Smoothie pentru imunitate cu citrice și curcuma - Doza de Sănătate
 

Smoothie pentru imunitate cu citrice și curcuma

Curcuma este unul dintre cele mai sănătoase condimente. Pe lângă faptul că este folosită în curry, are și alte utilizări în bucătărie.
Smoothie pentru imunitate cu citrice și curcuma

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Curcuma (Curcuma longa) sau turmericul este o rădăcină care aparține aceleiași familii ca și ghimbirul și este folosită sub formă de pulbere în gastronomie. Este un condiment foarte popular pentru puterea sa antiinflamatoare și antioxidantă. Aceste proprietăți se datorează acțiunii curcuminei. Știi cum să faci un smoothie pentru imunitate cu citrice și curcuma?

Acest condiment natural este ingredientul principal din curry, un ingredient utilizat pe scară largă pentru a condimenta și aroma preparatele sărate, cum ar fi tocanele și supele. Cu toate acestea, poți adăuga turmeric și în sucuri și smoothie-uri și îl poți combina cu diferite tipuri de fructe pentru a te bucura de toate proprietățile sale.

În acest articol, îți vom prezenta câteva idei pentru a face un smoothie cu citrice și curcuma pentru a-ți întări imunitatea.

Smoothie pentru imunitate

Smoothie cu mandarine și curcuma

Smoothie pentru imunitate cu fructe citrice
Acest smoothie are efecte energizante și antioxidante grație vitaminei C din mandarine, turmericului și ghimbirului.

Portocalele oferă vitamina C cu proprietăți antioxidante. Acest nutrient ajută la îmbunătățirea funcției imunitare, potrivit unui articol publicat în revista „Nutrients”. În plus, curcuma are un efect antiinflamator. Ghimbirul contribuie, de asemenea, la ameliorarea inflamației, iar nuca de cocos, pe lângă grăsimi și minerale, oferă smoothie-ului o aromă dulce.

Pentru a pregăti patru porții din acest smoothie, vei avea nevoie de:

 • 2 mandarine
 • 1/2 linguriță de pudră de curcuma
 • 300 ml de apă de cocos
 • O bucată de ghimbir
 • Puțină nucă de cocos rasă pentru textură

Pune totul în blender până obții un amestec fin. Apoi, savurează băutura răcoritoare și foarte sănătoasă!

Smoothie cu morcovi, portocale, mango și curcuma

Suc proaspăt de mango
Acest smoothie energizant și plin de vitamine te ajută să-ți începi ziua plin de energie. Nu îl poți rata!

Acest smoothie citric cu curcuma are multe proprietăți. Morcovii, pe lângă faptul că sunt bogați în beta-caroten, oferă o cantitate mare de vitamine: A, C, B1, B2, B3, B6, B9, C, E și K. De asemenea, oferă minerale precum potasiul, manganul, fierul, calciul și fosforul.

Portocalele, la fel ca toate citricele, sunt o sursă importantă de vitamina A, B1, B2 și C, minerale și fibre. În plus față de întărirea imunității, acestea ajută la reglarea nivelului de colesterol și acid uric din sânge. De asemenea, sunt ideale pentru a-ți menține pielea și unghiile sănătoase și puternice.

Este important să ne amintim faptul că vitamina A este un nutrient esențial pentru sănătatea vizuală și pentru multe alte țesuturi, potrivit unui studiu publicat în 2016.

Curcuma, pe lângă proprietățile antiinflamatoare și antioxidante menționate anterior, are un efect protector asupra sistemului digestiv. Ghimbirul oferă energie și este un puternic antibacterian, pe lângă faptul că te ajută să lupți împotriva simptomelor gripale datorită puterii sale decongestionante.

Acest smoothie este o adevărată explozie de energie și, cu siguranță, o modalitate excelentă de a-ți începe ziua cu dreptul. Pentru a-l pregăti, ai nevoie de:

 • 2 morcovi
 • 1 mango
 • 2 portocale
 • 1/2 lingură de pudră de curcuma
 • Un pic de ghimbir ras

După ce ai decojit morcovii, mango și portocalele, taie fructele cuburi și amestecă-le. Apoi, adaugă ghimbirul și curcuma și amestecă bine. Poți păstra acest smoothie în frigider timp de două până la trei zile.

Smoothie cu portocale, goji și turmeric

Fructe de goji
Fructele de goji sunt un super-aliment datorită proprietăților lor antioxidante puternice.

Acest smoothie citric cu fructe de goji și turmeric are mai multe proprietăți benefice pentru sănătate. În primul rând, are efecte antioxidante și antiinflamatoare puternice. În plus, datorită portocalelor, conține multă vitamină C, care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Fructele de goji sunt considerate un super-aliment grație proprietăților antioxidante incredibile. Ghimbirul are și el proprietăți benefice: este un excelent antiinflamator și antiseptic. Amestecarea acestor ingrediente are drept rezultat o băutură benefică și sănătoasă.

Pentru a pregăti această băutură, ai nevoie de:

 • 2 portocale
 • 1/2 lingură de pudră de curcuma
 • 1/2 lingură de ghimbir ras
 • 3 linguri de fructe goji
 • Aproximativ o jumătate de cană de apă

După ce ai stors sucul din portocale, pune toate ingredientele în blender și amestecă până obții o textură omogenă.

De asemenea, poți adăuga câteva cuburi de gheață când amesteci ingredientele, astfel încât smoothie-ul să fie mai rece. Și, pentru ca rezultatul să fie și mai uimitor, poți decora paharul cu o jumătate de felie de portocală. Cel mai bine este să-l bei dimineața pentru a avea energie optimă toată ziua.

Adaugă curcuma în smoothie-urile tale pentru imunitate!

După cum poți vedea, condimentele nu sunt utile numai pentru a oferi o aromă mâncărurilor sărate. Pot fi folosite și în deserturi și, în acest caz, în smoothie-uri. Folosește-le mai des pentru a servi mese cu capacitate antioxidantă și antiinflamatoare mai mare. Nu uita însă că nu au proprietăți magice. Trebuie să incluzi aceste ingrediente într-o dietă variată și echilibrată pentru a beneficia de proprietățile lor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Saari JC., Vitamin A and visión. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.