Alăptarea și medicamentele: compatibilități
În timpul sarcinii, femeile ar trebui să limiteze cât mai mult consumul de medicamente și să la ia doar pe cele prescrise de medic. Cu toate acestea, se pune întrebarea dacă ar trebui să aplice aceleași limitări și în timpul alăptării. Care sunt medicamentele compatibile cu alăptarea și sigure pentru bebeluș? Citește mai departe pentru a afla!
Alăptarea și medicamentele
Nu există un mod mai bun de a hrăni copiii în primele luni de viață. Beneficiile multiple ale alăptării sunt cunoscute de majoritatea oamenilor:
- Laptele matern conține toți nutrienții necesari pentru dezvoltarea corectă a bebelușului.
- Oferă anticorpi care protejează împotriva infecțiilor, diareii, alergiilor și altor afecțiuni.
- Este ușor de digerat.
- Reduce constipația.
- Promovează sănătatea pe tot parcursul vieții.
În plus, alăptarea aduce beneficii și mamei. Aceasta poate reduce riscul de a dezvolta:
- Cancer de sân și ovarian
- Diabet de tip 2
- Anemie
- Osteoporoză
Din toate aceste motive, este important ca mamele să știe că alăptarea este cea mai bună opțiune. Noile mame ar trebui să înțeleagă, de asemenea, că nu trebuie să oprească alăptarea decât dacă se întâmplă ceva grav.
Astfel, administrarea anumitor medicamente nu este o scuză pentru a opri alăptarea. Suntem siguri că multe femei cred că, în timp ce alăptează, ceea ce ingerează poate fi transmis copilului, la fel ca atunci când sunt însărcinate. Prin urmare, ele cred că atunci când iau medicamente, cea mai bună opțiune este să întrerupă alăptarea.
Aceasta este o greșeală. Foarte puține medicamente interferează cu alăptarea, deci este perfect sigur să iei anumite tratamente în timp ce îți alăptezi copilul. În orice caz, medicul are datoria să stabilească dacă medicamentul este compatibil cu alăptarea. Așadar, nu ezita să discuți cu acesta.
De asemenea, recurgem adesea la utilizarea de medicamente pentru a trata disconfortul care poate fi depășit și fără acestea. Din acest motiv, în timpul alăptării, este bine să eviți administrarea de medicamente dacă acest lucru nu este necesar.
Alăptarea și medicamentele: compatibilități
Pentru a determina dacă medicamentul pe care îl iei este compatibil cu alăptarea, îți sugerăm să te adresezi medicului. Cu toate acestea, așa cum am spus anterior, poți să iei majoritatea medicamentelor în timpul alăptării:
- Paracetamolul nu cauzează probleme. Cu toate acestea, după cum știi, consumul excesiv de medicamente nu este recomandat. Prin urmare, este mai bine să nu iei nimic dacă nu este absolut necesar.
- Unele grupe de antibiotice sunt compatibile cu alăptarea. În acest caz, medicul îți va spune ce antibiotic să iei pentru a nu interfera cu alăptarea.
- Nici insulina nu va cauza probleme. De fapt, aproape toți hormonii pot fi administrați în aceste luni, cu excepția estrogenului, care ar putea reduce producția de lapte matern. Deci, întreabă medicul despre contracepția hormonală dacă vrei să începi să iei pilule.
- În dozele prescrise, aproape toate medicamentele antitiroidiene, antiepileptice, antireumatice, antiinflamatoare intestinale și imunosupresoare sunt compatibile cu alăptarea.
- Dacă trebuie să mergi la dentist, trebuie să știi că anestezia locală, antibioticele și medicamentele antiinflamatoare nu vor afecta alăptarea.
Ce medicament nu poți lua?
Asociația Spaniolă de Pediatrie indică faptul că în timpul alăptării nu trebuie luate următoarele:
- Unele anticoagulante
- Derivați ai ergotaminei pentru tratamentul migrenelor, deoarece inhibă prolactina
- Antineoplastice
- Psihofarmaceutice
- Droguri (amfetamină, cocaină, alcool, etc.)
- Medicație cu conținut ridicat de iod
- Medicamente anti-cancer
Utilizarea de medicamente compatibile în timpul alăptării
Deși majoritatea medicamentelor nu sunt contraindicate, ar trebui să ne bazăm întotdeauna pe sfatul medicului pentru a ne asigura că nu există nicio problemă sau risc nici pentru mamă, nici pentru sugar. Trebuie luate în considerare următoarele:
- Ar trebui să fim întotdeauna precauți atunci când luăm orice medicament. Din acest motiv, atunci când ai afecțiuni minore care pot fi depășite fără a recurge la medicamente, cel mai bine este să eviți orice produs.
- Dacă bebelușul sau mama au anumite probleme de sănătate (de exemplu, probleme renale, deficit de glucoză-6-fosfat-DH), lista medicamentelor compatibile cu alăptarea poate fi mult mai scurtă. Acesta este motivul pentru care trebuie să te adresezi medicului.
- Nu trebuie să apelezi la auto-medicație, nici în timpul alăptării, nici în orice altă perioadă a vieții. Evită să utilizezi medicamente care nu au fost prescrise de medic.
- Nu înceta să alăptezi dacă nu există un motiv întemeiat pentru a face acest lucru.
Pe scurt, alăptarea oferă multiple beneficii pentru mamă și copil. Există o listă de medicamente pe care le poți lua în timp ce alăptezi, așadar consultă medicul pentru a te asigura că totul este în regulă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Organización Mundial de la Salud, Breastfeeding and maternal medication, 2002. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/62435/55732.pdf;jsessionid=C72F0DB02D555DBABDFD6EA2D26FB167?sequence=1.
- Neil Hotham, Elizabeth Hotham, “Drugs in breastfeeding”, Aust Prescr. 2015 Oct; 38(5): 156–159.
- J.M. Paricio Talayero, J.J. Lasarte Velillas, “Lactancia y medicamentos: Una compatibilidad casi siempre posible”, Comité de Lactancia de la Asociación Española de Pediatría, s.f. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/lm_medicamentos.pdf.