Zincul întărește sistemul imunitar: cum este posibil? - Doza de Sănătate
 

Zincul întărește sistemul imunitar: cum este posibil?

Rolul zincului în îmbunătățirea funcțiilor sistemului imunitar a fost studiat timp de mulți ani. Din acest motiv, specialiștii recomandă în prezent consumul acestuia pentru a îmbunătăți răspunsul organismului la agenții infecțioși.
Zincul întărește sistemul imunitar: cum este posibil?
Mariana Sánchez Huergo

Scris și verificat de nutriționistul Mariana Sánchez Huergo.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Zincul este unul dintre mineralele esențiale organismului și întărește sistemul imunitar. În general, asigurarea unei alimentații adecvate este crucială pentru ca organismul să răspundă corespunzător în lupta cu agenții infecțioși.

Un studiu publicat în revista Nutrients subliniază faptul că vitaminele (cum ar fi A, B6, B12, C, D și E) și mineralele (seleniu, magneziu, fier, zinc și cupru) susțin și îmbunătățesc acțiunea sistemului imunitar.

Însă aportul insuficient al acestor substanțe nutritive este frecvent, ceea ce determină o rată mai mare de infecții și numeroase consecințe pentru sănătate. În acest articol, vom discuta despre rolul pe care îl joacă zincul în modelarea răspunsului imun și despre modalitățile de optimizare a aportului de minerale.

Zincul întărește sistemul imunitar: cum este posibil?

În primul rând, infecțiile respiratorii acute, precum epidemiile de gripă sezonieră și recentul focar de COVID-19, sunt o cauză frecventă a problemelor de sănătate și a mortalității la nivel mondial. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează faptul că gripa sezonieră cauzează 3 până la 5 milioane de infecții grave care necesită spitalizare și provoacă rate ridicate de deces la nivel mondial.

Deși măsurile adecvate de igienă și vaccinurile sunt instrumente eficiente pentru a te proteja împotriva infecțiilor, nu toate bolile de acest tip au un vaccin. Vaccinurile necesită timp pentru a fi dezvoltate. De fapt, poate dura mulți ani până când un vaccin este aprobat.

Din această cauză, trebuie să adoptăm strategii pentru a aborda epidemiile infecțioase. O măsură utilă este utilizarea imunonutrienților pentru a întări sistemul imunitar. Continuă să citești pentru a afla rolul zincului, mecanismele sale de acțiune și care sunt alimentele care îl conțin.

Medic ce explică modul în care zincul întărește sistemul imunitar
O deficiență a unor substanțe nutritive precum zincul poate determina slăbirea sistemului imunitar. Din acest motiv, pe lângă tratamentele convenționale, este important să acorzi atenție nutriției corecte.

Zincul: principalele caracteristici

Cercetătorii cunosc de mult timp rolul zincului în funcționarea sistemului imunitar. Aceștia au descoperit în urmă cu patru decenii timulinul dependent de zinc, implicat în dezvoltarea limfocitelor T în timus.

Acest oligoelement este o componentă a mai mult de 3000 de proteine ​​care joacă rolul de enzime și factori de transcripție ce participă la căile de semnalizare celulară și la procesele de reparare și replicare a ADN-ului.

Mecanisme ale acțiunii sale imune

Având în vedere multiplele funcții de transducție a semnalului și de proliferare celulară pe care le exercită acest mineral, nu este surprinzător faptul că joacă un rol important în modularea funcției imunitare. Potrivit unui articol publicat în revista Metallomics, zincul este necesar pentru maturarea și menținerea echilibrului celulelor T.

De exemplu, cercetătorii au arătat faptul că un deficit de zinc poate provoca scăderea imunității mediate de limfocitele Th1 și poate promova reacții inflamatorii (caracterizate prin secreție de interleukină 1β).

Surse alimentare de zinc

Acum că am aflat că zincul întărește sistemul imunitar, vom analiza sursele naturale de zinc.

Așa cum am menționat deja, cercetătorii au studiat rolul zincului în întărirea sistemului imunitar de nenumărate ori. Deși poți consuma acest mineral sub formă de suplimente sau multivitamine, în mod ideal ar trebui să-l iei din alimente.

Principalele surse alimentare de zinc sunt următoarele:

  • Stridii, care furnizează 76 mg per porția de 85 g.
  • Cereale integrale fortificate, care furnizează 15 mg per 30 g.
  • Carne de vită, care conține 6,2 mg la 100 g.
  • Carne de pui, care oferă 2,7 mg la 100 g.
  • Carne de porc, care conține 2,9 mg la 100 g.
  • Fructele de mare sunt, de asemenea, o sursă bună de zinc. De exemplu, scoicile furnizează 21 mg la 100 g, în timp ce sardinele furnizează 3 mg la 100 g.
  • Leguminoasele sunt o sursă modestă, dar notabilă. Acestea conțin 1,8 mg de zinc la 170 g.
Surse de zinc
Deși este posibil să obții zinc din suplimente, cel mai bine este să îl obții din surse naturale.

Rolul zincului și al suplimentelor

Este important să cunoaștem recomandările nutriționale în ceea ce privește aportul de micronutrienți. Pentru început, entități precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) ar trebui să susțină mai mult aportul de suplimente alimentare.

Pentru a sprijini funcționarea optimă a sistemului imunitar, specialiștii ne recomandă să consumăm între 8 și 11 mg de zinc pe zi. Este important să subliniem importanța consumului de produse de origine animală ca sursă principală de zinc. Deși acestea nu sunt singura sursă, zincul din produsele de origine animală are o biodisponibilitate ridicată. Vegetarienii și veganii trebuie să țină cont de acest aspect problematic pentru dieta lor.

Importanța unei diete adecvate

În cele din urmă, este important să subliniem necesitatea adoptării unei diete sănătoase și variate pentru a obține toate vitaminele și mineralele necesare bunei funcționări a organismului. Au fost observate lipsuri de diferiți micronutrienți la persoanele supraponderale și obeze.

Potrivit unui articol publicat în Endocrine, Metabolic & Immune Disorders, unul dintre motivele pentru care persoanele supraponderale suferă de carențe este consumul de alimente procesate, care conțin prea multe grăsimi trans și zaharuri simple. Aceste alimente induc creșterea în greutate și nu conțin vitaminele și mineralele necesare. În consecință, consumul acestora crește probabilitatea de a contracta boli infecțioase.

Este esențial să cunoști rolul zincului și al altor substanțe nutritive pentru întărirea sistemului imunitar. Acest lucru, însoțit de măsuri de igienă de bază, îți va ajuta corpul să fie pregătit pentru întâlnirea cu agenții infecțioși.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • World Health Organization Influenza (Seasonal). Available online: https://www.who.int/news-room/fact- sheets/detail/influenza-(seasonal) (accessed on 2 March 2020).Calder P, Carr A, Gombart A, Eggersdorfer M. Optimal
    • Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020;12(4):1181.
    • Haase H, Rink L. Multiple impacts of zinc on immune function. Metallomics. 2014;6(7):1175.
    • Bonaventura P, Benedetti G, Albarède F, Miossec P. Zinc and its role in immunity and inflammation. Autoimmunity Reviews. 2015;14(4):277-285.
    • Elmadfa I, Meyer A. The Role of the Status of Selected Micronutrients in Shaping the Immune Function. Endocrine, Metabolic & Immune Disorders – Drug Targets. 2019;19(8):1100-1115.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.