Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor

Știai că morcovii sunt bogați în antioxidanți, vitamina A și luteină? Toți acești nutrienți sunt de mare ajutor pentru păstrarea și îmbunătățirea sănătății ochilor.
Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Multe persoane din întreaga lume suferă de probleme ale ochilor precum prezbitismul, miopia sau cataracta. Uneori, aceste afecțiuni pot fi asociate cu procesul natural de înaintare în vârstă. Însă există și obiceiuri nocive care pot afecta ochii. Tu știi cum să ai grijă de aceste organe atât de importante? Ai încercat vreodată să consumi alimente pentru sănătatea ochilor?

Bazele unei diete sănătoase pentru sănătatea ochilor

A avea grijă de ochii tăi este un element esențial pentru menținerea sănătății oculare. Un factor cheie în acest proces este dieta ta. Sănătatea oculară optimă este asociată cu consumul anumitor nutrienți, cum ar fi:

  • Vitaminele A și C
  • Flavonoizii
  • Carotenoizii
  • Acizii grași Omega 3
  • Mineralele
  • Antioxidanții

În cele ce urmează, vom discuta pe larg despre cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor și motivele pentru care acestea sunt atât de benefice.

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor

Legume cu frunze verzi

Alimente pentru sănătatea ochilor cu frunze verzi

Mangoldul și alte legume cu frunze verzi te ajută să-ți protejezi vederea grație cantității mari de antioxidanți din componența lor.

Legumele verzi precum spanacul, kale, mangoldul și broccoli te ajută să-ți păstrezi ochii în stare optimă de funcționare. Acest lucru se datorează conținutului lor de vitamina A, ce contribuie la protejarea corneei.

În plus, aceste legume oferă și vitamine precum luteina, ce îți protejează ochii de lumina ultravioletă și zeaxanthina, ce contribuie la maturarea celulelor vizuale. Legumele cu frunze verzi sunt excelente pentru sănătatea oculară!

Morcovi

Morcovii sunt alimente pentru sănătatea ochilor

Morcovii sunt bogați în vitamine A și sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor. Celulele bastonașe de la nivelul ochilor se pot deteriora ca urmare a lipsei de vitamina A din organism. Acest lucru poate duce la apariția problemelor de vedere la oamenii sănătoși. Însă cercetătorii de la Universitatea Duke au demonstrat faptul că acest inconvenient poate fi rezolvat.

Cum?

Prin consumul de vitamina A sub formă de betacaroten, ce compensează carențele, susținând sinteza acestui element. Un aliment de mare ajutor pentru sănătatea ochilor este morcovul, foarte bogat în betacaroten.

Însă este important să menționăm faptul că numai persoanele cu o carență de vitamina A vor beneficia de pe urma consumului de betacaroten. Nu strică totuși să incluzi morcovi în dieta ta zilnică.

Ardei roșu

Ardeii sunt alimente pentru sănătatea ochilor

Ardeiul roșu este și el un aliment excelent pentru sănătatea ochilor tăi. Include-l cât mai des în dieta ta, chiar și zilnic. Acesta reprezintă o sursă importantă de vitamina A și C. Așa cum am menționat mai sus, vitamina A ajută la menținerea în stare optimă a vederii.

În plus, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului apariției infecțiilor oculare și este un antioxidant puternic ce protejează contra îmbătrânirii celulare.

Ardeiul roșu este bogat și în vitamina B6, luteină, zeaxanthină, betacaroten și licopen. Toți acești nutrienți te vor ajuta să ai ochi mai sănătoși.

Căpșuni

Căpșunile sunt benefice pentru ochi

Căpșunile sunt bogate în vitamina C, un antioxidant de care organismul are nevoie pentru menținerea sănătății oculare și eliminarea inflamației corelate cu apariția afecțiunilor cronice și îmbătrânirea celulară.

Numeroșii antioxidanți prezenți în căpșuni ajută la evitarea apariției unor probleme oculare precum uscarea ochilor, degenerescența maculară și vederea încețoșată. Consumul zilnic de căpșuni proaspete sau congelate poate reduce riscul apariției problemelor de vedere asociate cu înaintarea în vârstă.

Adaugă în dieta ta cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor! Acestea sunt o alegere excelentă dacă vrei să-ți păstrezi ochii sănătoși cât mai mult timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Shaw G., Lee Barthel A., Ross ML., Wang B., et al., Vitamin C enriched gelatin supplementaion before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 136-143.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.