Alăptarea și sistemul imunitar al bebelușului - Doza de Sănătate
 

Alăptarea și sistemul imunitar al bebelușului

Alăptarea este esențială pentru a asigura buna funcționare a sistemului imunitar al nou-născutului și pentru ca acesta să obțină toți nutrienții de care are nevoie.
Alăptarea și sistemul imunitar al bebelușului
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Alăptarea este una dintre cele mai sănătoase modalități de a-ți hrăni copilul. Numeroase studii au arătat faptul că laptele matern îndeplinește cerințele nutriționale ale bebelușilor în primele etape ale vieții acestora. De asemenea, trebuie să menționăm faptul că alăptarea și sistemul imunitar al nou-născutului sunt strâns legate.

Laptele matern asigură dezvoltarea și creșterea adecvată. Aceasta ar putea determina mecanismele de apărare a corpului în perioadele ulterioare, fiind un element fundamental pentru a garanta o stare optimă de sănătate.

Compoziția colostrului și a laptelui matern

Laptele matern conține macro- și micronutrienți și concentrează imunoglobuline care sunt transferate către copil. Alăptarea în primele luni de viață reduce semnificativ riscul de a dezvolta alergii și probleme autoimune. Acest lucru se datorează, parțial, prezenței imunoglobulinelor. Un studiu apărut în Annals of Nutrition & Metabolism relevă aceste descoperiri.

Bebeluș alăptat de mama lui
Laptele matern oferă toți nutrienții de care are nevoie bebelușul pentru a se dezvolta corect.

Primul lapte ce curge din sân după naștere, cunoscut sub numele de colostru, conține o cantitate mare de compuși bioactivi cu proprietăți benefice. De asemenea, poate conține și citokine de înaltă calitate și acizi grași polinesaturați.

Alăptarea și sistemul imunitar al bebelușului: beneficii

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață ale bebelușului. Acest lucru se datorează beneficiilor dovedite ale alăptării pentru sistemul imunitar, printre altele.

Alăptarea ar putea reduce riscul de patologii autoimune

După cum am menționat deja, colostrul și laptele matern pot reduce incidența problemelor autoimune, cum ar fi alergiile. Există mai multe studii care susțin acest lucru. Asigurarea aportului acestui aliment în cel puțin primul an de viață al bebelușului poate reduce probabilitatea de a dezvolta patologii legate de o problemă a sistemului de apărare în anii următori.

Incidență redusă a bolilor infecțioase

Alăptarea ar putea produce o scădere a riscului de deces din cauza pneumoniei în primele etape ale vieții. Acest lucru este demonstrat de cercetările din revista Minerva Pediatrica. Această metodă de hrănire crește șansele de supraviețuire a bebelușului și protejează împotriva dezvoltării mai multor patologii cronice și complexe pe termen mediu.

Alăptarea și sistemul imunitar sunt corelate
Alăptarea necesită o tehnică foarte specifică, deci este normal să existe dificultăți în hrănirea copiilor în acest fel.

Dezvoltarea optimă a sistemului imunitar la sugarii prematuri

Una dintre principalele probleme ale bebelușilor prematuri este faptul că aceștia se nasc fără maturizarea optimă a multor dintre sisteme. Drept urmare, acest lucru poate compromite funcționarea fiziologică, producând astfel probleme de sănătate.

În acest caz, alăptarea devine și mai importantă. Potrivit unui articol apărut în Clinics in Perinatology, laptele matern poate îmbunătăți eficiența sistemului imunitar la sugarii prematuri. Acest lucru, la rândul său, reduce riscul de a dezvolta probleme autoimune pe termen scurt.

Până la ce vârstă este recomandată alăptarea?

Acesta este un subiect care generează multe dezbateri. Experții spun că mamele ar trebui să-și alăpteze copiii în primul an de viață pentru a experimenta toate beneficiile. Deși este adevărat că hrănirea complementară poate începe după vârsta de 6 luni, cel mai bine este să alăptezi încă 6 luni.

Cu toate acestea, alți specialiști susțin extinderea alăptării. Însă acest lucru nu este întotdeauna posibil, în principal din cauza disconfortului pe care mamele îl pot experimenta, alăptarea având legătură cu hipersensibilitatea sau durerea de sâni.

Este important de reținut că, atunci când înlocuim laptele matern cu o formulă artificială, ar trebui să acordăm o atenție specială etichetelor. Multe dintre formulele de pe piață conțin cantități mari de zaharuri simple, ceea ce dăunează bebelușului. În plus, este important să te asiguri că aportul de acizi grași nesaturați este suficient.

Alăptarea favorizează dezvoltarea sistemului imunitar

Alăptarea este esențială pentru asigurarea maturării corespunzătoare a sistemului imunitar al nou-născutului. Reduce semnificativ riscul de a dezvolta alergii și astm, printre alte patologii care au legătură cu problemele autoimune. În același timp, crește șansele de supraviețuire și reduce riscul de a contracta pneumonie severă.

Este important să reții faptul că laptele matern este cel mai complet aliment pentru copii. Conține proteine de cea mai înaltă calitate, acizi grași nesaturați și toate vitaminele de care organismul uman are nevoie pentru procese fiziologice eficiente.

Este adevărat că există un dezacord cu privire la momentul întreruperii alăptării. Cu toate acestea, aproape toți experții sunt de acord că acest lucru nu ar trebui să se întâmple înainte de vârsta de 1 an.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Oddy WH. Breastfeeding, Childhood Asthma, and Allergic Disease. Ann Nutr Metab. 2017;70 Suppl 2:26-36. doi: 10.1159/000457920. Epub 2017 May 19. PMID: 28521318.
  • Gertosio C, Meazza C, Pagani S, Bozzola M. Breastfeeding and its gamut of benefits. Minerva Pediatr. 2016 Jun;68(3):201-12. Epub 2015 May 29. PMID: 26023793.
  • Lewis ED, Richard C, Larsen BM, Field CJ. The Importance of Human Milk for Immunity in Preterm Infants. Clin Perinatol. 2017 Mar;44(1):23-47. doi: 10.1016/j.clp.2016.11.008. Epub 2016 Dec 27. PMID: 28159208.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.