Xantelasmele: petele gălbui din jurul ochilor - Doza de Sănătate
 

Xantelasmele: petele gălbui din jurul ochilor

Xantelasmele nu sunt problematice doar din punct de vedere estetic. Ele indică și un nivel ridicat de colesterol care poate cauza complicații la nivel cardiovascular. 
Xantelasmele: petele gălbui din jurul ochilor
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Xantelasmele sunt pete mici, albe sau galbene, care apar în jurul ochilor. Dacă nu sunt tratate corespunzător, se transformă în tumori benigne foarte inestetice. 

Aceste mici acumulări de grăsime apar în zona pleoapelor, a canalelor lacrimale sau în jurul globului ocular. Atunci când descoperă aceste pete, pacienții sunt, de obicei, foarte surprinși.

Multe persoane le pun pe seama bătrâneții, a efectelor negative ale expunerii la soare sau, în cazul femeilor, sunt considerate doar mici imperfecțiuni care pot fi acoperite cu machiaj.

Însă aceste pete se transformă treptat în mici protuberanțe. În anumite cazuri devin atât de mari încât este necesară o intervenție chirurgicală pentru a le îndepărta.

Astăzi îți explicăm ce cauzează aceste pete și ce ar trebui să faci dacă observi că ți-au apărut și ție în jurul ochilor.

Xantelasmele și colesterolul

Ți-am oferit deja primul indiciu: colesterolul. Aceste mici tumori benigne reprezintă spații organice de depozitare a esterilor de colesterol.

Este o reacție directă și vizibilă a organismului prin care acesta te atenționează că există o neregulă în corpul tău.

Aceste pete albe sau gălbui pot apărea și în alte zone. Multe persoane observă prezența lor pe genunchi, mâini sau picioare. În aceste cazuri, ele poartă numele de xantoame.

Îți explicăm despre ce este vorba în rândurile de mai jos. 

Xantelasmele cauzate de un nivel ridicat de colesterol

Xantelasmele sunt periculoase?

Xantelasmele sunt leziuni benigne care, de cele mai multe ori, sunt provocate de un nivel ridicat de colesterol în sânge.

  • Xantelasma în sine nu este gravă și nici nu este asociată cu vreun tip de tumoră la piele. 
  • Dar dacă este un simptom direct al colesterolului mărit, atunci da, devine o problemă serioasă.
  • Tocmai de aceea este necesar – chiar vital – să mergi la medic pentru un consult. Specialistul îți va prescrie un tratament și o dietă care să-ți scadă colesterolul.
  • Prin urmare, deși xantelasmele nu sunt „mortale,” cauza apariției lor este foarte periculoasă. 
  • Dacă s-a format deja o xantelasmă pe fața ta, înseamnă că riscul tău de a dezvolta o boală cardiacă a crescut considerabil.

Xantelasmele pot apărea la un singur ochi sau la ambii. Aceste pete gălbui sau albe sunt localizate pe straturile superioare ale pielii și nu afectează mobilitatea ochiului sau vederea.

Pot fi cauzate și de anumite boli ale pielii

Medicii dermatologi ne atenționează că aceste pete sau protuberanțe nu sunt întotdeauna legate de un nivel ridicat de colesterol. Există și o posibilitate redusă să suferi de xantogranulomatoză.

  • Aceasta este o boală care constă în acumularea de grăsime în dermis. Pacienții prezintă mai mulți noduli tari de grăsime chiar sub piele, atât în jurul ochilor, cât și pe picioare.
  • Trebuie precizat însă că xantogranulomatoza este o boală foarte rară.

Cum se tratează xantelasmele?

În primul rând, așa cum am menționat deja, trebuie să mergi mai întâi la medic pentru a afla care este cauza xantelasmelor.

Întrucât colesterolul este cel care provoacă în majoritatea cazurilor această problemă a pielii, cel mai important este să urmezi un tratament corespunzător. 

Abia apoi poți să-ți îndrepți atenția și spre latura estetică. Nu uita că xantelasmele îți modifică aspectul feței și sunt foarte neatrăgătoare.

Xantelasmele din jurul ochilor

Există mai multe tipuri de tratamente pentru xantelasme. Doar medicul dermatolog îți va spune care este cea mai bună opțiune pentru tine.

Intervențiile chirurgicale

Acesta este cel mai comun tratament, mai ales având în vedere dimensiunile considerabile la care ajung anumite xantelasme. Nu uita însă că și o intervenție chirurgicală poate lăsa semne. 

Pielea de pe pleoape și de sub ochi este foarte delicată, iar uneori îți pot rămâne cicatrici în urma operației.

Peeling cu acid tricloracetic și laser cu CO2

Această tehnică reduce probabilitatea prezenței cicatricilor. Însă acest tratament va albi pielea din zona respectivă ca urmare a micilor arsuri pe care le cauzează.

Tratament cu laser Nd YAG

Aceasta este o altă alternativă la intervenția chirurgicală care poate diminua sau elimina complet leziunile.

Se aplică un anestezic local, iar perioada de recuperare este foarte rapidă. În cazuri mai severe, sunt necesare totuși niște mici grefe de piele pentru a repara zona din jurul ochilor. 

Xantelasmele precedând o problemă cu inima

Ia aminte!

În concluzie, îți reamintim că xantelasmele sunt tumori benigne care dispar în urma tratamentului menit să le îndepărteze. Însă trebuie să ai grijă și de sănătatea ta și să-ți reglezi nivelul de colesterol.

Conform studiilor de specialitate, dacă observi că ți-au apărut xantelasme pe față, te poți aștepta să te confrunți cu o problemă cardiacă pe termen scurt sau mediu.

Ai grijă de tine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Blanco Mateos, G. (2005). Xantogranulomatosis orbitaria . Archivos de La Sociedad Española de Oftalmología . scieloes .
  • Gervilla Caño, J., & Soler González, J. (2008). Xantelasmas. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(08)70802-8
  • Christoffersen, M., Frikke-Schmidt, R., Schnohr, P., Jensen, G. B., Nordestgaard, B. G., & Tybjærg-Hansen, A. (2011). Xanthelasmata, arcus corneae, and ischaemic vascular disease and death in general population: Prospective cohort study. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.d5497

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.