Supă de dovlecei și usturoi pentru imunitate - Doza de Sănătate
 

Supă de dovlecei și usturoi pentru imunitate

Această delicioasă supă de dovlecei și usturoi are proprietăți care ajută la stimularea sistemului imunitar. În plus, are un conținut scăzut de calorii și poate fi un aliment excelent în curele de slăbire.
Supă de dovlecei și usturoi pentru imunitate
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știai că îți poți stimula sistemul imunitar cu o delicioasă supă de dovlecei și usturoi? Deși există o mulțime de alte modalități de a întări apărarea organismului, odată ce prepari acest fel de mâncare, va deveni favoritul tău. Este foarte sărac în calorii, plin de substanțe nutritive și delicios. Nu îl poți rata!

Supă de dovlecei și usturoi: ce ar trebui să știi despre ingredientele sale

Supa de dovlecei și usturoi face parte din dieta mediteraneană. În plus, mulți vegani și vegetarieni o includ în dietele lor. Cu toate acestea, nu trebuie să adopți o dietă specială pentru a te bucura de ea. Dacă vrei, o poți servi la prânz sau la cină.

Pentru a face această supă de dovlecei și usturoi, vei folosi multe ingrediente sănătoase, cum ar fi cartofii, ceapa și busuiocul. Înainte de a începe, vom discuta despre beneficiile celor două ingrediente principale.

Beneficiile dovleceilor

Paste de dovlecei
Dovleceii sunt o sursă extraordinară de vitamine, minerale și fibre dietetice.

Dovlecelul face parte din Cucurbitaceae, o familie de plante care include pepeni, dovleci și castraveți. Dovleceii sunt adesea considerate legume, dar din punct de vedere botanic sunt fructe. În orice caz, sunt alimente pline de substanțe nutritive care oferă beneficii importante pentru sănătate.

Timp de mulți ani, dovlecelul a fost folosit ca o completare a tratamentelor pentru ameliorarea răcelilor, îmbunătățirea digestiei și reducerea anumitor tipuri de dureri. În plus, datorită conținutului lor de vitamine, minerale și antioxidanți, reprezintă unul dintre cele mai bune alimente pentru întărirea sistemului imunitar.

Proprietățile nutriționale ale dovleceilor

Dovlecelul conține o mare varietate de vitamine, minerale și alte componente care sunt benefice pentru organism. De fapt, o cană (223 grame) de dovlecei fierți conține doar 17 calorii. Per total, acest aliment este o sursă de:

  • Proteine vegetale
  • Grăsimi sănătoase
  • Carbohidrați complecși
  • Fibre alimentare
  • Vitamina A, C, B6 și K
  • Minerale precum manganul, potasiul, magneziul, cuprul și fosforul

Beneficiile usturoiului

Căței de usturoi
Usturoiul are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare utilizate în medicina tradițională.

Usturoiul aparține genului Allium, împreună cu ceapa. Este o căpățână formată din mai multe segmente, cunoscute sub numele de „căței”. Timp de multe secole, a fost folosit la gătit, deoarece îmbunătățește aroma alimentelor.

Usturoiul constituie și baza multor remedii naturale, deoarece are efecte pozitive asupra prevenirii și tratamentului multor boli. De exemplu, datorită conținutului său de alicină, întărește sistemul imunitar și reduce riscul de infecție. De asemenea, susține sănătatea cardiacă și ajută la îmbunătățirea circulației.

Printre altele, consumul de usturoi (în special crud) reglează tensiunea arterială, sprijină controlul glicemiei și întărește funcțiile cognitive. Așadar, consumul regulat de usturoi este o modalitate excelentă de a fi mai sănătos.

Unii dintre nutrienții săi principali sunt:

  • Minerale precum manganul, seleniul, calciul, potasiul, cuprul și fierul
  • Vitamina B1, B6 și C
  • O cantitate mică de fibre alimentare
  • Proteine
  • Carbohidrați complecși

Rețetă de supă de dovlecei și usturoi pentru imunitate

Castron cu supă de dovlecei și usturoi
Următoarea rețetă este perfectă pentru sezonul rece și gripal, deoarece stimulează sistemul imunitar.

Supa de dovlecei și usturoi este mâncarea perfectă pentru a sprijini tratamentul bolilor obișnuite, cum ar fi răcelile și gripa. Întrucât poate stimula sistemul imunitar, este perfectă pentru creșterea nivelului de apărare și accelerarea recuperării după aceste infecții.

Desigur, nu trebuie să aștepți să te îmbolnăvești pentru a savura acest fel de mâncare. Dacă vrei, îl poți face ocazional pentru prânz sau cină.

Urmează pașii de mai jos pentru a face această rețetă delicioasă!

Ingrediente

  • 2 dovlecei medii
  • 2 căpățâni de usturoi
  • Ulei de măsline extravirgin
  • 2 cartofi
  • 1 ceapă
  • 4 căni de supă de legume sau pui (1 litru)
  • Sare și piper după gust
  • Busuioc proaspăt

Pregătirea supei de dovlecei și usturoi

  1. Pentru început, pune puțin ulei de măsline într-o oală mare sau într-o tigaie.
  2. Apoi, toacă mărunt ceapa și usturoiul și pune-le în tigaie.
  3. Adaugă cartofii și gătește totul câteva minute.
  4. Adaugă supa de legume sau pui și sare și piper după gust.
  5. Lasă să fiarbă 30 de minute, apoi oprește focul.
  6. După ce se răcește puțin, amestecă totul și adaugă dovleceii tocați.
  7. După aceea, lasă totul să fiarbă timp de 20 de minute până când dovleceii se înmoaie.
  8. La final, servește supa presărată cu busuioc proaspăt tocat.

Ce părere ai despre această supă de dovlecei și usturoi? Dacă vrei să profiți de numeroasele sale avantaje, nu ezita să o încerci! Este foarte ușor de realizat și te poți bucura de ea împreună cu toată familia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martínez-Valdivieso, D., Font, R., Fernández-Bedmar, Z., Merinas-Amo, T., Gómez, P., Alonso-Moraga, Á., & del Río-Celestino, M. (2017). Role of zucchini and its distinctive components in the modulation of degenerative processes: Genotoxicity, anti-genotoxicity, cytotoxicity and apoptotic effects. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9070755
  • Harris, J. C., Cottrell, S. L., Plummer, S., & Lloyd, D. (2001). Antimicrobial properties of Allium sativum (garlic). Applied Microbiology and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s002530100722
  • Kuete, V. (2017). Allium sativum. In Medicinal Spices and Vegetables from Africa: Therapeutic Potential Against Metabolic, Inflammatory, Infectious and Systemic Diseases. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809286-6.00015-7
  • Capasso, A. (2013). Antioxidant action and therapeutic efficacy of Allium sativum L. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules18010690

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.