Beneficiile morcovilor pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficiile morcovilor pentru sănătate

Consumul moderat de morcovi poate îmbunătăți circulația sângelui și scădea tensiunea arterială. Prin urmare, morcovii sunt excelenți pentru îmbunătățirea sănătății generale a inimii.
Beneficiile morcovilor pentru sănătate
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Morcovii sunt la fel de sănătoși și delicioși fie că sunt mâncați gătiți sau cruzi. Dacă te întrebi care sunt beneficiile morcovilor pentru sănătate, citește în continuare!

Valoarea nutrițională a morcovilor

Morcovii conțin o cantitate impresionantă de beta-caroten, ceea ce le conferă culoarea portocalie specifică. În plus, aceștia conțin vitamina A, C, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, colină și minerale precum potasiul, magneziul, fierul, calciul și fosforul.

Această legumă este formată în principal din carbohidrați. De asemenea, este o sursă excelentă de fibre alimentare și nu conține deloc grăsimi saturate sau colesterol.

De asemenea, morcovii au puține calorii – doar 40 de calorii la 100 de grame. Din acest motiv, aceștia reprezintă o alegere sănătoasă în orice dietă echilibrată.

Beneficiile morcovilor pentru sănătate

Beneficiile morcovilor plantați în grădina proprie

Morcovii oferă organismului antioxidanți

Morcovii au un nivel ridicat de antioxidanți, precum vitamina A, care ajută la menținerea sănătății organismului. În plus, aceștia reduc riscul apariției bolilor de inimă și al anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, oral și pulmonar. De asemenea, morcovii conțin un fitonutrient numit falcarinol, care este un puternic antioxidant.

În plus, morcovii au o influență pozitivă asupra vederii, mai ales când vine vorba de îmbunătățirea vederii pe timp de noapte. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A ajută celulele retinei să funcționeze corect.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Medic care verifică tensiunea arterială
Această legumă are efecte pozitive asupra tensiunii arteriale.

Această legumă este benefică pentru reglarea circulației sângelui. Morcovii oferă inimii și plămânilor nutrienții necesari pentru ca aceste organe să funcționeze în mod corespunzător.

De asemenea, morcovii reduc riscul de a suferi de boli cardiovasculare și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru se datorează faptului că potasiul reduce efectele sodiului și permite pereților vaselor de sânge să elibereze tensiunea.

Nu exagera atunci când consumi morcovi

Deși beneficiile morcovilor pentru sănătate sunt numeroase, consumul excesiv poate duce la apariția efectelor secundare negative.

Un exemplu elocvent este afecțiunea numită carotenoză, ce apare atunci când palmele mâinilor, tălpile și ale zone ale pielii capătă o culoare portocalie sau gălbenă. Acest lucru este provocat de existența unei concentrații mari de caroten în sânge. Starea însăși este inofensivă, prin urmare, reducerea consumului de morcovi va face ca nuanța ciudată să dispară.

O altă problemă care poate apărea din cauza consumului prea mare de morcovi este hipervitaminoza A. Atunci când o persoană consumă o cantitate excesivă de vitamina A pe o perioadă lungă de timp, aceasta poate prezenta simptome precum greața, amețelile, vărsăturile și durerile de cap.

Dacă aportul excesiv de vitamina A nu este redus, hipervitaminoza poate evolua către o afecțiune foarte gravă, care este cauzată de acumularea nivelurilor toxice de vitamina A în ficat. Pacientul are nevoie de îngrijiri medicale pentru tratarea hipervitaminozei A.

Cu toate acestea, hipervitaminoza A din cauza consumului excesiv de alimente care conțin vitamina A apare foarte rar. De obicei, această afecțiune este provocată de aportul excesiv de suplimente alimentare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eliassen AH, Hendrickson SJ, Brinton LA, Buring JE, Campos H, Dai Q, Dorgan JF, Franke AA, Gao YT, Goodman MT, Hallmans G, Helzlsouer KJ, Hoffman-Bolton J, Hultén K, Sesso HD, Sowell AL, Tamimi RM, Toniolo P, Wilkens LR, Winkvist A, Zeleniuch-Jacquotte A, Zheng W, Hankinson SE. Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. J Natl Cancer Inst. 2012 Dec 19;104(24):1905-16.
  • Age-Related Eye Disease Study Research Group, SanGiovanni JP, Chew EY, Clemons TE, Ferris FL 3rd, Gensler G, Lindblad AS, Milton RC, Seddon JM, Sperduto RD. The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study: AREDS Report No. 22. Arch Ophthalmol. 2007 Sep;125(9):1225-32.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.