.

Bazat pe o cură spirituală, scăldatul în pădure constă în a te bucura de împrejurimi în timp ce mergi fără scop. Trebuie să absorbi atmosfera. Se crede că această formă de ecoterapie întărește sistemul imunitar.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, Jurnalul Internațional de Sănătate Mintală și Dependență raportează eficacitatea tehnicii Shinrin Yoku în reducerea simptomelor de anxietate.

Femeie la plimbare  în pădure
Conectarea cu natura are beneficii fizice și psihologice dovedite științific.

Beneficiile tehnicii Shinrin Yoku

Îmbunătățirea calității vieții și evitarea bolilor psihice și fizice sunt principalele beneficii ale scăldatului în pădure. International Forest Medicine susține prescrierea terapiilor de acest tip ca tratament preventiv.

Prin conectarea cu mediul natural, simțurile se activează pentru a percepe mirosurile, texturile, imaginile, sunetele și chiar gusturile. De asemenea, plimbările sunt benefice pentru corp.

Îmbunătățește starea de spirit

Un studiu realizat de Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică a stabilit că mersul pe jos în zonele împădurite scade stările emoționale negative, mai ales următoarele:

Plimbările în pădure au îmbunătățit starea de spirit a subiecților.

Pentru început, mergeți cel puțin 40 de minute pe jos în pădure.

Întărește sistemul imunitar

Centrul Mezoamerican pentru Schimbul de Cunoștințe și Experiențe Forestiere subliniază faptul că terapiile naturale sporesc efectele fiziologice ale relaxării.

În plus, uleiurile esențiale eliberate de plante și copaci susțin rezistența organismului în fața bolilor. Mai multe studii vorbesc despre acțiunea preventivă a ecoterapiei asupra funcțiilor imune. Efectele sunt:

  • Protejează inima: Fundația Spaniolă pentru Inimă subliniază faptul că activitățile în natură au o influență semnificativă asupra sănătății cardiovasculare.
  • Calmează durerea cronică: starea de relaxare tinde să amelioreze disconfortul la pacienții cu dureri severe, fibromialgie sau oboseală.
  • Reglează tensiunea arterială: contemplarea naturii face ca tensiunea arterială să scadă și contribuie la o mai bună circulație a sângelui.

Reduce tulburările de somn

Scăldatul în pădure seara este benefic pentru somnul nocturn din punct de vedere al duratei și calității. Relaxându-se, oamenii au mai puține probleme cu somnul.

Scade nivelul de stres

Cortizolul este hormonul stresului și este legat de dureri de cap, tulburări ale pielii, hipertensiune arterială și alte patologii. Cum controlează scăldatul în pădure secreția acestui steroid?

Potrivit Asociației pentru Terapiile Pădurii și Naturii, scăldatul în pădure scade nivelul de cortizol prin promovarea odihnei și păstrarea energiei.

Sporește creativitatea

Această tehnică este avantajoasă pentru instinctul creativ. National Geographic trece în revistă studiul pe care Universitatea din Kansas l-a efectuat asupra unui grup de backpackers care a călătorit timp de 3 zile. La întoarcere, călătorii au demonstrat o mai mare capacitate cognitivă și creativă.

Mersul printre copaci oferă o pauză de la tehnologie și informație, ceea ce deschide calea către noi surse de inspirație. Asociația Americană a Inimii susțineschimbarea peisajului este o alternativă excelentă pentru a însufleți partea creativă, întrucât în natură găsești stimuli pe care ecranele nu îi oferă.

Sprijină sănătatea pulmonară

Organizația Mondială a Sănătății subliniază faptul că 99% din populația lumii respiră aer care depășește limitele de calitate. Deși mii de orașe monitorizează aerul, oamenii trăiesc cu niveluri nesănătoase de dioxid de azot și particule.

Shinrin Yoku ajută la curățarea plămânilor de gaze și alte tipuri de poluare urbană.

Considerații pentru a practica Shinrin Yoku

Plimbările cer timp și zero grabă. De asemenea, trebuie să fii atent la mesajele pe care natura ții le transmite pentru a întări relația. Ai nevoie de:

  • hartă cu traseul complet
  • Apă pentru a menține hidratarea pe drum
  • rucsac cu obiecte utile
  • îmbrăcăminte confortabilă, inclusiv pantofi sport sau cizme

Shinrin Yoku

Prima dată, cereți sprijinul unui ghid certificat de asociațiile de medicină forestieră. Pentru tur, executați următorii pași:

  1. Selectarea unei păduri: excursiile nu trebuie să fie improvizate. Procesul începe cu alegerea unei păduri — de preferință fără pante, dar cu multe poteci, zone umede, stânci, poieni și plante.
  2. Experimentarea senzațiilor: mergi într-un ritm lin și în liniște deplină pentru a lăsa intuiția să te conducă. Dacă vrei, îmbrățișează un copac, gustă un fruct sau atinge o piatră. Ascultă sunetele naturii și miroase mediul înconjurător. Lasă-ți picioarele să atingă solul pentru o clipă.
  3. Împărtășirea experienței: la un moment dat, turul se întrerupe. Participanții formează un cerc și împărtășesc experiențe. Ei iau în mână un element natural, care arată vor lua cuvântul. După ce își exprimă sentimentele, transmit obiectul unui partener.
  4. Ceremonia ceaiului: sesiunile durează de la 40 de minute la 3 ore; la final, ghidul le oferă participanților la tur o infuzie preparată din plante culese pe drum. Această acțiune simbolizează integrarea dintre pădure și oameni.
Shinrin Yoku printre mesteceni
Shinrin Yoku scade nivelul de stres și anxietate. În plus, are efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare.

Cine poate practica Shinrin Yoku?

Cu toții suntem candidați, mai ales când trecem prin episoade de stres. Sesiunile sunt recomandate și celor care trebuie să facă mișcare la recomandarea medicului.

Dacă este dificil să intri în pădure din cauza problemelor fizice, poți să practici Shinrin Yoku în medii virtuale. Investigațiile efectuate au descoperit asemănări între mediul real forestier și ecoterapia digitală. Îndrăznești să practici Shinrin Yoku?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.