Pâine cu ulei de măsline – combinația ideală - Doza de Sănătate
 

Pâine cu ulei de măsline – combinația ideală

Știai că, dacă îți începi ziua cu o felie de pâine cu ulei de măsline, îți aprovizionezi organismul cu mulți nutrienți și poți chiar să eviți probleme cum ar fi constipația? Citește în continuare pentru a descoperi beneficiile incredibile ale acestor super-alimente, precum și câteva rețete interesante pe care le poți încerca la tine acasă.
Pâine cu ulei de măsline – combinația ideală

Ultima actualizare: 24 noiembrie, 2018

Multe persoane aleg să servească pâine cu ulei de măsline la micul dejun. Această combinație este unul dintre preparatele de bază ale dietei mediteraneene, care a devenit populară în toată lumea. Desigur, și noi adorăm această dietă.

Dar oare pâinea cu ulei de măsline chiar este sănătoasă? Acest preparat poate provoca câștig în greutate? Este rău dacă îl servim zilnic?

Răspunsul la toate întrebările de mai sus este foarte simplu. Poți servi pâine cu ulei de măsline fără să-ți faci griji. Pe lângă faptul că reprezintă o combinație sănătoasă, aceasta îți va îmbunătăți performanța fizică și mentală.

În articolul de azi îți prezentăm cinci motive pentru care ar trebui să servești o felie de pâine cu ulei de măsline la micul dejun. Dacă nu ai mai încercat niciodată acest preparat, nu ezita să mănânci o felie de pâine integrală unsă cu o lingură de ulei de măsline extravirgin mâine dimineață.

5 motive să mănânci pâine cu ulei de măsline zilnic

Dacă dimineața nu ai mult timp la dispoziție, nu îți face griji: o felie de pâine cu ulei de măsline, un fruct și o cană de cafea alcătuiesc un mic dejun excelent.

Pâinea cu ulei de măsline reprezintă o variantă ideală și atunci când îți este poftă de o gustare sănătoasă după ce ajungi acasă de la serviciu. Reține următoarele reguli simple:

 • Optează mereu pentru ulei de măsline extravirgin
 • Evită pâinea albă sau cea preparată cu făină rafinată
 • Optează pentru pâini mai naturale, precum cea de secară, de ovăz, din semințe sau din cereale integrale

De asemenea, nu trebuie să ai impresia că pâinea cu ulei de măsline poate fi servită chiar la fiecare masă. Asigură-te cu urmezi o dietă echilibrată. Cantitatea ideală de pâine cu ulei de măsline pe care o poți servi pe zi este de una sau două felii. În cele ce urmează îți prezentăm de ce este bine să consumi acest preparat.

Ca să-ți protejezi sănătatea, servește o felie de pâine cu ulei de măsline

1. Este o gustare completă care nu duce la câștigul în greutate

Pâinea cu ulei de măsline este delicioasă și conține anumiți nutrienți esențiali pentru a ne menține sănătoși. O singură felie ne aprovizionează organismul cu vitamina B1, B2, B6 și B9, fier, magneziu, zinc și potasiu. În plus, pâinea cu ulei de măsline nu conține deloc grăsimi saturate.

2. Este benefică pentru sănătate

Acizii grași mononesaturați și polinesaturați din componența uleiului de măsline extravirgin reprezintă „grăsimi sănătoase”, care ajută la eliminarea colesterolului „rău” (LDL).

Un alt beneficiu important al pâinii cu ulei de măsline este conținutul său de vitamina E. Acest ingredient te ajută să combați ateroscleroza și reglează tensiunea arterială.

3. Facilitează digestia și previne constipația

Digestia deficitară, gazele intestinale, hiperaciditatea gastrică și constipația pot fi combătute cu puțină pâine cu ulei de măsline în fiecare zi.

Această combinație gustoasă reduce producția de acizi a stomacului și optimizează funcționarea intestinelor. În plus, pâinea cu ulei de măsline are un efect ușor laxativ, numai bun pentru prima masă a zilei.

4. Combate depresia

Uleiul de măsline conține polifenoli. Acest tip de grăsime mononesaturată are un efect antiinflamator, oferă o stare generală de bunăstare și crește nivelul de endorfine.

Practic, uleiul de măsline oferă o stare de bine pentru că optimizează funcția cardiacă și reduce oxidarea celulară. Așadar, dacă vrei să îți începi ziua cu multă energie și să te simți minunat, servește o felie de pâine cu ulei de măsline la micul dejun. O vei savura cu plăcere!

5. Detoxifică ficatul

În cazul în care nu îți place să începi fiecare zi cu un pahar de apă cu zeamă de lămâie, alternează această combinație cu pâine cu ulei de măsline. Cea din urmă variantă detoxifică ficatul și vezica biliară.

Mai mult, pâinea cu ulei de măsline conține antioxidanți și vitamina E, care optimizează funcția hepatică și îmbunătățesc abilitatea organismului de a se curăța. Dacă suferi de steatoză hepatică (ficat gras), o felie de pâine cu ulei de măsline în fiecare zi te poate ajuta să îți îmbunătățești sănătatea.

Câteva moduri interesante de a servi pâine cu ulei de măsline

Este indicat să îți începi ziua cu o felie de pâine cu ulei de măsline

Avem la dispoziție mai multe moduri de a ne bucura de această combinație sănătoasă și delicioasă, care îi amplifică proprietățile benefice. Iată câteva opțiuni simple:

Varianta nr. 1

 • Prăjește o felie de pâine de secară sau de ovăz.
 • Pisează un cățel de usturoi și întinde-l pe felia de pâine prăjită. Apoi, adaugă uleiul de măsline.

Varianta nr. 2

 • Vei avea nevoie de o pâine întreagă.
 • Taie pâinea de-a lungul părții de sus în mai multe felii, dar nu o felia complet.
 • Adaugă puțin ulei de măsline, usturoi și pătrunjel.
 • Coace pentru câteva minute.

Varianta nr. 3

 • Prăjește o felie de pâine.
 • Adaugă o jumătate de roșie.
 • Adaugă un strop de sare și uleiul de măsline.

Varianta nr. 4

 • Ai nevoie de o felie de pâine.
 • Unge-o cu puțin ulei de măsline.
 • Toacă nuci și presară-le peste pâine.
 • Adaugă puțin piper alb.
 • Prăjește pâinea ușor.

Varianta nr. 5

 • Prăjește o felie de pâine.
 • Adaugă puțin șovârf, niște roșie pisată și puțin ulei de măsline.

Nu în ultimul rând, nu uita că nu este indicat să adaugi prea multă sare preparatelor prezentate anterior. Poftă bună!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Mori TA. Marine OMEGA-3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia. 2017 Nov;123:51-58.
 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344
 • Omar ZA, Montser BA, Farahat MAR. Effect of high-dose Omega 3 on lipid profile and inflammatory markers in chronic hemodialysis children. Saudi J Kidney Dis Transpl. 2019 May-Jun;30(3):634-639.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.