Uleiul de măsline extravirgin – beneficii surprinzătoare - Doza de Sănătate
 

Uleiul de măsline extravirgin – beneficii surprinzătoare

Uleiul de măsline este supranumit și aurul lichid. Aceste are numeroase beneficii pentru sănătate.
Uleiul de măsline extravirgin – beneficii surprinzătoare

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Datorită aromei delicioase și a numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, uleiul de măsline extravirgin este utilizat frecvent în bucătărie. Timp de mulți ani, acest produs a constituit obiectul de studiu al mai multor cercetări științifice. În prezent, știm că acesta prezintă beneficii utile atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe.

Uleiul de măsline extravirgin are un conținut semnificativ de grăsimi mononesaturate și acid oleic, nutrienți ce au fost asociați cu un risc scăzut de a dezvolta boala coronariană.

Mai mult, uleiul de măsline extravirgin conține antioxidanți și alți nutrienți antiinflamatori ce reduc nivelul de colesterol rău, luptă împotriva radicalilor liberi și previn îmbătrânirea prematură.

Tu obișnuiești să consumi ulei de măsline extravirgin? Pentru a te motiva să incluzi acest produs în dieta ta zilnică, în articolul de azi te invităm să descoperi zece dintre cele mai importante beneficii oferite de acest produs.

10 beneficii surprinzătoare oferite de uleiul de măsline extravirgin

Susține pierderea în greutate

Uleiul de măsline extravirgin este foarte util celor care vor să slăbească. Acest beneficiu se datorează faptului că este un aliment foarte sățios care conține grăsimi sănătoase ce stimulează pierderea în greutate. Însă este indicat să consumi uleiul de măsline extravirgin cu moderație deoarece acesta are și un efect laxativ.

Ameliorează durerile

Dureri tratate cu uleiul de măsline extravirgin

Datorită conținutului său de oleocantal, uleiul de măsline extravirgin are o acțiune antiinflamatoare ce poate să amelioreze durerile articulare și musculare. Numeroase studii au descoperit că persoanele care consumă ulei de măsline extravirgin în mod regulat sunt afectate de durere mai rar decât cele care evită acest produs.

Previne scăderea funcției mentale

Fiind bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase, uleiul de măsline extravirgin poate încetini sau chiar preveni scăderea funcției mentale asociate cu tulburări precum boala Alzheimer.

Are proprietăți anticancerigene

Un studiu recent a demonstrat că cei care includ uleiul de măsline extravirgin în dieta lor zilnică prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancer. Acest efect important este datorat conținutului semnificativ de acid oleic al uleiului de măsline.

În plus, acest produs conține antioxidanți, flavonoide, polifenoli și squalenă. Toți acești nutrienți joacă un rol important în ceea ce privește prevenirea cancerului.

Luptă împotriva diabetului

Glicemia scăzută cu uleiul de măsline extravirgin

Un studiu publicat în revista Tratarea diabetului (Diabetes Care) sugerează că dieta mediteraneeană, în cadrul căreia uleiul de măsline extravirgin este un aliment de bază, poate reduce frecvența diabetului de tip II cu până la 50%.

Acest beneficiu al uleiului de măsline extravirgin se datorează grăsimilor sale sănătoase, care reglează glicemia și producția de insulină.

Fortifică sistemul imunitar

Sistemul imunitar este foarte important deoarece rolul său este de a lupta împotriva virusurilor, a bacteriilor și a altor microorganisme care provoacă boli. Uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți și alți nutrienți esențiali care fortifică sistemul imunitar și oferă organismului protecție împotriva bolilor.

Reduce tensiunea arterială

Trei linguri de ulei de măsline extravirgin pe zi sunt suficiente pentru a reduce tensiunea arterială. Conform mai multor studii, grăsimile sănătoase din componența acestui ulei pot reduce nivelul tensiunii arteriale diastolice și sistolice.

Ține sub control nivelul de colesterol

Arterele desfundate cu uleiul de măsline extravirgin

Uleiul de măsline extravirgin este foarte util pentru a ține sub control nivelul colesterolului și a elimina excesul din organism. Grăsimile mononesaturate pot crește nivelul colesterolului „bun” și pot stimula eliminarea colesterolului „rău”, prevenind dezvoltarea bolilor cardiace.

Îmblânzește părul rebel

Grăsimile și ceilalți nutrienți sănătoși ai uleiului de măsline extravirgin te pot ajuta să-ți menții părul sănătos. În acest scop, poți apela la uleiul de măsline pentru a obține părul întins pe care ți l-ai dorit mereu.

Așadar, aruncă la gunoi gelurile și celelalte produse chimice care îți pot distruge podoaba capilară. Uleiul de măsline extravirgin este o alternativă sănătoasă care te va ajuta să-ți îndrepți părul, să-l faci mai strălucitor și să stimulezi creșterea firelor noi.

Hidratează pielea

Uleiul de măsline extravirgin este unul din cei mai buni agenți hidratanți. Deși găsim numeroase creme hidratante în comerț, uleiul de măsline extravirgin este o alternativă incredibilă ce poate hidrata pielea în profunzime.

Acest produs previne îmbătrânirea prematură și oferă protecție împotriva efectelor nocive ale luminii solare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Boss, A., Bishop, K. S., Marlow, G., Barnett, M. P., & Ferguson, L. R. (2016). Evidence to Support the Anti-Cancer Effect of Olive Leaf Extract and Future Directions. Nutrients8(8), 513. https://doi.org/10.3390/nu8080513
    • Bulotta, S., Celano, M., Lepore, S. M., Montalcini, T., Pujia, A., & Russo, D. (2014). Beneficial effects of the olive oil phenolic components oleuropein and hydroxytyrosol: focus on protection against cardiovascular and metabolic diseases. Journal of Translational Medicine, 12(1): 219. https://doi.org/10.1186/s12967-014-0219-9
    • Díaz-López, A., Babio, N., Martínez-González, M. A., Corella, D., Amor, A. J., Fitó, M., Estruch, R., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Fiol, M., Lapetra, J., Serra-Majem, L., Basora, J., Basterra-Gortari, F. J., Zanon-Moreno, V., Muñoz, M. Á., Salas-Salvadó, J., & PREDIMED Study Investigators (2015). Mediterranean Diet, Retinopathy, Nephropathy, and Microvascular Diabetes Complications: A Post Hoc Analysis of a Randomized Trial. Diabetes care38(11), 2134–2141. https://doi.org/10.2337/dc15-1117
    • Emma, M. R., Augello, G., Di Stefano, V., Azzolina, A., Giannitrapani, L., Montalto, G., Cervello, M., & Cusimano, A. (2021). Potential Uses of Olive Oil Secoiridoids for the Prevention and Treatment of Cancer: A Narrative Review of Preclinical Studies. International journal of molecular sciences22(3), 1234. https://doi.org/10.3390/ijms22031234
    • Fezai, M., Senovilla, L., Jemaà, M., & Ben-Attia, M. (2013). Analgesic, Anti-Inflammatory and Anticancer Activities of Extra Virgin Olive Oil. Journal of Lipids, 2013, 1–7. https://doi.org/10.1155/2013/129736
    • Gorzynik-Debicka, M., Przychodzen, P., Cappello, F., Kuban-Jankowska, A., Marino Gammazza, A., Knap, N., Wozniak, M., & Gorska-Ponikowska, M. (2018). Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols. International journal of molecular sciences19(3), 686. https://doi.org/10.3390/ijms19030686
    • Massaro, M., Scoditti, E., Carluccio, M. A., Calabriso, N., Santarpino, G., Verri, T., & De Caterina, R. (2020). Effects of Olive Oil on Blood Pressure: Epidemiological, Clinical, and Mechanistic Evidence. Nutrients12(6), 1548. https://doi.org/10.3390/nu12061548
    • Moreno-Luna, R., Muñoz-Hernandez, R., Miranda, M. L., Costa, A. F., Jimenez-Jimenez, L., Vallejo-Vaz, A. J. et al. (2012). Olive Oil Polyphenols Decrease Blood Pressure and Improve Endothelial Function in Young Women with Mild Hypertension. American Journal of Hypertension, 25(12), 1299–1304. https://doi.org/10.1038/ajh.2012.128
    • Nocella, C., Cammisotto, V., Fianchini, L., D’Amico, A., Novo, M., Castellani, V., Stefanini, L., Violi, F., & Carnevale, R. (2018). Extra Virgin Olive Oil and Cardiovascular Diseases: Benefits for Human Health. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets18(1), 4–13. https://doi.org/10.2174/1871530317666171114121533
    • Rigacci, S. (2015). Olive Oil Phenols as Promising Multi-targeting Agents Against Alzheimer’s Disease. Advances in experimental medicine and biology863, 1–20. https://doi.org/10.1007/978-3-319-18365-7_1
    • Rodríguez-Torrado, M., Kara, A., Torrado, S., Romero, A., Juberías, A., Torrado, J. J., & Serrano, D. R. (2022). In Vitro and In Vivo Characteristics of Olive Oil as Excipient for Topical Administration. Pharmaceutics14(12), 2615. https://doi.org/10.3390/pharmaceutics14122615
    • Rigacci, S., & Stefani, M. (2016). Nutraceutical Properties of Olive Oil Polyphenols. An Itinerary from Cultured Cells through Animal Models to Humans. International Journal of Molecular Sciences, 17(6), 843. https://doi.org/10.3390/ijms17060843
    • Rozati, M., Barnett, J., Wu, D., Handelman, G., Saltzman, E., Wilson, T. et al. (2015). Cardio-metabolic and immunological impacts of extra virgin olive oil consumption in overweight and obese older adults: a randomized controlled trial. Nutrition & Metabolism, 12(28). https://doi.org/10.1186/s12986-015-0022-5
    • Ruiz, M. A., Arias, J. L., & Gallardo, V. (2010). Skin Creams Made with Olive Oil. Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention, 1133–1141. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-374420-3.00124-8
    • Taheri, M., & Amiri-Farahani, L. (2021). Anti-Inflammatory and Restorative Effects of Olives in Topical Application. Dermatology research and practice2021, 9927976. https://doi.org/10.1155/2021/9927976

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.