4 vitamine care fortifică sistemul imunitar - Doza de Sănătate
 

4 vitamine care fortifică sistemul imunitar

Deși cel mai bun mod de a obține vitamine este prin urmarea unei diete sănătoase, uneori organismul are nevoie de puțin ajutor. Iată 4 vitamine pe care trebuie să le consumi!
4 vitamine care fortifică sistemul imunitar
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă ai suferit recent de gripă sau de alte probleme de sănătate cauzate de virusuri, este posibil ca organismul tău să aibă nevoie de vitamine care fortifică sistemul imunitar. Cel mai bun mod de a ne satisface necesarul de vitamine este să urmăm o dietă sănătoasă și echilibrată. Însă uneori avem nevoie de un plus de nutrienți.

Nu este ușor să obținem toți nutrienții de care avem nevoie prin dietă, iar uneori nici bugetul nu ne permite acest lucru. Drept soluție, vitaminele ne ajută să ne atingem obiectivele nutriționale.

Fii vigilent și aprovizionează-ți organismul cu vitamine care fortifică sistemul imunitar. Dacă dieta ta nu este una perfect echilibrată, apelează la suplimente alimentare. Acestea sunt relativ ieftine și, pe termen lung, te vor ajuta să economisești banii pe care i-ai fi cheltuit pe medicamente.

Citește în continuare pentru a afla cum să-ți întărești mijloacele naturale de apărare!

Top 4 vitamine care fortifică sistemul imunitar

În cele ce urmează, îți prezentăm 4 vitamine esențiale pentru un sistem imunitar puternic. Ai nevoie de ele nu doar atunci când ești bolnav, ci și ca măsură preventivă. Astfel, organismul tău va fi mai sănătos, iar tu vei evita bolile grave.

1. Vitamina A

Sistemul imunitar are nevoie de această vitamină pentru a funcționa corect. O putem obține din legume precum morcovii, spanacul, broccoli și varza. Totodată, vitamina A se găsește în produse lactate precum laptele dulce și în fructe precum pepenele galben, caisele și mango.

Legume și lactate ce conțin vitamine care fortifică sistemul imunitar

Dar care este rolul vitaminei A? Vitamina A contribuie la formarea globulelor albe și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Acest lucru este foarte important atunci când un virus este prezent în organism.

Globulele albe combat virușii și elimină infecțiile din organism. Dacă nivelul acestor celule este unul scăzut, riscul de apariție a infecțiilor crește semnificativ.

2. Complexul vitaminelor B

Și complexul vitaminelor B poate fortifica sistemul imunitar. Alimente precum avocado și produsele lactate (iaurtul sau laptele) sunt foarte bogate în vitamina B. Pentru varietate, te sfătuim să consumi și legume precum sparanghelul, carne și pește. În acest mod, îți vei satisface necesarul de vitamina B prin dietă.

Complexul vitaminelor B este important pentru buna funcționare a organismului uman, deoarece acesta reglează absorbția multor alți nutrienți. De pildă, dacă nivelul de vitamina B12 sau B9 este redus, numărul anticorpilor va scădea, iar organismul va deveni mai susceptibil infecțiilor. Abilitatea sa de a se recupera rapid va scădea semnificativ.

3. Vitamina C

Această vitamină este celebră, deoarece supermarketurile promovează sucul de portocale drept o sursă importantă de vitamina C.

Cu toții știm că putem obține vitamina C din citrice precum portocalele și lămâile, dar și din alte fructe ca murele, guava, kiwi și căpșunile.  În mod surprinzător, acest nutrient se găsește în cantități deloc neglijabile în legume precum pătrunjelul și ardeii roșii. Încearcă să combini aceste alimente pentru a servi ceva diferit la fiecare masă!

Produse vegetale ce conțin vitamine care fortifică sistemul imunitar

Care sunt funcțiile vitaminei C? Consumul de vitamina C stimulează producția de interferon, o proteină care protejează celulele împotriva infecțiilor virale. Numeroase organizații și specialiști au cercetat importanța aportului de vitamina C, iar aceasta este considerată a fi una din principalele vitamine care fortifică sistemul imunitar.

4. Vitamina E

Ultima vitamină despre care vrem să-ți vorbim se găsește în nuci, migdale și arahide. O putem obține și consumând semințele de floarea soarelui, fistic sau broccoli. Așadar, ținând cont de concentrația de vitamina E, cele mai bune uleiuri pentru gătit și salate sunt uleiul de floarea soarelui, uleiul de germeni de grâu și uleiul de soia.

Vitamina E este benefică pentru sistemul imunitar datorită proprietăților sale antioxidante. Aceasta luptă împotriva radicalilor liberi și ajută celulele să se regenereze și să funcționeze în mod corespunzător.

Importanța vitaminelor pentru sănătate

Tindem întotdeauna să subestimăm importanța vitaminelor pentru sănătate. Mulți dintre noi facem greșeala de a mânca mereu același lucruri, uitând de varietate în dietă. Acest obicei ne limitează semnificativ aportul de vitamine, lăsându-ne lipsiți de apărare împotriva virusurilor.

Cheia pentru a evita gripa și alte infecții este să avem un sistem imunitar puternic. Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru presupune adoptarea unei diete variate, bogate în alimentele menționate anterior.

Tu îți fortifici mijloacele naturale de apărare cu vitamine? Încearcă să consumi mai multe alimente care conțin vitaminele A, B, C și E. Nu mai vei contracta infecții atât de des și vei fi mai sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.