Dieta influențează sistemul imunitar? - Doza de Sănătate
 

Dieta influențează sistemul imunitar?

Consumul de grăsimi trans influențează producția de citokine, ceea ce generează o stare de inflamație sistemică.
Dieta influențează sistemul imunitar?
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán.

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Sistemul imunitar joacă un rol cheie în menținerea sănătății și este foarte dependent de dietă. Acest lucru se datorează faptului că sistemul de apărare are nevoie de macronutrienți și micronutrienți pentru buna sa funcționare. Aflați cum influențează dieta sistemul imunitar!

Cum influențează dieta sistemul imunitar

Numeroase studii au arătat că există o asociere clară între deficiențele nutriționale și procesele infecțioase și inflamatorii. De fapt, există dovezi ce arată că starea de malnutriție a mamei poate afecta imunitatea copilului, mai ales în primii ani de viață, chiar și cu consecințe metabolice pe termen lung.

O nutriție adecvată în timpul copilăriei și al adolescenței duce la o funcționare adecvată a sistemului imunitar la maturitate, potrivit unui articol publicat în revista „Nutrients”. Carbohidrații, grăsimile și proteinele joacă un rol fundamental în răspunsul imun.

Carbohidrați

Carbohidrații (glucidele) sunt importanți pentru sistemul imunitar, deoarece există o relație strânsă între insulină și aceștia. Această asociere poate explica efectul glucidelor asupra inflamației.

Un studiu publicat în revista „Progress in Cardiovascular Disease” afirmă că aportul de carbohidrați simpli și rafinați reduce nivelul de fagocite, crescând în același timp nivelul citokinelor inflamatorii. Cu toate acestea, fibrele complexe (nu amidon), care se găsesc în fructe și legume, par să reducă starea inflamatorie.

Proteine

Atât calitatea, cât și cantitatea de proteine ​​din dietă pot modifica răspunsul imun. Un deficit de proteine ​​poate afecta generarea și repararea celulelor și poate crește riscul de infecție din cauza nivelurilor modificate ale producției de anticorpi.

Importanța proteinelor în dietă se datorează capacității lor de a furniza aminoacizi. Deficiențele de proteine ​​influențează celulele imune, modificându-le capacitatea de răspuns. S-a demonstrat că dietele sărace în aminoacizi triptofan și fenilalanină scad sinteza anticorpilor.

Dieta influențează sistemul imunitar uman

Grăsimi

Este de remarcat rolul important pe care îl joacă grăsimile asupra funcției imune. Fiecare tip de acid gras, principalele componente ale grăsimilor, are funcții diferite în cadrul sistemului imunitar al oamenilor.

De exemplu, dietele obezogenice – cu exces de grăsimi saturate – au fost legate de modificări ale răspunsului inflamator. Acest lucru duce la o creștere a infecțiilor, indiferent de existența obezității.

Omega 3 scad cei mai importanți mediatori inflamatori și îmbunătățesc microbiota intestinală. Efecte similare au fost raportate și în cazul acidului oleic. La o prezență mai redusă a mediatorilor inflamatori, există o scădere a incidenței bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă sau boala inflamatorie intestinală.

Micronutrienții din dietă și influența lor asupra sistemului imunitar

Vitaminele și mineralele au mai multe funcții:

  • Roluri metabolice
  • Reglarea ciclului celular
  • Modularea proceselor de diviziune și diferențiere celulară
  • Integritatea celulară a țesuturilor, a epiteliilor și a sistemului imunitar

Consumul de vitamina E, C, A, B6, B12, acid folic și minerale, precum fierul, cuprul, seleniul și zincul, ne fac să suferim mai puține infecții datorită:

  • Efectelor imunomodulatoare și imunostimulatoare
  • Protecției împotriva radicalilor liberi

Lipsa oricăreia dintre aceste minerale sau vitamine este legată de un deficit de limfocite și alți markeri importanți pentru sistemul imunitar. Cu toate acestea, multe dintre modificările imune apărute din cauza nivelurilor scăzute de micronutrienți se ameliorează odată cu suplimentarea.

Trebuie să aveți grijă și la excesul de micronutrienți, deoarece poate provoca efecte adverse la nivel imunitar.

Vitamine și minerale

Dieta pentru un sistem imunitar puternic

Prin urmare, dacă doriți să aveți un sistem imunitar puternic care să vă apere în mod adecvat împotriva infecțiilor, ar trebui să consumați:

  • Fructe și legume bogate în vitamine și minerale, precum și în antioxidanți
  • Leguminoase și cereale integrale pentru controlul nivelului de insulină
  • Proteine ​​animale și vegetale pentru a evita deficitul
  • Grăsimi din pește albastru, nuci și ulei de măsline extravirgin

O dietă variată, împreună cu exerciții fizice regulate, reprezintă cea mai bună modalitate de a stimula sistemul imunitar și de a spori performanța acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Plaza Díaz J., Fontana L., Gil A., Human milk oligosaccharides and immune system development. Nutrients, 2018.
  • DiNicolantonio JJ., Mehta V., Onkaramurthy N., O’Keefe JH., Fructose induced inflammation and increased cortisol: a new mechanism for how sugar induces visceral adiposity. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (1): 3-9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.