Măsuri preventive împotriva COVID-19 - Doza de Sănătate
 

Măsuri preventive împotriva COVID-19

Cele mai eficiente măsuri preventive împotriva infectării cu coronavirusul COVID-19 sunt spălarea mâinilor și departarea de punctele ce reprezintă focare. Dacă crezi că prezinți simptome ale îmbolnăvirii, trebuie să-ți suni imediat medicul de familie.
Măsuri preventive împotriva COVID-19

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Este foarte important să cunoaștem cu toții principalele măsuri preventive împotriva COVID-19.

În prezent, asistăm la o epidemie de coronavirus. Acest virus, cunoscut și ca COVID-19, afectează aproape toate țările de pe glob. Din decembrie 2019, atunci când au fost detectate primele cazuri în China, virusul s-a răspândit rapid în întreaga lume. Mulți oameni sunt speriați. Mulți au fost chiar carantinați sau au ales să se izoleze pentru a preveni contaminarea. De asemenea, mulți oameni ies pe străzi purtând măști de protecție. În general, COVID-19 a stârnit panica. În multe orașe au fost stabilite deja protocoale de carantină.

Totuși, multe informații despre acest virus sunt distorsionate. Este din ce în ce mai dificil să distingem între realitate și ficțiune. Măsurile preventive, timpul de incubație și modul de transmitere a virusului sunt învăluite în numeroase mituri.

COVID-19 este un virus transmis prin contact direct între oameni și prin picături eliberate în aer prin tuse sau strănut.

În acest articol, vom discuta despre principalele măsuri preventive împotriva COVID-19.

Măsuri preventive împotriva COVID-19

1. Evitarea zonelor declarate focar de infecție

Deși virusul se răspândește tot mai mult în întreaga lume, există zone cu mai multe cazuri decât altele. Acestea se numesc zone de risc, unde este mai probabil să ne infectăm. De exemplu, nordul Italiei este una dintre aceste zone, denumite și zone roșii.

Este important să stăm departe de persoanele infectate. Deși pare simplu, nu este deloc așa. COVID-19 are o perioadă medie de incubație de șase zile. De asemenea, spitalele devin din ce în ce mai aglomerate din cauza persoanelor care sunt supuse testării. Este aproape inevitabil să nu intrăm în contact cu persoane care nu știu că sunt infectate. Așadar, îți recomandăm să eviți să stai în preajma persoanelor care prezintă simptome, chiar dacă acestea nu știu încă dacă sunt sau nu infectate.

De asemenea, evită cât mai mult posibil locurile aglomerate. Autoritățile din domeniul sănătății trebuie să ia măsuri preventive împotriva COVID-19, inclusiv anularea evenimentelor sau a activităților de muncă în grup.

Fată care tușește în palme

Prima măsură preventivă împotriva COVID-19 este evitarea contactului direct cu persoanele care prezintă simptome ale infectării cu coronavirus.

2. Păstrarea distanței

Oamenii de știință afirmă că virusul poate călători prin aer aproximativ trei metri. Prin urmare, îți recomandăm să stai la cel puțin trei metri distanță față de alte persoane dacă prezinți simptome ale îmbolnăvirii. Chiar și în Italia, această măsură este standard.

3. Spălarea mâinilor

Spălarea cu săpun a mâinilor este una dintre cele mai utile măsuri preventive împotriva COVID-19. Acest lucru este deosebit de important după ce ai mers la baie, ai strănutat sau ai tușit (și, desigur, dacă ai intrat în contact cu o persoană bolnavă). Deși spălarea mâinilor cu apă și săpun este suficientă, poți folosi și soluții dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool.

Atunci când strănuți sau tușești, este esențial să îți acoperi nasul și gura. De preferat, fă acest lucru folosind un material textil sau un șervețel de hârtie. De asemenea, nu uita să-ți speli sau dezinfectezi mâinile după ce ai tușit.

Măsuri preventive împotriva COVID-19 precum spălatul pe mâini

Spălatul pe mâini cu apă și săpun este cea mai bună măsură preventivă împotriva infectării cu COVID-19.

Contactarea serviciilor de urgență

Dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată și ai început să dezvolți simptome, nu ezita să contactezi serviciile de urgență. Simptomele de avertizare sunt tusea, strănutul frecvent, respirația îngreunată și febra.

Cu toate acestea, nu uita că serviciile de urgență sunt foarte aglomerate în aceste zile. Devine tot mai dificil pentru personalul medical să facă față acestei provocări. Așadar, este important să apelezi la serviciile de urgență doar dacă ai motive să crezi că ești într-adevăr infectat.

Nu există precauții speciale cu privire la manipularea alimentelor sau a animalelor. Este important să fii la curent cu știrile privind COVID-19, deoarece în fiecare zi sunt adoptate măsuri și emise recomandări noi.

Cele mai bune măsuri preventive împotriva COVID-19

Așa cum am explicat în acest articol, cele mai bune măsuri preventive împotriva COVID-10 sunt spălarea frecventă a mâinilor și evitarea zonelor considerate focare de infecție. Dacă vezi o persoană cu simptome precum tusea, menține o distanță de trei metri față de aceasta.

Nu uita să consulți un medic dacă ai simptome ale infectării cu COVID-19. De asemenea, dacă bănuiești că ai putea fi infectat, intră în autoizolare pentru a evita îmbolnăvirea celor din jur.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.