Care sunt cele mai sănătoase brânzeturi? - Doza de Sănătate
 

Care sunt cele mai sănătoase brânzeturi?

Brânzeturile sunt o sursă excelentă de calciu și proteine. Unele sortimente sunt mai sărate sau mai grase decât celelalte. În cele ce urmează, îți prezentăm șapte brânzeturi sănătoase și delicioase.
Care sunt cele mai sănătoase brânzeturi?
Sofía Quintana Alonso

Scris și verificat de fizioterapeutul Sofía Quintana Alonso.

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Brânzeturile sunt gustoase, versatile și prezente în farfuriile multora dintre noi. Acestea sunt o sursă excelentă de calciu și proteine, însă, în anumite cazuri, au și un conținut bogat de sare sau grăsimi. Pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere, îți prezentăm mai jos cele mai sănătoase brânzeturi. La final, îți vei dori ca brânza să nu lipsească niciodată din frigiderul tău.

Consumă brânză cu moderație

Brânza este consistentă și sățioasă și se combină excelent cu multe alimente, ajutând la crearea unor rețete foarte delicioase. De exemplu, ce gust ar mai avea pastele fără brânză rasă pe deasupra? Sau cartofii fără puțin cașcaval topit?

După cum bine știm, brânza se obține din lapte, o sursă extraordinară de calciu. În plus, acest aliment conține proteine și aminoacizi (printre care și triptofan). Prin urmare, brânzeturile sunt recomandate pentru persoane de toate vârstele. Totuși, aceste produse nu sunt „perfecte”, întrucât au multe calorii și un conținut bogat de sare. Prin urmare, ar trebui să le consumăm cu moderație.

În cantitățile adecvate, brânzeturile sunt benefice pentru sănătate. Desigur, este important să alegi sortimente cât mai naturale și mai puțin procesate care să conțină și o cantitate mai mică de sare. Însă aceste aspecte depind mai mult de producător, decât de sortimentul de brânză.

De exemplu, dacă ții cură de slăbire, trebuie să iei în considerare faptul că brânzeturile proaspete au un conținut mai mic de sare și grăsimi decât cele maturate. În această categorie sunt incluse și sortimentele fără sare și cu puține calorii din magazine.

Totodată, în general, brânzeturile obținute din lapte de oaie sau capră sunt mai sănătoase decât cele din lapte de vacă. Acestea au mai multe vitamine și nutrienți, care sunt asimilați mai ușor de sistemul nostru digestiv.

Nu trebuie să omitem nici faptul că, de cele mai multe ori, vacile de la care este obținut laptele din comerț sunt tratate cu hormoni și hrană artificială (pe bază de cereale, în loc de iarbă). Prin urmare, cele mai sănătoase brânzeturi sunt cele produse din lapte ecologic.

Care sunt cele mai sănătoase brânzeturi?

De multe ori, brânza este privită ca un „inamic” periculos în curele de slăbire. Motivul îl reprezintă numărul ridicat de calorii și conținutul bogat de sodiu. În realitate, unele sortimente sunt mai sănătoase decât altele. Este bine să știi care sunt cele mai sănătoase brânzeturi pentru a le adăuga în dieta zilnică fără remușcări.

1. Ricotta

Cele mai sănătoase brânzeturi cum ar fi ricotta

Ricotta este bogată proteine, vitaminele A și B și zinc. În plus, această brânză are un conținut mic de sodiu și chiar de grăsimi, dacă alegi sortimentul potrivit.

Ricotta se obține prin reprocesarea zerului din lapte. Aceasta are o culoare albicioasă, o textură granulată și un gust fin.

Brânza Ricotta poate fi adăugată atât în preparate dulci, cât și sărate. În Italia, acest sortiment este folosit frecvent pentru umplerea pastelor.

2. Pecorino Romano

Pecorino Romano este un sortiment obținut din lapte de oaie. Această brânză tare și sărată provine din regiunea italiană Lazio și este folosită în sosuri, pentru prepararea brânzei topite sau rasă peste paste.

Pecorino Romano este o brânză mai sărată decât alte sortimente din aceeași gamă, cum ar fi Pecorino Toscano sau Sardo.

3. Brânză de vaci

Brânza de vaci printre cele mai sănătoase brânzeturi

Brânza proaspătă de vaci se prepară cu cheag. Aceasta poate fi mai mult sau mai puțin grasă, în funcție de modul de preparare.

După cum bine știm, brânza de vaci este disponibilă în mai multe sortimente: cremoasă, fină, fără sare sau fără lactoză. Acest produs este bogat în proteine și alți nutrienți, cum ar fi calciu, seleniu și fosfor.

O cană de brânză de vaci are 28 grame de proteine. Prin urmare, acest aliment este recomandat în curele de slăbire.

4. Parmezan

Printre cele mai sănătoase brânzeturi originare din Italia se numără și parmezanul. Așa cum sugerează și denumirea sa, acest sortiment provine din regiunea Parma și se remarcă prin textura tare și granulară.

Parmezanul se obține prin procesarea laptelui de vacă ce aparține raselor Holstein sau Reggiana. Perioada de maturare nu trebuie să fie mai mică de un an. Sortimentele cele mai consistente sunt lăsate la maturare chiar și 3 ani.

Unii consideră că parmezanul poate fi adăugat numai în paste sau supă. În realitate, poți consuma acest tip de brânză ca aperitiv dacă îl tai în cubulețe și îl servești cu fructe sau cârnați.

În țara sa de origine, parmezanul este recomandat pentru femei însărcinate, vârstnici, copii și sportivi. În plus, este important de menționat că acesta se digeră mai ușor decât orice alt tip de brânză.

5. Brânză Cheddar maturată

Brânza cheddar maturată printre cele mai sănătoase brânzeturi

Intoleranța la lactoză poate fi o problemă foarte deranjantă, întrucât multe preparate conțin produse lactate, printre care și brânza. Din fericire, cheddar este printre cele mai sănătoase brânzeturi și are un conținut mai mic de lactoză. Poți cere opinia unui specialist pentru a afla dacă poți consuma acest aliment sau îl poți încerca pe cont propriu.

6. Brânză feta

În general, feta se prepară din lapte de oaie sau capră. Această brânză sărată are un gust unic și o textură cremoasă și fărâmicioasă.

Adevărata brânză feta este preparată în Grecia. Alte sortimente de calitate sunt cele produse în Turcia, Bulgaria, România și Danemarca.

Brânza feta poate fi folosită pentru a prepara o salată cu roșii, castraveți și ulei de măsline. Această rețetă este ideală pentru perioada verii.

7. Panela

Panela printre cele mai sănătoase brânzeturi

Această brânză albă, proaspătă și fină este obținută din lapte de vacă pasteurizat. Panela este printre cele mai sănătoase brânzeturi și se servește, de obicei, ca aperitiv, tăiată în bucăți mici.

Totodată, panela absoarbe alte gusturi, cum ar fi cel de usturoi. Această brânză este bogată în proteine însă, pentru a fi considerată cât se poate de sănătoasă, trebuie să alegi un sortiment cu un conținut scăzut de sodiu și grăsimi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ahola, A.J., Yli-Knuuttila, H., Suomalainen, T., Poussa, T, Ahlstrom, A., Meurman, J.H., & Korpela, R. (2002, November). Short-term consumption of probiotic-containing cheese and its effect on dental caries risk factors. Archives of Oral Biology, 47(11), 799-804
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12446187
  • Groves, D. (2013, October 18). EU shows the way on per capita cheese consumption. Cheese Reporter
    npaper-wehaa.com/cheese-reporter/2013/10/s2/#?article=2050691
  • Lin, H., Boylston, T.D., Chang, M.J., Luedecke, L.O., Shultz, T.D. (1995, November). Survey of the conjugated linoleic acid contents of dairy products. Journal of Dairy Science, 78(11), 2358-2365
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8747326
  • National Dairy Council. (2011). Cheese & healthy eating
    nationaldairycouncil.org/SiteCollectionDocuments/education_materials/cheese/General%20Audience%20CheeseHealthy%20Eating%20Brochure%20Final.pdf
  • National Nutrient Database for Standard Reference Release 27. (n.d.). United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service.
  • Ravishankar, T.L., Yadav, V., Tangade, P.S., Tirth, A., & Chaitra, T.R. (2012, June). Effect of consuming different dairy products on calcium, phosphorus, and pH levels of human dental plaque: a comparative study. European Archives of Paediatric Dentistry, 13(3), 144-148
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22652212

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.