Rețetă de dovlecei gratinați cu roșii - Doza de Sănătate
 

Rețetă de dovlecei gratinați cu roșii

Orice preparat care conține dovlecei și sos de roșii este plin de vitamine, minerale și antioxidanți benefici pentru sănătate.
Rețetă de dovlecei gratinați cu roșii

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Există mai multe tehnici și variante de a prepara o rețetă de dovlecei gratinați cu roșii. În toate cazurile însă, rezultatul va fi o delicatesă gastronomică bogată în substanțe nutritive.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, vorbim de un preparat apetisant, cu o savoare intensă, ideal pentru orice ocazie.

Vitaminele și mineralele din roșii oferă preparatului un efect antioxidant intens, iar dovleceii conțin oligoelemente benefice pentru organism. În continuare, îți vom prezenta patru modalități de a prepara această rețetă savuroasă.

Rețetă de dovlecei gratinați cu roșii

Varianta 1

Dovlecei cruzi

Modalitatea ideală de a prepara dovlecei gratinați cu roșii este de a folosi sos natural de roșii. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

Ingrediente

  • 2 dovlecei
  • 250 g de roșii zdrobite (la borcan sau preparate în casă)
  • O ceapă de dimensiune mare
  • 150 g de cașcaval ras
  • 60 g de unt
  • 50 g de brânză moale
  • 4 linguri de ulei de măsline (60 ml)
  • Puțină sare

Mod de preparare

  • Dovleceii trebuie spălați bine, apoi trebuie curățați și tăiați pe lungime în bucăți de o jumătate de centimetru grosime.
  • Adaugă dovleceii într-un vas cu apă în clocot sărată în prealabil. Lasă dovleceii să fiarbă timp de 7 minute, apoi strecoară-i.
  • Pentru sosul de roșii trebuie să tai ceapa mărunt și să o sotezi într-o tigaie unsă cu ulei, la foc mic. Adaugă și un pic de sare.
  • În continuare, adaugă roșiile zdrobite și gătește ingredientele la foc mic timp de 8 minute, amestecând frecvent.
  • Într-o tavă pentru cuptor unsă cu unt, începe să așezi un strat de cașcaval ras, urmat de un strat de dovlecei, apoi, de un nou strat de cașcaval ras.
  • Adaugă apoi un strat de sos de roșii, încă un strat de cașcaval ras, iar deasupra bucățile de brânză moale.
  • La final, adaugă câteva linguri de unt deasupra preparatului din dovlecei, deoarece astfel cașcavalul se va topi mai ușor.
  • Cuptorul trebuie preîncălzit la 200 ºC. Dovleceii se lasă în cuptor timp de aproximativ 25 de minute până când capătă o culoare aurie.

Varianta

Roșii coapte

Această variantă de dovlecei gratinați cu roșii este la fel de simplu de preparat ca și cea prezentată anterior. Este, de asemenea, la fel de nutritivă și delicioasă.

Ingrediente

  • Un dovlecel de dimensiune medie
  • 2 roșii
  • Cașcaval ras
  • Pesmet
  • Oregano (după gust)
  • Ulei de măsline
  • Puțină sare
  • Puțin piper

Mod de preparare

  • Începe prin a spăla dovlecelul și roșiile, apoi taie-le felii.
  • Așază bucățile într-o tavă pentru cuptor unsă cu ulei.
  • Presară deasupra pesmet și oregano și adaugă un strop de ulei de măsline.
  • Adaugă și un pic de sare și piper negru, apoi adaugă cașcavalul ras (o cantitate care să acopere vasul).
  • La final, în cuptorul preîncălzit la 180 °C, introdu vasul și lasă-l timp de 20 de minute, până ce cașcavalul capătă o culoare aurie, iar legumele se înmoaie.

Varianta 3

Urmează o altă variantă de a prepara dovlecei gratinați cu roșii.

Ingrediente

  • Un dovlecel
  • 2 roșii
  • Un cățel de usturoi
  • 60 g de parmezan
  • Ulei de măsline
  • Puțină sare
  • Puțin piper

Mod de preparare

  • Începe prin a spăla dovlecelul și apoi prin a-l tăia felii.
  • Pune feliile într-un vas cu apă clocotită și sărată și fierbe-le timp de 5 minute. După fierbere, strecoară feliile de dovlecel.
  • Așază apoi feliile într-o tavă pentru cuptor, presară un pic de sare și piper și adaugă o jumătate de cățel de usturoi tăiat în bucăți mărunte.
  • Taie roșiile felii și așază-le pe dovlecei. Adaugă din nou un pic de sare și piper, apoi cealaltă jumătate de cățel de usturoi.
  • Adaugă un alt strat de dovlecei, un strop de ulei de măsline, sare și piper.
  • La final, adaugă cașcaval gras din abundență, până ce acoperi întregul preparat.
  • Prepară dovleceii la cuptor timp de 15 minute la o temperatură de 200 °C.

Varianta 4

Ingrediente

  • 2 dovlecei de dimensiuni medii (200 g)
  • Un cățel de usturoi
  • 125 ml de sos de roșii
  • 60 g de cașcaval ras
  • Ulei și sare

Mod de preparare

  • Începe prin a spăla dovlecelul și apoi prin a-l tăia felii subțiri.
  • Sotează într-o tigaie la foc mic dovleceii împreună cu usturoiul tăiat felii, cu vasul acoperit, până se înmoaie.
  • Strecoară dovleceii și așază-i într-o tavă pentru cuptor unsă cu ulei.
  • Adaugă sosul de roșii peste dovlecei. Poți să adaugi un pic de zahăr pentru a acoperi gustul ușor acru al sosului de roșii.
  • Adaugă sare și piper după gust și apoi un strat de cașcaval ras.
  • Introdu vasul în cuptorul preîncălzit și lasă dovleceii la preparat până ce cașcavalul devine auriu. Temperatura nu trebuie să fie una ridicată pentru a evita arderea cașcavalului.

Așa cum ai putut observa, există mai multe variante de a prepara această delicioasă rețetă de dovlecei gratinați cu roșii. Nu ezita să le încerci pe toate!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.