Îmbunătățirea circulației sângelui în timpul carantinei - Doza de Sănătate
 

Îmbunătățirea circulației sângelui în timpul carantinei

Este extrem de important să avem grijă și să ne îmbunătățim circulația sângelui la nivelul picioarelor în timpul perioadei de carantină. De ce? Pentru că acest lucru este o parte fundamentală a prevenirii apariției problemelor circulatorii, cum ar fi varicele. Astăzi îți vom prezenta câteva exerciții simple care te vor proteja de apariția acestor complicații.
Îmbunătățirea circulației sângelui în timpul carantinei

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Este important să nu neglijăm circulația sângelui la nivelul picioarelor în timpul carantinei. Statul atât de mult timp acasă ne predispune la adoptarea unui stil de viață mai sedentar. Acest lucru este valabil mai ales în cazul celor care locuiesc în case mici fără curte sau apartamente. În cele ce urmează, vom discuta despre îmbunătățirea circulației sângelui în timpul carantinei provocate de coronavirus.

Nu este nevoie să ai o sală de gimnastică acasă sau să începi un antrenament complicat. Câteva exerciții simple executate în mod regulat vor ajuta la îmbunătățirea circulației la nivelul picioarelor în timpul carantinei. Cheia este consecvența, chiar mai mult decât intensitatea.

Circulația sângelui în timpul carantinei

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este faptul că sângele ajunge către extremități pornind de la inimă, apoi călătorește înapoi prin vene. Totuși, pentru ca acest lucru să se întâmple în mod corect, trebuie să ne mișcăm cât mai mult. Mușchii acționează ca un fel de pompă pentru a face posibil acest proces.

Procesul prin care sângele se întoarce la inimă este cunoscut sub denumirea de revenire venoasă. Atunci când o persoană stă mult timp fără să se miște, riscă să dezvolte o boală venoasă. Cea mai frecventă afecțiune venoasă este reprezentată de varice.

Îmbunătățirea circulației sângelui în timpul carantinei este foarte importantă. Este esențial ca fiecare persoană să aleagă un tip de exercițiu sau practică adecvată vârstei și stării sale de sănătate. Ideea nu este să îți forțezi corpul, ci mai degrabă să-l stimulezi.

Femeie care face sport în timpul carantinei

Este important să acorzi timp practicării de exerciții fizice pentru îmbunătățirea circulației sângelui în timpul izolării.

Exerciții pentru îmbunătățirea circulației sângelui în timpul carantinei

Există o serie de exerciții de bază care au rolul de a îmbunătăți circulația sângelui în timpul izolării la domiciliu sau al carantinei. Acestea sunt recomandate celor care nu desfășoară activități fizice sau care au o anumită problemă de sănătate.

Exercițiile de bază sunt următoarele:

  • Mersul pe jos: Este bine să mergi pe jos circa 30 de minute în fiecare zi. Desigur, dacă nu poți ieși din casă în timpul carantinei, atunci te poți plimba în interior. Desigur, nu este la fel de plăcut ca o plimbare în aer liber, dar este important să faci acest lucru pentru a-ți îmbunătăți circulația sângelui în timpul carantinei.
  • Săritul corzii: Acest exercițiu ajută la arderea caloriilor și antrenează principalii mușchi din corp. Cel mai bine este să execuți sărituri timp de 15 minute. Totuși, dacă nu ești obișnuit cu acest tip de activitate fizică, începe cu 3 minute și crește treptat durata de antrenament. Dacă ai anumite probleme de sănătate, discută mai întâi cu un medic.
  • Mișcări simple: Poți efectua ședințe de exerciții simple timp de o jumătate de oră în fiecare zi. Printre aceste exerciții, întinde picioarele și flexează degetele de la picioare în seturi de 20 de repetări. De asemenea, poți să te plimbi pe vârfuri timp de 5 minute și poți face genuflexiuni.

Alte exerciții utile în timpul izolării la domiciliu

Alte exerciții foarte utile pentru îmbunătățirea circulației la nivelul picioarelor în timpul carantinei sunt următoarele:

  • Cercuri cu picioarele: Întinde-te cu fața în sus, cu genunchii îndoiți și talpa unui picior lipită de podea. Ridică celălalt picior și fă cercuri în aer fără a-ți mișca pelvisul. Rotește piciorul de cinci ori într-o direcție și de cinci ori în cealaltă. Apoi, schimbă piciorul și repetă ciclul de 5 ori.
  • Încrucișarea picioarelor: Întinde-te cu fața în sus și ridică picioarele în aer. Separă-le, dar nu mai departe de lățimea umerilor. Apoi, inspiră în timp ce îți încrucișezi picioarele în aer și expiră în timp ce revii la poziția inițială. Efectuează 5 seturi a câte 5 încrucișări.
  • Exercițiul bicicleta: Din nou, întinde-te pe podea cu fața în sus. Ridică picioarele și mișcă-le ca și cum ai pedala o bicicletă.
Îmbunătățirea circulației sângelui în timpul carantinei la femei

Varicele sunt o complicație ce apare la nivelul extremităților inferioare din cauza problemelor de circulație a sângelui prin vene.

Îmbunătățirea circulației sângelui în timpul carantinei printr-un masaj revitalizant

O altă opțiune pentru îmbunătățirea circulației sângelui în timpul carantinei este efectuarea unui masaj revitalizant. Îți poți face acest masaj singur, dar este și mai bine dacă rogi pe altcineva să te ajute.

Cel mai bun moment al zilei pentru a primi un masaj este după-amiaza, atunci când picioarele sunt foarte obosite. De asemenea, o idee minunată este să folosești ulei de rozmarin pentru efectuarea masajului. Desigur, poți utiliza și ulei de măsline sau orice alt ulei de uz cosmetic.

Mai întâi, aplică uleiul pe mâini și freacă palmele împreună. Apoi, pune mâinile pe picioare și masează-le cu mișcări ascendente, începând de la glezne și mergând în sus. Repetă acțiunea, dar de data aceasta pune o presiune mai mare pe fiecare zonă. La final, fă același lucru pe partea din spate a picioarelor.

Îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul picioarelor în timpul carantinei

Carantina poate face mai complicată – dacă nu imposibilă – continuarea activităților zilnice normale. Dar nu uita faptul că sănătatea ta este la fel de importantă ca oricând, iar picioarele tale necesită o atenție specială. Prin urmare, este important să găsești modalități de a-ți antrena extremitățile inferioare pentru a preveni apariția complicațiilor, cum ar fi varicele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rodríguez, J. R. E., Quesada, F. F., & Montoya, S. B. (2014). Prevalencia y características clínicas de la enfermedad venosa crónica en pacientes atendidos en Atención Primaria en España: resultados del estudio internacional Vein Consult Program. Cirugía Española, 92(8), 539-546.
  • Rivera Schettini, C. V. (2007). La incidencia del desarrollo de un programa de saltar cuerda sobre la resistencia básica de las y los estudiantes del 9º grado de educación básica del Centro Escolar “Valle del Sol.” del municipio de Apopa (Doctoral dissertation, Universidad de El Salvador).
  • Bura-Rivière, A., & Boccalon, H. (2015). Fisiología y exploración de la circulación arterial. EMC-Podología, 17(1), 1-22.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.