Deficitul de acizi grași Omega 3 și 6: 5 simptome - Doza de Sănătate
 

Deficitul de acizi grași Omega 3 și 6: 5 simptome

Omega 3 și Omega 6 sunt doi acizi grași pe care organismul nu îi poate produce, însă de care are nevoie pentru a îndeplini anumite funcții importante. Dacă există un deficit, corpul tău îl va resimți. Află cum din articolul de față!
Deficitul de acizi grași Omega 3 și 6: 5 simptome

Ultima actualizare: 17 ianuarie, 2019

Deficitul de acizi grași Omega 3 și 6 nu trebuie ignorat. Acești nutrienți sunt o parte fundamentală a unei diete sănătoase, deoarece sunt componente de bază în structura celulelor, iar organismul nostru nu îi poate produce.

Multe persoane uită de importanța acizilor grași esențiali. Aceștia se găsesc în general în grăsimi, mai ales în cele prezente în alimente precum:

  • Avocado
  • Pește
  • Arahide
  • Ouă
  • Măsline

Ne ferim de ele pentru că „îngrașă”, însă în realitate organismul are nevoie de o doză regulată de grăsimi sănătoase. Acestea sunt implicate în mai multe funcții și procese fiziologice, printre care și în metabolism.

Astăzi îți propunem să mărești aportul de acizi grași esențiali omega 3 și omega 6. Vei observa în scurt timp diferența, iar organismul tău îți va fi recunoscător!

Ce sunt de fapt acizii grași omega 3 și omega 6?

O alimentație corespunzătoare previne deficitul de acizi grași Omega 3

Știm că există multe produse care conțin adaosuri artificiale de acizi grași Omega 3 și Omega 6, cum ar fi sortimente de smoothie-uri, lapte sau unt. Nu putem nega că și acestea sunt utile, însă cel mai recomandat ar fi să optezi pentru surse naturale, cum ar fi somonul, nucile sau broccoli. 

  • Acidul linoleic (Omega 6) este cel mai cunoscut acid gras cu lanț mediu, care se găsește cu precădere în toate tipurile de semințe, fructe uscate și uleiuri, cum ar fi uleiul de floarea soarelui.
  • Acizii grași omega 3 se găsesc în pește gras, fructe de mare, leguminoase, ulei de măsline, nuci și migdale.

Atât acizii grași omega 3, cât și omega 6 sunt componente structurale ale membranelor celulare, participând la numeroase procese organice. În plus, acești nutrienți sunt și o sursă importantă de energie.

Ce simptome provoacă deficitul de acizi grași Omega 3 și 6?

Pielea uscată este cauzată de deficitul de acizi grași Omega 3

1. Piele uscată

Unul dintre cele mai evidente simptome provocate de deficitul de acizi grași Omega 3 și 6 este pielea uscată. Această neplăcere este des întâlnită în rândul copiilor care nu au o alimentație corespunzătoare.

Problemele dermatologice sunt efectul direct al lipsei de acizi grași esențiali. În această situație, devii mai predispus la infecții, iar rănile se vindecă mai greu.

2. Naștere prematură

Deși cauzele creșterii numărului de nașteri premature nu sunt clare, specialiștii susțin că există anumiți factori care influențează situația, cum ar fi vârsta mamei, fumatul, stresul și deficitul de acizi grași Omega 3 și Omega 6. Aceste grăsimi sănătoase ajută la dezvoltarea corectă a fătului în timpul sarcinii. 

Acizi grași esențiali sunt ca un „combustibil” de calitate care asigură buna funcționare a celulelor și a proceselor de „asamblare” necesare pentru ca bebelușul să crească armonios.

Alimentația este un factor esențial în timpul sarcinii, iar elemente precum vitamina D, calciul și acizii grași esențiali sunt aliați de nădejde.

3. Probleme cardiace

Alimentele bogate în acizi grași Omega 6 protejează inima, oferind energie și scăzând nivelul de colesterol și de trigliceride.

La rândul lor, acizii grași Omega 3 scad riscul de tromboză, împiedică dezvoltarea plăcilor ateromatoase și ajută la reglarea proceselor inflamatoare.

Este important să ții cont de informațiile de mai sus și să încerci să consumi mai multe surse naturale de grăsimi sănătoase, pentru a preveni deficitul de acizi grași Omega 3 și 6.

4. Oboseală accentuată

Deficitul de acizi grași Omega 3 și 6 provoacă oboseală accentuată

Nu uita un lucru foarte important: orice cură de slăbire ai ține, nu este indicat să elimini complet din alimentație grăsimile, mai ales acizii grași Omega 3 și Omega 6.

Printre altele, deficitul de acizi grași Omega 3 și 6 duce la pierderea energiei și a vitalității. O mare parte a caloriilor pe care le consumăm trebuie să provină din grăsimi, drept pentru care este esențial să incluzi acest nutrient în dietă în cantități rezonabile. Ca urmare, vei deveni mult mai energic.

5. Risc crescut de dezvoltare a bolilor inflamatoare

Deficitul de acizi grași Omega 3 și 6 crește riscul de boli inflamatoare

Când vorbim despre boli inflamatoare, ne referim, de exemplu, la artrita reumatoidă. Alimentele bogate în acizi grași Omega 3 ameliorează inflamațiile articulare și redoarea matinală. Astfel, acești nutrienți reduc umflăturile și durerea, acționând ca niște remedii antiinflamatoare excelente.

Nu uita că este indicat să consumi grăsimi sănătoase în fiecare zi. Numai prin consecvență poți obține beneficiile menționate.

În concluzie, știm că ai mai auzit de acizii grași Omega 3 și Omega 6. Este important de reținut că aceștia nu sunt doar un „trend” în alimentație, ci o condiție esențială pentru bunăstarea organismului.

Începe chiar de azi să consumi mai multe grăsimi sănătoase pentru a preveni deficitul de acizi grași Omega 3 și Omega 6!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Desnoyers M, Gilbert K, Rousseau G. Cardioprotective Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Dichotomy between Experimental and Clinical Studies. Mar Drugs. 2018 Jul 10;16(7):234.
  • Kendall AC, Kiezel-Tsugunova M, Brownbridge LC, Harwood JL, Nicolaou A. Lipid functions in skin: Differential effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on cutaneous ceramides, in a human skin organ culture model. Biochim Biophys Acta Biomembr. 2017 Sep;1859(9 Pt B):1679-1689.
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. Importance of maintaining a low omega-6/omega-3 ratio for reducing inflammation. Open Heart. 2018 Nov 26;5(2):e000946.
  • Balta I, Stef L, Pet I, Iancu T, Stef D, Corcionivoschi N. Essential Fatty Acids as Biomedicines in Cardiac Health. Biomedicines. 2021 Oct 14;9(10):1466.
  • Spector AA, Kim HY. Discovery of essential fatty acids. J Lipid Res. 2015 Jan;56(1):11-21.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.