Stimularea sistemului imunitar: 6 obiceiuri eficiente - Doza de Sănătate
 

Stimularea sistemului imunitar: 6 obiceiuri eficiente

Aproximativ 75% dintre modalitățile prin care putem întări sistemul imunitar au legătură cu calitatea vieții. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase poate stimula apărarea naturală a corpului.
Stimularea sistemului imunitar: 6 obiceiuri eficiente
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru stimularea sistemului imunitar și evitarea îmbolnăvirii. Sistemul imunitar este cel care te protejează de boli și infecții. Așadar, atunci când este slăbit, este mai ușor să te îmbolnăvești.

Majoritatea dintre noi avem un stil de viață rapid, care este adesea asociat cu stresul. Lucrul în interior și în preajma altor persoane ne expune la poluare, viruși și bacterii dăunătoare. Expunerea la acești factori, combinată cu stresul, ne poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce ne pune în pericol sănătatea.

Pentru a te ajuta să eviți să devii victima unei infecții, am pregătit o listă de obiceiuri sănătoase pe care le poți pune în practică pentru stimularea sistemului imunitar. Cu toate acestea, înainte de a-ți prezenta aceste obiceiuri, trebuie să înțelegi cum funcționează sistemul natural de apărare a organismului.

Ce este sistemul imunitar și cum funcționează?

Imunitatea înseamnă a fi protejat. Organismul luptă împotriva bolilor cu ajutorul sistemului imunitar. O rețea de celule, țesuturi și organe alcătuiesc acest sistem și lucrează împreună pentru a proteja corpul.

Celulele albe din sânge sunt o parte importantă a unui sistem imunitar sănătos. Acestea luptă împotriva germenilor și sunt de două tipuri:

  • Fagocite: Aceste celule devorează microorganismele dăunătoare.
  • Limfocite: Acestea sunt celule cu memorie ce își „amintesc” de agenții patogeni invazivi pe care i-au identificat anterior pentru a răspunde rapid la o nouă infecție. Există limfocite de tip B și T.

Atunci când o substanță moleculară străină, cunoscută sub numele de antigen, intră în organism, o mulțime de celule lucrează împreună pentru a o identifica și a o combate. Aceste celule declanșează producerea de anticorpi în limfocitele B.

Germeni care afectează corpul uman
Sistemul imunitar este responsabil de protejarea organismului împotriva germenilor dăunători.

Anticorpii și sistemul imunitar

Anticorpii sunt proteine care se leagă de antigeni specifici. Odată ce celulele limfocite B localizează un antigen, îl „rețin” și produc anticorpi. Data viitoare când antigenul este introdus în organism, globulele albe din sânge îl vor combate cu ușurință. De aceea, boli precum varicela afectează o persoană o singură dată.

În ceea ce privește celulele T limfocitare, cunoscute și sub denumirea de „celule ucigașe” sau „celule k”, acestea luptă cu antigenii atunci când anticorpii nu sunt capabili să îi învingă fără ajutor.

Există multe alte mecanisme și celule implicate în funcționarea sistemului imunitar. Este important să cunoaștem sistemul imunitar pentru a înțelege mai bine de ce obiceiurile de mai jos ne pot îmbunătăți starea de sănătate.

Stimularea sistemului imunitar: 6 obiceiuri eficiente

Aproximativ 75% dintre modalitățile prin care îți poți consolida funcția sistemului imunitar au legătură cu calitatea vieții. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase ar putea întări apărarea naturală a corpului.

1. Crește-ți aportul de zinc

Alimente utile pentru stimularea sistemului imunitar
Zincul funcționează în diferite moduri în organism, de la reglarea gustului, până la menținerea tensiunii arteriale.

Zincul ajută la reglarea producției de celule imune. În plus, zincul este esențial în producția de ADN și joacă un rol important în crearea celulelor albe din sânge.

3. Consumă suficiente calorii

Dacă nu consumi suficiente calorii, corpul va avea un deficit de energie. Prin urmare, toată energia disponibilă va fi folosită pentru a susține organele vitale, precum creierul și inima, în loc să susțină sistemul imunitar.

3. Odihnește-te suficient

Dacă nu dormi atât cât este recomandat în funcție de vârstă, sistemul imunitar va fi în cele din urmă compromis, lăsându-te vulnerabil la răceli, infecții respiratorii și alte boli. Problemele de somn pot provoca o scădere considerabilă a numărului celulelor imune.

4. Fă sex

Unii specialiști consideră faptul că, pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, a face sex în mod regulat poate spori apărarea corpului. Potrivit unui studiu din 2013, sexul oral poate ajuta la protejarea ta sau a partenerei tale de boli precum endometrioza.

Obiceiuri utile pentru stimularea sistemului imunitar
Interesant este faptul că sexul este benefic pentru stimularea sistemului imunitar.

5. Fă mișcare regulat

Practică exerciții aerobice care presupun să miști diferite părți ale corpului în același timp, cum ar fi înotul sau mersul pe bicicletă. Sportul practicat la nivel moderat este cel mai bun și ar trebui să încerci să eviți suprasolicitarea.

Dacă nu ești obișnuit să faci mișcare, începe încet. Oferă-i corpului tău șansa de a se obișnui cu noua rutină. Încetul cu încetul, poți crește intensitatea.

6. Vitamine care stimulează imunitatea

Iată câteva dintre cele mai bune substanțe nutritive pentru întărirea sistemului imunitar:

  • Vitamina A: ajută la menținerea apărării naturale a corpului.
  • Vitamine din grupul B: sporesc sănătatea creierului.
  • Vitamina C: reduce durata și severitatea răcelilor și a gripei.
  • Vitamina E: Crește răspunsul imun.

După cum poți vedea, câteva obiceiuri simple pot ajuta la stimularea sistemului imunitar pentru a te bucura de o sănătate mai bună. Deși aceste obiceiuri nu te vor împiedica să te îmbolnăvești, te pot ajuta să reduci foarte mult riscul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vega Robledo, G. B. (2008). La respuesta Inmune. Medigraphic.
  • Martín, D. D., Martín, A. P., Sanz, J. M., Luengo, M. Á. S., & Soto, M. Á. M. (2009). Sistema inmune y cáncer. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(09)70601-8
  • Monserrat Sanz, J., Gómez Lahoz, A. M., Sosa Reina, M. D., & Prieto Martín, A. (2017). Introducción al sistema inmune. Componentes celulares del sistema inmune innato. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.12.006
  • Abascal, R. V. Alimentación y sistema inmune. EPIGENÉTICA Y ENFERMERÍA:“CUIDANDO DESDE UN ENFOQUE INTEGRAL”, 75.
  • Ollila, J., & Vihinen, M. (2005). B cells. The international journal of biochemistry & cell biology, 37(3), 518-523.
  • Yan, M., Song, Y., Wong, C. P., Hardin, K., & Ho, E. (2008). Zinc deficiency alters DNA damage response genes in normal human prostate epithelial cells. The Journal of nutrition, 138(4), 667-673.
  • Sanz, J. M., Lahoz, A. G., Reina, M. S., & Martín, A. P. (2017). Introducción al sistema inmune. Componentes celulares del sistema inmune innato. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 12(24), 1369-1378.
  • Pittrof, R., Sully, E., Bass, D. C., Kelsey, S. F., Ness, R. B., & Haggerty, C. L. (2012). Stimulating an immune response? Oral sex is associated with less endometritis. International journal of STD & AIDS, 23(11), 775-780.
  • Respuesta inmunitaria: MedlinePlus enciclopedia médica. (2019). Retrieved 9 July 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000821.htm
  • Respuesta inmunitaria: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 9 July 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000821.htm

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.